e-Kereskedelem

Az eMAG rendszerében tervezi értékesíteni termékeit? Ez az oldalunk Önnek szól!


eMAG

Az eMAG rendszerében tervez értékesíteni? Akkor Önnek GS1 vonalkódra lesz szüksége!
Miért van szükség a GS1 licencrendszer keretében generált vonalkódokra (korábban EAN-kódok) az eMAG-platform használatához, és ezek hogyan szerezhetők be? 

Az eMAG rendszerében történő értékesítéshez kizárólag a hiteles forrásból származó (a GS1 globális szervezet helyi Tagszervezete közreműködésével kiadott - Magyarországon ez a GS1 Magyarország Nonprofit Zrt.), GS1 termékazonosító számokkal és vonalkódokkal ellátott termékek kerülnek forgalmazásra. A termékek szabványos, ún. GTIN termékazonosító számmal, illetve vonalkóddal történő egyedi azonosítása ugyanis leegyszerűsíti és biztonságossá teszi az üzleti folyamatokat.

FONTOS! A vonalkódok és az alattuk olvasható 13-számjegyű termékazonosító számok nem mindegyike számít érvényes GS1 vonalkódnak (korábbi elnevezésén EAN-kód).

Amennyiben terméke azonosításához véletlenszerűen generált vagy GS1 licenc nélküli azonosítószámot rendel hozzá, az eMAG rendszere érvénytelen címszóval elutasítja a terméket.

GS1 vonalkódra van szüksége? A megoldás sosem volt még ilyen egyszerű!

Az eMAG piacterére kizárólag GS1 vonalkódokkal ellátott termékeket lehet feltölteni. Ehhez a GS1 rendszerbe történő regisztrációt követően Ön hozzáférést kap SzabványMenedzser szoftver és platform szolgáltatásunkhoz, ahol el tudja készíteni saját egyedi vonalkódjait és az ehhez szükséges termékazonosító számokat. Az internetkapcsolattal működtethető, felhő-alapú (Cloud technológiára épülő) SzabványMenedzser szolgáltatás nem csak segít átlendíteni Partnereinket a gyakorlati szabványalkalmazás kezdeti nehézségein, de megoldást jelent számos üzleti adminisztrációs feladat gyors és egyszerű elvégzésére.

Milyen előnyökkel jár a GS1 által jogszerűen kiadott GTIN szám használata az eMAG piacterén értékesítő vállalkozások számára? Erre ad választ kiadványunk.

Miért van szükség a GS1 licencrendszer keretében generált GS1 vonalkódokra az eMAG-platform használatához?


Figyelembe véve

 • az eMAG piacterének termékkatalógusaiban lévő információk optimalizálására irányuló szándékot;
 • a vásárlók védelmét a hamisított vagy a bizonytalan származású és/vagy minőségű termékekkel szemben;
 • az értékesítők védelmét a versenyhelyzetekkel és/vagy tisztességtelen gyakorlatokkal szemben;
 • azt a szándékot, hogy biztosítani tudják a nyomon követhetőséget, valamint az egyértelmű, hiteles kapcsolatot a vállalkozás, a termék és a termékoldal között köszönhetően a GS1 szabványrendszer által nyújtott egyediséget nyújtó megoldásoknak;
 • a belistázási és értékesítési folyamatok optimalizálására irányuló szándékot az eMAG piacterén;
 • azt a tényt, hogy az eMag piacterén értékesítendő termékek egy jelentős részénél a GS1 szabványos vonalkód már megtalálható azok csomagolásán a termékazonosító számmal együtt (ebben az esetben az e-kereskedőnek nem szükséges azt új vonalkóddal ellátni);
 • a termékek vonalkódolásáról szóló, MSZ ISO/IEC 15420:2015 szabványnak való megfelelést;

az eMAG úgy döntött, hogy a GS1 licencrendszer keretében elérhető és generálható GS1 vonalkódokat (korábban EAN-kódok) alkalmazza a termékek listázása és biztonsága valamint az információk hitelesítése érdekében.

