Közösségi oldalon árulta a lejárt energiaitalt

Feltűnően olcsó energiaitalt hirdetett egy facebookos adok-veszek csoportban, valamint személyes profilján egy Nógrád megyei lakos, ezért a Nébih ellenőrei próbavásárlást és hatósági ellenőrzést végeztek.  
Az online kereskedelemben sokszor jelennek meg hamisítók vagy csalók. A GS1 szabványok az online kereskedelem világában is évek óta segítik a gyártókat és kereskedőket a márkavédelemben. A hiteles GS1 szabványos termékazonosítással ellátott termékeket a fogyasztók is nagyobb bizalommal választják.

Feltűnően olcsó energiaitalt hirdetett egy facebookos adok-veszek csoportban, valamint személyes profilján egy Nógrád megyei lakos. A Nébih szakemberi próbavásárlást, majd hatósági ellenőrzést tartottak a hirdetőnél, melynek során megállapították, hogy az energiaitalok minőségmegőrzési ideje több mint egy éve lejárt.

Az ellenőrzés eredményeképp több mint 11,5 tonna, egy éve lejárt minőségmegőrzési idejű energiaitalt vontak ki a forgalomból a szakemberek.

Az eladó a vizsgálatkor elmondta, a helyszínen fellelt 46.320 doboz energiaitalt fémhulladékként vásárolta, a bemutatott számla szerint 1 forint/db áron. Fémhulladékként történő továbbértékesítés helyett azonban élelmiszerként árulta azokat, kartononként (24 db) 500-1000 forintért. A nyilatkozatát a helyszínen feltárt tények és körülmények is megerősítették.Az eljárás során a hatósági ellenőrök a jogsértő termék forgalomba hozatalát azonnali hatállyal megtiltották, elrendelték azok forgalomból való kivonását, valamint hatósági zár alá helyezését.

Az eljárás és a bírság megállapítása folyamatban van. Az érintett személy adatai megtalálhatóak a jogsértés listán.

Az olyan e-Piacterek számára, mint amilyen az Alibaba, az Amazon, az eBay, az eMag vagy a Google Shopping, elengedhetetlen, hogy megfelelő megoldást találjanak hatalmas termékkatalógusaik hatékony menedzselésére, ezért arra kérik az online értékesítőket, hogy termékeikhez egyedi, globálisan értelmezhető és hiteles GS1 azonosítókat is adjanak meg, az ún. GTIN számokat. Ezzel egyrészt kiküszöbölik a hamisított termékeket a rendszerükből, másrészt a fogyasztók számára is az eredet és minőség fokmérője a globálisan egyedi azonosítóval ellátott termék, így a vásárlók nagyobb bizalommal választanak ezek közül az árucikkek közül.

Forrás: Nébih, GS1