Globális program indult a GS1 szabványalkalmazók védelmére

A GS1 rendszer immár közel 50 éve nyújt nagyobb hatékonyságot, biztonságot és átláthatóságot a szabvány hazai felhasználóinak és a nemzetközi szintű ellátási láncokban egyaránt. Legyen szó gyógyszerről vagy vakcináról, friss élelmiszerről vagy gyerekjátékokról, a GS1 vonalkód a megbízható márka és hitelesség szimbóluma. Ennek védelmében indított globális programot a GS1 szervezet az illegális szabványhasználók és -hamisítók ellen.

A termékek nyomon követhetősége, eredetének ismerete, megbízhatóságának ellenőrizhetősége, probléma esetén a könnyű és gyors visszahívás lehetősége egyre erősebb igény és elvárás a kereskedők, a lakosság és a hatóság irányából egyaránt. Ennek biztosításához a termékek GS1-szabványos azonosítószáma és az azt tartalmazó vonalkód a legtöbb IT megoldás és üzleti folyamat alapját képezi.

A GS1 szabványelemek alkalmazása GS1 licenc köteles, akár GTIN számról, akár csak belső azonosítókról beszélünk. Az EAN vonalkódok generálása és használata szintén hivatalos és élő GS1 licenccel végezhető tevékenység (lsd. MSZ ISO/IEC 15420:2015 szabvány). 

A GS1 rendszer licenccel rendelkező gyártók és kereskedők, akik jogszerűen és hitelesen alkalmazzák a GS1 szabványrendszer egyes elemeit termékeik azonosítására, nyomon követésére, márkájuk beazonosíthatósága és védelme érdekében, a legfőbb elszenvedői a rendszert nem legálisan használók által okozott károknak. Legyen szó illegális számhasználatról vagy rosszul képzett azonosítókról, vonalkódokról – minden ilyen anomália idő- és presztízsveszteséget, nem utolsó sorban többletköltséget jelent az ellátási lánc különböző szereplőinek, beleértve a helyesen eljárókat is.

A jogszerűtlen vagy hibás szabványhasználat nem minden esetben szándékos, a megfelelő tudás és információk hiányában is előállhat egyes szervezeteknél, vállalkozásoknál.

Számos más GS1 Tagszervezettel együtt a GS1 Magyarország is célul tűzte ki a jogszerűtlen és szakszerűtlen azonosító számokat képző vállalkozások, piaci szereplők számának visszaszorítását. Ennek érdekében programot indított, amelyben munkatársai kereskedői együttműködésekkel és helyszíni ellenőrzésekkel szűrik ki azon vállalkozásokat, melyek feltételezhetően a teljes körű ismeretek hiányában vagy tudatosan jogszerűtlenül ill. szakszerűtlenül alkalmazzák a GS1 megoldásokat; azaz a GS1 szabvány alapján képzett azonosítókat, illetve az azokat feltüntető EAN-13 vagy EAN-8 vonalkódokat.

Melyek a jogszerűtlen és szakszerűtlen GS1 szabványalkalmazás leggyakoribb esetei, melyek vizsgálatára és megszüntetésére a GS1 Magyarország létrehozta Programját?

  • A jogszerűtlenség előáll abban az esetben, ha a GS1 licenc megkötése nélkül kezdi alkalmazni egy vállalkozás a GS1 szabványmegoldásokat. Illetve gyakori eset, hogy a GS1 licenc szerződést lemondják, nem hosszabbítják meg évről-évre, de az azonosítókat, vonalkódokat továbbra is alkalmazzák üzleti folyamataikban.
  • Ezeket az eseteket széleskörű kereskedői együttműködések keretében, adatbázisok ellenőrzésével és helyi ellenőrzésekkel tudjuk kiszűrni.
  • A felhasználók gyakran nincsenek tudatában, hogy GS1 szabványos azonosítókat alkalmaznak, amikor azokat IT szolgáltató partnerük, azaz POS vagy belső IT rendszerük szállítója, üzemeltetője automatikusan képezi beépített szoftverével.
  • Az ilyen ügyek kiküszöbölésére a GS1 Magyarország felkérte a vele együttműködő Szolgáltató Partnereit, hogy tájékoztassák ügyfeleiket, ha szoftvereik GS1 licenc köteles megoldásokat is tartalmaznak, hogy ezek jogszerű használatához regisztráljanak a GS1 rendszerbe.

A szabályos és jogszerű szabványhasználat az ellátási láncok és a hazai, valamint nemzetközi piac elvárása is, hiszen a globális szabványrendszer különböző iparágak számára nyújtott előnyei csak egy átlátható, tisztán működő rendszerben realizálhatók a felhasználók számára és a GS1 szervezet legfőbb törekvése, hogy minden szereplőnek azonos feltételekkel biztosítsa megoldásait és szolgáltatásait.

Mi történik a jogszerűtlen szabványalkalmazókkal?

Ezen vállalkozásokkal egyeztetést kezdeményezünk, hogy tevékenységüket a továbbiakban GS1 licenc megkötésével folytathassák vagy a jogszerűtlen alkalmazást szüntessék meg A jogviszony általuk történő kezdeményezése esetén a jogszerűtlen tevékenység idejére vonatkozó utólagos díjak érvényesítésétől eltekintünk.

Kerülje el a jogszerűtlen és szakszerűtlen szabványalkalmazást!

A jogszerű és szakszerű szabványalkalmazás nemcsak a jogszabályok és a GS1 szabvány szerinti helyes eljárás, de egyben az üzleti partnerek és a fogyasztók felé is a bizalom kiépítésének legjobb módja.

Kérjük, Ön is győződjön meg arról, hogy a vállalkozásában használt azonosítókat valóban jogszerűen, GS1 felhasználóként és érvényes GS1 licenccel rendelkezve alkalmazzák-e. 

Javasoljuk, hogy vegyen részt a GS1 felhasználóknak készített tematikus online vagy videós képzéseinken annak érdekében, hogy biztosan helyes logikával képezze azonosítószámait és generálja vonalkódjait. Cégre szabott szaktanácsadással is állunk a hazai vállalkozások rendelkezésére.

Az önellenőrzésben segítenek szakértő kollégáink (info@gs1hu.org), a GS1 felhasználóknak készült tájékoztató anyagaink és Szolgáltató Partnereink.