A GS1 szabványainak megbízhatóságát az alábbi tények is megerősítik:

 • A GS1 szervezet több mint 40 éves tapasztalattal rendelkezik a szabványfejlesztés terén. A leggyakrabban alkalmazott megoldása a globális piacon a GS1 vonalkód, mely lehetővé teszi és támogatja a termékek hatékony nemzetközi kereskedelmét;
 • Megkönnyíti a globális szintű többcsatornás (omnichannel) típusú kereskedelmet. A termékek azonosítására szolgáló, GS1 szabványos egyedi azonosítószámokat és vonalkódokat több mint 25 iparágban használják, mely a világkereskedelem 95%-át fedi le minden ellátási láncban és minden piactípuson, legyen az hagyományos vagy online jellegű. A GS1 termékazonosító számai egyszerre érvényesek a kiskereskedelemben és az e-kereskedelemben (pl.: eMAG, Amazon, eBay, Google Shopping stb.)
 • Lehetővé teszi a termékazonosító számok (GTIN) online létrehozását, kezelését és tárolását. A termékek azonosítására szolgáló számok, melyek a termékek vonalkódjai alatt is olvashatók (GTIN), online kiadása és kezelése a GS1 nemzeti szervezetei által kifejlesztett alkalmazások révén történik. Magyarországon a GS1 Magyarország saját fejlesztésű SzabványMenedzser szoftveréhez és platformjához ad hozzáférést minden regisztrált Partnerének. Az online megoldás támogatja a termékazonosító számok létrehozását és nyilvántartását, valamint a vonalkód-generálást.
 • Lehetővé teszi a termékazonosító hitelesítését, ezáltal a termékek egyediségének védelmét. A GS1 rendszerbe regisztráló minden Partner egyedi GS1 licenc felhasználási jogot szerez, melyet 365 naponta meg kell újítani.
 • A GS1 Global referenciaelemként jelenik meg az ISO-szabványokban globális és országos szinten egyaránt;
 • Kizárólag akkor tud NATO-beszállítóvá válni, ha GS1 licencelési rendszerben létrehozott termékazonosítókkal rendelkezik;
 • Az Amazon platformján 2016 óta alkalmazza a GS1 szabványokat és azonosító kulcsokat;
 • Az Alibaba Group 2017-ben tette kötelezővé a GS1 szabványok és azonosító kulcsok alkalmazását;
 • A Google és az eBay képviselőinek nyilatkozatait a GS1 kódolás és a szabványok végrehajtásának okairól itt találja.


