A GS1 2D vonalkódjait vezetik be Kínában

A 65 millió lakosú kínai Zhejiang tartomány, a GS1 Központi Irodája (GS1 Global Office) és a GS1 Kína közös nyilatkozatot írt alá az ambíciózus, „Globális átállás a kétdimenziós kódokra (2D)” elnevezésű projekttel kapcsolatosan.

A kiskereskedelmi vonalkódok miután közel ötven éve átalakították a termékvásárlást és az értékesítést, most az új üzleti és fogyasztói igényeknek megfelelően fejlődnek tovább. Ezért indította el a GS1 a „Globális átállás a kétdimenziós kódokra” (Migration to 2D) kezdeményezést, amely világszerte segíti az iparági szektorokat az egydimenziós vonalkódokról a 2D vonalkódokra történő átállásban.

A lineáris vagy egydimenziós (1D) vonalkódok továbbra is támogatják a modern, globális üzleti élet összetettségét, egyszerűsítve számos ellátási lánc folyamatot, így az adatok gyorsan, hatékonyan és biztonságosan áramlanak, számos szektorban. Mivel azonban a fogyasztók, a vállalkozások és a szabályozó hatóságok egyre több és jobb termékinformációt igényelnek, itt az ideje, hogy a vonalkódok a következő szintre lépjenek.


A GS1 Kína és a Zhejiang Tartományi Piacszabályozási Hivatal (rövidítve Zhejiang AMR) új projektje a 65 millió lakosú Zhejiang tartományban fokozatosan fogja bevezetni a 2D vonalkódokat termékek millióinál. A projektben több mint 7000 élelmiszergyártó vesz részt és a legnagyobb zhejiangi áruházlánc 200 üzletében kerül sor rendszerfrissítésre, hogy az értékesítési pontokon a 2D vonalkódok leolvasása megvalósulhasson.

A várakozások szerint 2023 végére Zhejiang tartományban az élelmiszeripari vállalatok 80%-ánál minden termék csomagolására 2D-s vonalkódot nyomtatnak majd.

A 2D projekt bejelentésének aláírási ceremóniájára május 19-én került sor.

A 2D vonalkódok többmillió termékre történő nyomtatása számos előnnyel jár majd a fogyasztók, a vállalkozások és a szabályozó hatóságok számára. Többek között a fogyasztók számára soha nem látott mennyiségű információhoz való hozzáférést biztosít a termékekről, megkönnyíti a hatékony gyári ellenőrzést, a mintavételi eredmények, valamint a minőségbiztosítási és fertőtlenítési tanúsítványok felügyeletét is.

„Majdnem öt évtizede csendesen a háttérből tesszük egyszerűbbé a komplex folyamatokat az iparágak, a fogyasztók és a páciensek érdekében. Most a 2D vonalkódokkal készen állunk a következő fejezetre, egyre szorosabb hidakat építve a márkák, az ellátási lánc partnerek és a fogyasztók között.” - mondta Miguel Lopera, a GS1 elnök-vezérigazgatója a 2D projekt bejelentésének aláírási ünnepségén.

A vonalkódok továbbra is „lecsippanthatók” maradnak a kasszáknál, de „kattinthatók" is lesznek, segítve a fogyasztókat és az ellátási lánc érdekeltjeit az online navigációban, hogy pontos termékinformációkat kapjanak.

A GS1 2020 végén indította el a „Globális átállás a 2D-re” elnevezésű programját, amelyhez több mint 20 ország és körzet, köztük Kína, az Egyesült Államok, Ausztrália és Brazília is csatlakozott. 2021-ben a GS1 Kína megkezdte a 2D vonalkódok népszerűsítését, és 20 fontos kulcságazat, köztük a GS1 Kína Zhejiang-i fióktelepe (Zhejiang Szabványintézet) is csatlakozott a projekthez.

Forrás: GS1 Global Office

Cimkék:


Rendben További információk