Bemutatkozik a Magyar Lean & Green Program új tagja: a HEINEKEN Hungária

Közel 130 éves sörfőzési tapasztalatuk és nemzetközileg elismert márkáik révén a magyar piac meghatározó szereplői. A Soproni Sörgyár 1895-ben kezdte meg tevékenységét, mintegy két évtizeddel azután, hogy a későbbi anyavállalat, a HEINEKEN megalakult 1873-ban Amszterdamban.

2022. szeptember 29-én a Magyar Lean & Green Program zárt ülésének keretében Désirée Bonis a Holland Királyság Magyarországi Nagykövet asszonya Tanúsítányt adott át a hazai Lean & Green Program új tagjainak, köztük a Heineken Hungária Zrt. képviselőjének.

A Magyar Lean & green Program új tagját a vállalat múltjáról és a legfrissebb fenntarthatósági törekvéseikről kérdeztük.

HEINEKEN Hungária néven 2004 óta működünk Magyarországon, budapesti központtal. Büszkén mondhatjuk el, hogy anyavállalatunk a világ második legnagyobb sörgyártójává nőtte ki magát az évek során.

A vállalat közel 500 főt foglalkoztat Magyarországon, soproni gyára élen jár az innovációban.

A sörfőzés Sopronban nagy hagyományokra tekint vissza. 1895 márciusában brünni serfőzdetulajdonosok és városi nagykereskedők elérkezettnek látták a pillanatot, és Első Soproni Serfőzde és Malátagyár néven megalapították a soproni gyárat.

1992 első napján a Soproni Sörgyár részvénytársasággá alakult át, melyben az új többségi tulajdonos a BBAG lett. 1994 májusától a társaság elsőbbségi részvényeit bevezették a Budapesti Értéktőzsdére.

2007. június1-től a cég neve Heineken Hungária Sörgyárak NyRt-re változott. A Heineken névváltás utalt az egyre növekedő vállalati értékre, a Heineken márka megítélésének pozitív hatása a cégre is kihatott, ismertsége növekedett, közelebb került fogyasztóihoz.

2008 év elejére a HEINEKEN csoport megvásárolta a kisebbségi részvényesek teljes részvénycsomagját, így a társaság 100%-os tulajdonosává vált.

A HEINEKEN Hungária Sörgyárak Zrt. a mai modern szabványok betartásával is törekszik a legjobb minőség előállítására, alkalmazva (ISO 9001 minőségirányítási rendszert, az ISO 14001 környezetirányítási rendszert és az ISO 50001 energiairányítási integrálva a HACCP és FSSC 22000 rendszerekkel.) 2005-ben bevezetésre került a Japánban kidolgozott TPM rendszer, mely a minőség és hatékonyság javítását segíti.

2010-ben a Heineken NV. elindította a Fenntartható Fejlődés programját, amely minden leányvállalatra kiterjedt így a HEINEKEN Hungária Zrt. is részt vesz a 10 éves célok megvalósításában.

Vállalatunk nemcsak a világ leginnovatívabb sörgyártója cím megszerzésére törekszik, hanem a legzöldebbre is, hiszen a Heineken 2021 áprilisában elkötelezte magát, hogy 2030-ra a sörgyártást, és 2040-re a teljes ellátási láncát -az árpától a bárpultig- karbon semlegessé teszi. Ez utóbbiba beleértjük a szállítmányozási feladatokat, az alap- és csomagolóanyag beszállítást, az elsődleges és másodlagos disztribúciót is.


A Heineken Hungária jó kapcsolatot ápol a Holland Királyság Magyarországi Nagykövetségével, őexcellenciája René van Hell nagykövet úr hívta fel a figyelmünket a Lean & Green programra, amiben a hollandiai anyavállalatunk is részt vesz. A nagykövetségen keresztül kerültünk kapcsolatba a GS1 Magyarországgal és ismertük meg a Magyar Lean & Green Programot.

A Magyar Lean & Green Program célkitűzései, a szállítmányozás karbon lábnyomának csökkentése, egybecsengenek a Heineken 2040-es fenntarthatósági ambícióival. Bár a következő célunk a sörtermelés karbonsemlegesítése, nem lehet elég korán kezdeni a felkészülést a szállítmányozás széndioxid kibocsátásának csökkentésére. A hosszú távú terveinkben már most gondolnunk kell a zöld megoldásokra, például az intermodális szállítási módok alkalmazására.

Szeretnénk a hazai program résztvevőivel jó gyakorlatokat megosztani és azokat átvenni, elsősorban a széndioxid kibocsátás mérési, adatgyűjtési és analitikai módszereinek területén, egy olyan környezetben, ahol a szállítmányozási feladatok 100%-át logisztikai szolgáltatók végzik.

Ezrek ismeretében tudjuk a megfelelő erőforrások hozzárendelésével a saját programunkat felépíteni és bevezetni a logisztikai szolgáltatóink rézvételével.

Tudjon meg Ön is többet a Magyar Lean & Green Program célkitűzéseiről és tanuljon más vállalatok fenntarthatósági stratégiájából!

https://gs1hu.org/lean-and-green