Gyakori kérdések és válaszok

A vonalkód egy jelkép, amely napjainkban a legtöbb kiskereskedelmi terméken megtalálható. A vonalkód tulajdonképpen párhuzamos sötét vonalak és világos vonalak sorából álló adathordozó jelkép (szimbólum), amely lehetővé teszi a termék azonosítására szolgáló szám automatikus leolvasását.
A Globális kereskedelmi áruazonosító szám (angolul: Global Trade Item Number) egyedileg azonosít egy terméket. A GTIN-13 termékazonosító szám 13 számjegyből áll, Cégprefix alapján képezhető, míg a kisméretű termékek azonosítását biztosító GTIN-8 azonosító szám 8 számjegyből képződik és mindig az adott GS1 Tagszervezet központilag adja ki az igénylő cég részére.
Az European Article Number (EAN), azon szabványos vonalkód jelképek megnevezésére vonatkozik, amelyek grafikailag a GTIN-13 és a GTIN-8 termékazonosító számokat jelenítik meg vonalkód jelképben.
A GTIN termékazonosítók számstruktúrája egyetlen márkatulajdonoshoz/gyártóhoz hozzárendelt, egyedi globális cégprefixet tartalmaz. A GS1 magát a cégprefixet biztosítja a vállalkozások részére, a GS1 Partner ennek a tartománynak a felhasználására kérheti a használati jogot. A használati jog megszerzésével a vállalkozás maga döntheti el, hogy az adott cégprefix kapacitásának függvényében hányféle terméket (akár csak egyet) azonosít. A cégprefix tartomány mindenkor érvényes használati jogával viszont bármikor, azonnal lehetőség van arra, hogy újabb termékre újabb GTIN azonosító számot és vonalkódot képezzen, a GS1 bármilyen adminisztrációs és szám igénylési tevékenységének igénybe vétele nélkül.
A GS1 licenc azon szolgáltatások összessége, melyeket a vállalkozás a GS1 jogviszonya keretében, licencdíj ellenében igénybe vesz.  
Az egyedi cégprefix az igénylő vállalkozásnak kerül kiadásra, melyből kizárólag az adott vállalkozás termékei azonosíthatók GTIN számmal. Más adószámmal rendelkező vállalkozásnak, ha szintén szükséges a termékein vonalkódot feltüntetni szintén egyedi cégprefixet kell igényelnie.
A márkatulajdonos az a vállalkozás, amely a termékspecifikációkkal rendelkezik, függetlenül a gyártási helytől vagy a gyártótól. A márkatulajdonos lehet a gyártó, az importőr vagy a forgalmazó.
A termékazonosítók segítenek az üzleti tevékenység előmozdításában és fontos eszköznek számítanak az azonosított nyilvántartások forgalmának növelésében. Ez azért van így, mert a Google és a többi keresőmotor ugyanúgy termékazonosítók segítségével gyűjti és strukturálja az információkat, ez pedig megkönnyíti a terméklisták megjelenítését a releváns keresésekre adott válaszként.

Ehhez hasonlóan az azonosított termékek egyedi módon lehetővé teszik a piacterek számára, hogy jobban megértsék a saját katalógusaik tartalmát. Az eMAG, az Amazon, az eBay és a többi online piactér a termékazonosítókat a saját weboldalaikon lévő adatok strukturálására használja a vevők vásárlási élményének javítása érdekében.
A GS1 szabványos termékazonosításhoz szükséges Globális Cégprefix a GS1 bármelyik tagszervezetétől beszerezhető, függetlenül a vállalkozás székhelyének országától.

A nyelvet, az időzónát, a számlázást stb. érintő korlátok elkerülése érdekében megfontolandó, hogy azon ország GS1 Tagszervezetéhez forduljon, amelyben a vállalkozása székhelye van, vagy amelynek a nyelvét a legjobban beszéli. Így kaphatja meg legegyszerűbben és leggyorsabban a szükséges információkat és szakmai támogatást.
Az eMAG közvetlenül a GS1-től igényelt Globális Cégpefix (számtartomány) segítségével képzett termékazonosító számok használatát írja elő, ellenőrzi az azonosító számok hitelességét és a kapcsolódó információkat a GEPIR-nyilvántartásban.

A GS1 Tagszervezetei révén az egyetlen olyan szervezet, amely a GS1 szabványos GTIN számstruktúra felépítése alapján (GS1 Cégprefix (országkód és beépülőszám), termékreferencia szám és ellenőrzőszám) biztosítja és támogatja a termékazonosítók képzését, kezeli, illetve garantálja azok egyediségét.

A GS1 Tagszervezetei révén ugyancsak egyedülállóan veszi nyilvántartásba a gyártóval és a GS1 szolgáltatásokkal kapcsolatos adatokat és információkat a globális GEPIR nyilvántartásban, amelynek alapján az eMAG, az Amazon, az eBay, a Google Shopping és mások ellenőrzik ezek hitelességét.

