A Magyar Lean & Green Program újabb taggal bővült - bemutatkozik a GLI Solutions Kft.

A vállalkozások világszerte egyre aktívabb szerepet vállalnak az olyan társadalmi célú kezdeményezésekben, mint amilyen a környezetvédelem és a fenntarthatóság. Ezért is nagy öröm számunkra, hogy a Magyar Lean & Green Program egyre több olyan taggal bővül, amelyek számára a szén-dioxid kibocsátás hatékony csökkentése nem csak cél, de fontos küldetés is. Köszöntjük programunk új tagját, a GLI Solutions Kft-t.

Alábbiakban a GLI Solutions Kft. bemutatkozását olvashatják, melyben szó esik azokról az izgalmas programokról, melyekkel a cég napjainkban is a vállalkozások szén-dioxid kibocsátásának csökkentését támogatja:

A GLI Solutions Kft-t 2013-ban alapítottuk meg, szakmai tapasztalatainkat a navigációs szektorban piacvezető alkalmazások fejlesztésével alapoztuk meg. Célunk, hogy az új kihívásokra és megváltozott körülményekre reagálva innovatív, valós idejű, lokáció alapú fejlesztéseket végezzünk. Projektjeinkben a tér és valós idejű adatok elemzése, beltéri pozícionálás, szenzortechnológia, közlekedési rendszerek, továbbá prediktív funkciók nyernek teret. Kiemelt fontosságú fejlesztési irányaink a multimodális városi közlekedés optimalizációja, okos infrastruktúrák térinformatikai támogatása és a logisztikai folyamatok digitalizációja.

Fejlesztéseink széles körben alkalmazhatók, általános térképi szolgáltatásoktól egyedi fejlesztésű térinformatikai támogatásig számos megoldást kínálunk. Helyi megoldásaink alapja Magyarország térképünk, globális megoldásokhoz partnerséget veszünk igénybe.

A városi mobilitást és a hatékony logisztikát a modern városok éltető elemeként, kritikus gazdasági tényezőként tekintik. Napjainkban a közlekedés felelős a teljes uniós szén-dioxid-kibocsátás majdnem 30 százalékáért, amelynek 72 százaléka a közúti közlekedésből származik. A környezetterhelés csökkentése, a közlekedésből származó üvegházhatású gázok kibocsátásának minimalizálása alapvető fontosságú bolygónk és egészségünk védelme érdekében.

Az egyik kulcsa ennek, a multimodális közlekedés, avagy a buszok, vasút, kerékpár, közösségi közlekedési eszközök, gyaloglás és mindezekkel összefüggő közlekedési módok összehangolása.

Büszkék vagyunk, hogy részt veszünk partnerként a Duna Régió útvonaltervező alkalmazásának fejlesztésébenmelynek fő célja a multimodális, határokon átnyúló utazási információs hálózat kiépítése a Duna-menti országok számára.

A Duna régió nem kifejezetten rendelkezik multimodális közlekedési hálózattal (közúti, vasúti és vízi közlekedés), és a közúti közlekedés túlterheltségétől szenved, ami negatív hatást gyakorol a lakosságra és a természetre.

projekt specifikus célkitűzése, hogy támogassa a környezetbarát és biztonságos közlekedési rendszereket és elősegítse a városi és vidéki térségek kiegyensúlyozott elérhetőségét. Nagy hangsúlyt fektet a vasúti közlekedésre, az olyan vasúti folyosókra, amelyek kapcsolódnak a regionális és helyi hálózatokhoz, a kerékpáros útvonalakra, kerékpározással kapcsolatos utazási információk elérhetőségének javítására, valamint a vízi útvonalakra és mindezek összehangolására. Az autófüggőségből fakadó egyenlőtlenségek megszüntetése mellett a multimodális közlekedés számos előnyt biztosíthat a közösség egészségének és életminőségének szempontjából, hiszen a szén-dioxid kibocsátás csökkenése mellett javul a levegőminőség, csökken zajszennyezés, és az aktív közlekedési módok javíthatják a fizikai és mentális egészséget, mely kiemelten fontos érték számunkra.


Másik kulcsa, melyre megoldást kínálunk a logisztika digitalizációja. Napjainkban egyre több kihívással találkozunk a logisztikai feladatok elvégzése során; az üzemanyagár drasztikus emelkedése, a szakképzett munkavállalók hiánya, a kiélezett verseny, a növekvő ügyféligények, mind komoly nehézséget okoznak, melyen a digitalizáció, illetve az adatok elemzése segíthet a legtöbbet. Hiszünk abban, hogy a térben és időben is ideális szállítási útvonal, továbbá a megfelelő gépjárműtípus kiválasztása révén biztosítható, hogy az áruk a kívánt időben és energia-hatékonyan megérkezzenek a célállomásra. Az optimális útvonal kiválasztása során nemcsak a térbeli és időbeli távolsággal, hanem az útdíjakkal, aktuális közlekedési adottságokkal, a termék egyedi jellemzőivel vagy a várható üzemanyag-fogyasztással is számolni kell. Általunk kínált logisztikai megoldás egy olyan folyamatoptimalizáló és fuvarszervező szoftver megoldás, amely egy térképi platform is egyben, benne Magyarország és Európa navigációs térképi adatbázisával. Erre épülve kínálunk fuvartervezés- és szervezés, adatkapcsolat, statisztika, nyomon-követés szoftver komponenseket, amelyek a megrendeléstől a kiszállításig támogatják a munkafolyamatok hatékony elvégzését. A fuvarszervezés optimalizálása jelentős költségmegtakarítást, időbeli hatékonyságot, alacsonyabb környezetterhelést eredményez.


Nagyon örülünk, hogy csatlakozhattunk, a Lean & Green programhoz, mivel büszkék vagyunk arra, hogy a fentiekben ismertetett fejlesztéseinken keresztül biztosítani tudjuk a hatékony erőforrás felhasználást és csökkenteni a környezetterhelést. Szeretnénk, ha minél szélesebb kör megismerné a digitalizáció és a technológia adta „zöldítési” lehetőségeket és az iparági tapasztalatok beépítésével „közösen” fejlődnénk. Évek óta több egyetemmel együttműködünk a térinformatika népszerűsítésében ,mely informatikai rendszerek megfelelő alkalmazása nagyban segítik a fenntarthatóságot, így bízunk abban, hogy szaktudásunkkal hozzá tudunk járulni a Lean & Green program hazai elismertségének növeléséhez.


A GS1 Magyarországgal néhány éve együttműködünk, és Tőlük hallottunk a Lean & Green programról, mely nagyon szimpatikus számunkra, hiszen lehetőséget kínál a fejlődésre, közös eszmecserékre, tudásmegosztásra és partnerkapcsolatok kiépítésére. Hiszünk a közösség erejében, hiszen csak együttműködve vagyunk képesek fenntartható, életminőséget javító megoldások kialakítására. 

A Holland Nagykövetség, a GS1 Magyarország és az MLBKT, mint a hazai Lean & Green program koordináló szervezetei továbbra is mindenkit buzdítanak a Platform- és Stratégiai Partnerként történő együttműködésre, csatlakozásra, amelyet az érdeklődők online is jelezhetnek a GS1 Magyarország weboldalán: https://gs1hu.org/lean-and-green