Mi a Digital Link és miben segít a márkáknak?

„A Digital Link egy másfajta adatkódolási mód, viszont többletlehetőséget nyújt a vállalatoknak arra, hogy még több információval láthassák el ügyfeleiket és zökkenőmentesen vezethessék el weboldalukra.”

Sue Schmid, a GS1 Ausztrália globális programokért felelős vezetője nyilatkozott arról, hogy a vonalkódtechnológia a GS1 Digital Linkkel összekapcsolva milyen globális előnyökkel járhat.

A vonalkódokat több, mint 50 éve a termékek és egyes tulajdonságaik azonosítására használják. Napjainkban a GS1 szabványok fő célja már az, hogy a webes világot is támogassa, a felhasználók által öt évtizede megválasztott, egyetlen közös szabványként.

Ezután a következő tisztázandó kérdés a vonalkódoknak a termék csomagolásán elfoglalt helye és e terület nagysága lesz, legyen szó akár az értékesítési ponton leolvasott azonosítóról, akár egy QR-kódról, amely a fogyasztókat egy weboldalra vagy egy alkalmazásba irányítja az allergénekkel kapcsolatos információkért.


A GS1 Digital Link egy viszonylag új szabvány, amely webbarát formátumban képes mindezt az információt - és még ennél többet is - egyetlen azonosítóba kódolni.

Sue Schmid, a GS1 Ausztrália globális programokért felelős vezetője szerint: „A GS1 Digital Link lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy saját igényeiknek legmegfelelőbben kapcsolatot tarthassanak a fogyasztóikkal, miközben a hagyományos tranzakció is lehetővé válik a kiskereskedelmi értékesítési pontokon. Gyakorlatilag egyszerre használjuk ki a már meglévő lehetőségeinket és teljesülnek a jövőbeni igényeink is.”


„A vonalkódokban megjelenő adatok kicsit olyanok, mint a betűtípusok. Több százféle vonalkód létezik, ugyanazzal a kódolt információval, de a megvalósítás egy kicsit más, úgy képzeljük el, hogy az egyik vonalkód Arial betűtípusú, a másik pedig ugyancsak Arial, de dőlt betűkkel. A Digital Link egy másfajta adatkódolási mód, viszont tágabb lehetőséget nyújt a vállalatoknak arra, hogy még több információval láthassák el ügyfeleiket."

Legfőbb előnye a fogyasztókkal való kapcsolatteremtés lehetősége, miközben felhasználja a terméken már eleve meglévő vonalkódot. A vállalatoknak lehetőségük van arra, hogy a szükséges és a kívánt információkat egyetlen vonalkódba helyezzék, és a jövőben akár további adatokkal egészítsék ki.

„Ezzel fontos lehetőségeket aknázhatunk ki, és még a csomagoláson is helyet takaríthatunk meg" - mondja Schmid, hozzátéve, hogy ez nem jelenti azt, hogy a meglévő vonalkódok nem fognak működni vagy rendelkezésre állni.

Schmid szerint a Digital Link olyan GS1-adatokat képvisel, amelyek már fogyasztóbarát módon eleve léteznek, és amelyek elérését különböző tényezők befolyásolják.

További információ a Digital Linkről: https://www.gs1.org/standards/gs1-digital-link