Magyar Béla kapta a CSAOSZ „A szakmáért” életműdíját

Örömmel adunk hírt arról, hogy Magyar Bélának, a GS1 Magyarország egyik Alapító tagjának és vezérigazgatójának a CSAOSZ Közgyűlése a mai napon a kitüntető „A szakmáért” életműdíjat adományozta.

Magyar Béla szakmai életútja

A Budapesti Műszaki Egyetem Gépészmérnöki karán diplomázott 1978-ban, majd 1984-ben elvégezte a BME Gépészmérnöki kara Gazdasági mérnöki szakát. Diplomamunkáját a vonalkód-technikáról és az akkoriban létrehozott EAN rendszerről írta. 

Első munkahelye, a STRUKTÚRA Szervezési Vállalat képviseletében 1982-1983 között közreműködött Magyarország nemzetközi EAN rendszerhez történő csatlakozásának előkészítésében. A 80-as évek végén elsők között alapított – és irányított – vonalkódos azonosítással, illetve az EAN rendszerrel kapcsolatos tanácsadással foglakozó cégeket, amelyek ma is a piac aktív résztvevői.

1999-től, az EAN, majd 2006-tól a jogutód GS1 Magyarország Kht. ügyvezető igazgatója, illetve 2008-tól a GS1 Magyarország Nonprofit Zrt. Igazgatóságának tagja és vezérigazgatója.

Kiemelkedő szakmai sikerei közé tartozik a Globális partnerinformációs rendszer (GEPIR), a Globális adatszinkronizációs hálózat (GDSN) és az Elektronikus termékkód rendszer globális hálózatához való csatlakozás.


Vezetésével a GS1 Magyarország – mint a GS1 világszervezet magyar tagintézménye – nemzetközi szinten is elismert fejlesztési projekteket valósított meg, ilyenek a GS1 Logger Staff és a Healthcare Barcode Survey App mobil alkalmazások, amelyek a rendszer használatának nemzetközi minőségfejlesztését segítik elő.


Magyar Béla elsődleges célja, a magyarországi szabványalkalmazók, illetve az együttműködő szolgáltatók részére olyan professzionális eszközrendszer kifejlesztése, mely biztosítja számukra a nemzeti, az európai uniós, illetve a globális infokommunikációs hálózati szolgáltatásokhoz történő integrációt.

Magyar Béla a GS1 Magyarország Nonprofit Zrt. vezérigazgatójaként egy kiváló szakmai felkészültségű és munkája iránt elhivatott szakembergárdát nevelt ki, olyan szakterületen, amelynek oktatása felsőfokon sem (volt) megoldott.

A szakmai közéleti munkája is szerteágazó. A Vonalkód Egyesülés vezetőségének tagja volt, 1992 óta pedig a Vonalkód Rendszerház Kft., majd az EAN/GS1 szervezetek képviseletében 2020–ig volt a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség elnökségének tagja, jelenleg a Felügyelőbizottság tagja.

Magyar Béla munkatársain keresztül a Csomagolási Világszövetség magyarországi programjának nemcsak fő támogatja, hanem szervezésének is segítője volt.

Magyar Béla hitvallása: "Amit csinálok, számomra nem munka, hanem a magam elé állított kihívások megvalósítása, ahol a mércét rohanó világunk jelöli ki. Életem versenyfutás, az idővel és a céljaim megvalósításával. Az „út vége” előtt ki akarom mondani: megérte!"


A GS1 Magyarország vezetősége és munkatársai ezúton is szívből gratulálnak Magyar Béla vezérigazgató úrnak a hazai és nemzetközi sikerekben bővelkedő szakmai életutat elismerő Életmű díjhoz!