A más forrásból kapott azonosító számok esetében nem garantált azok globális egyedisége, nem egységes az azonosító számok kezelése, nyilvántartása és nem biztosított a termékek nyomon követhetősége sem.
Az eMAG azért döntött a GS1-licenc keretében elérhető termékazonosítók használata mellett, mert:

 • Megkönnyíti a globális szintű többcsatornás (omnichannel) típusú kereskedelmet. 
 •  A termékek azonosítására szolgáló, GS1-szabványos egyedi azonosító kódokat és vonalkódokat több mint 25 iparágban, a világkereskedelem 95%-ában használják, minden ellátási láncban és minden piactípuson, legyen az hagyományos vagy online jellegű.
 • A GS1 vonalkódok alapjául szolgáló számsorok (vagyis az egyes terméktípusokhoz rendelt azonosítószámok) egyszerre érvényesek a kiskereskedelemben és az e-kereskedelemben (e-tail) (pl. eMAG, Amazon, eBay, Google Shopping stb.).
 •  A GS1 vonalkódok alapjául szolgáló számsorok (GTIN) egyetemesen érvényesek a hagyományos és az online kereskedelemben egyaránt, és minden olyan digitális platformon használhatók, amelyek alkalmazzák a GS1-szabványokat.
 • Lehetővé teszi a vonalkódok alapjául szolgáló számsorok (GTIN) online létrehozását, kezelését és tárolását.
 • A termékek azonosítására szolgáló számok, melyek a termékek vonalkódja alatt is olvashatók (GTIN), online kiadása és kezelése a GS1 nemzeti szervezetei által kifejlesztett alkalmazások révén történik. Magyarországon a GS1 Magyarország a saját fejlesztésű SzabványMenedzser szoftveréhez és platformjához ad hozzáférést minden regisztrált GS1 Partnernek, melyben könnyen intézhetik a vonalkód generálást és azt ezt megelőző termékazonosító számok létrehozását, valamint nyilvántartását.
 • Lehetővé teszi a termékazonosító hitelesítését, ezáltal a termékek egyediségének védelmét. A GS1 rendszerbe regisztráló minden Partner egyedi GS1-licenchasználati jogot szerez, melyet évente kell megújítani.
A GS1-licenc regisztrációt követően Ön azonnali hozzáférést kap a GS1 Magyarország saját fejlesztésű SzabványMenedzser szoftveréhez, melyben jogosult többek között GS1 szabványos vonalkódok (EAN-kódok) létrehozására. Ezek megszerzésével és használatával a következő előnyöket élvezheti:

 • meg tud felelni az eMAG irányelveinek a termékek belistázása tekintetében;
 • elkerülheti a zárolást vagy a belistázás visszautasítását;
 • a GS1 vonalkódok és a bennük kódolt azonosító szám globális szinten is garantáltan egyedi, így védi az Ön termékét, az más termékkel nem lesz összetéveszthető;
 • ha a típusok és termékkategóriák szerint a termékek más-más azonosítószámot és vonalkódot kapnak, ez megkönnyíti készletek pontosabb kezelését, pontosabb adatokat nyújt az értékesítési tendenciákról és így a termékpaletta kereslet szerinti összeállítását is elősegíti;
 • csökkenthetők a rendelési hibák, vagyis kevesebb esetben fordul elő, hogy a nem megfelelő termék kerül kiszállításra, így elkerülhető a felesleges termék visszaküldéséből származó plusz kiadás, az időráfordítás és a futárszolgálati díj (az ügyfél fehér pólót kért, de feketét kapott, mivel mindkét termékhez ugyanazt a kódot rendelték hozzá);
 • ez a termékeinek védelme felé tett első lépés, hiszen a GS1 licenc keretében a terméknek kiadott azonosítószám, a GTIN (Global Trade Item Number), amelyet az áru vonalkódja is tartalmaz, a világon mindenhol az Ön vállalkozásához kapcsolja az majd adott terméket;
 • a GS1 licencdíj tartalmazza a GS1 szabványos számtartomány céghez rendelését, illetve a szintén a licenc keretében használható ún. SzabványMenedzser szoftver és platform hozzáférést, amelynek segítségével egyszerűen elvégezheti a számkiadást, a vonalkód készítést, valamint felhő-alapú biztonságos rendszerben tárolhatja és bármikor elérheti termékadatait, hogy megossza azokat kereskedelmi partereivel;
 • az Ön vállalkozásának a licenc keretében használatra kiadott számtartomány, az ún. GS1 Cégprefix a GS1 globális adatbázisában is nyilvántartásba kerül (GEPIR) amelynek segítségével a hagyományos és az elektronikus kereskedelem főbb szereplői ellenőrizhetik és hitelesíthetik az adatokat;
 • a GS1-licenc megszerzését és ennek egy adott termékhez történő hozzárendelését követően a terméket bárhol a világon értékesítheti anélkül, hogy problémája lenne a termék azonosításával vagy kezelésével kapcsolatban, sőt követheti annak útját az ellátási láncban, így mindig tudhatja, merre jár éppen az Ön terméke.
Ha más forrásból és GS1-licenc nélkül szerzi be a termékazonosítót és a vonalkódot, ezek egyedisége, nyomon követhetősége vagy a hozzájuk kapcsolódó információk megbízhatósága nem garantálható. Például nem érhetők el nyilvános információk arról, hogy ki generálta a kódot, milyen vállalkozás számára generálták azt, illetve előfordulhat, hogy ugyan azzal a számmal a piacon más termék is megtalálható lesz, rontva ezzel az értékesítési lehetőségeket. A viszonteladóktól vásárolt kódok nem garantálják az egyediségét globális szinten, mivel nem egységes módon kezelik őket, és a létrehozás nem globális rendszerben történik, hanem legtöbb esetben véletlenszerűen generált, 13 számjegyű karakterláncokról van szó.

Amennyiben véletlenszerűen generált vagy GS1 -licenc nélküli vonalkódot és azonosítószámot ad hozzá a rendszerhez, az eMAG rendszere érvénytelen címszóval elutasítja a terméket.
 • A GS1 több mint 40 év tapasztalattal rendelkezik a globális szabványfejlesztés és szabványalkalmazás terén.
 •  A GS1 már 1973 óta segíti a vállalkozásokat a termékek GTIN-kóddal történő azonosításában és az adatok automatikus beolvasásában és rögzítésében az EAN-/UPC-vonalkódok szkennelése által, és mára a GS1 szabványrendszer 5 milliónál több felhasználóval büszkélkedhet világszerte.
 • A GS1 az egyedi azonosító kódokat globális licenc rendszer keretében bocsátja rendelkezésre, elkerülve az olyan helyzeteket, amikor több termék ugyanazon azonosítóval rendelkezik a piacon, mivel ez információs zavarhoz vezethet, amelynek következtében az Amazon például azt a szabályt követi, hogy a terméket automatikusan törlik az Amazon rendszeréből.
 • A GS1 Tagszervezetei (minden országban egy kizárólagos képviselet tevékenykedik, hazánkban ez a GS1 Magyarország Nonprofit Zrt.) képzési, tanácsadási és támogatási lehetőségeket biztosítanak a GS1 Partnereknek.
 • A GS1 rendszer felhasználói tantermi és online képzéseken (webinárokon) vehetnek részt, valamint telefonos támogatást és cégre szabott szaktanácsadást kérhetnek üzleti tevékenységük fejlesztése érdekében a GS1 szabványainak és megoldásainak használatával. A GS1 a szabványbevezetés lépéseiben is segítséget nyújt.
 • A GS1 szervezet nonprofit módon működik, szabványait a GS1 felhasználó tagjainak előnyére fejleszti.
 • Nonprofit szervezetként a GS1 segíti a tagjait abban, hogy a globális szabványfejlesztési folyamatának munkacsoportjaiban új szabványokat dolgozzon ki az üzleti környezet igényei alapján, például az alábbi megoldások már rendelkezésre állnak:
 – a tranzakciós adatok megosztására vonatkozó EDI-szabványok
 – GDSN-szabvány a törzsadatok partnerek közötti megosztására vonatkozóan (az Alibaba már jelezte a szabvány alkalmazására vonatkozó szándékát)
 – a logisztikai egységek sorszámos azonosító kódjára vonatkozó szabvány (SSCC) a nyomon követhetőség érdekében