Exkluzív interjú: A Decathlon teljeskörűen bevezeti az RFID-t

A Chain Store Age nemrégiben Herve D'Halluin-nal, a Decathlon interaktív sporttermékeiért és az RFID bevezetésért felelős vezetőjével beszélgetett arról, hogy a franciaországi székhelyű sportcikk-kereskedő vállalat hogyan használja ki az RFID technológiát a forrástól egészen a pénztárig.

Herve D’Halluin, a Decathlon interaktív sporttermékeiért és az RFID bevezetésért felelős vezetője. A világ legnagyobb sportcikk-kiskereskedője lelkes híve az RFID-technológiának, legyen szó front- vagy back-end műveletekről.

Mikor és miért kezdte el a Decathlon használni az RFID technológiát?
Vertikálisan integrált vállalatként kutatunk, tervezünk, gyártunk és forgalmazunk saját márkás ruházatot, felszereléseket és kapcsolódó sportcikkeket. Mivel az általunk gyártott több ezer termék logisztikáját, leltárát, címkézését és nyomon követését kezelnünk kell, olyan megoldást kerestünk, amely képes leküzdeni ezeket a kihívásokat és hatékonyan racionalizálni a bonyolult folyamatokat.

A Decathlon úgy döntött, hogy a technológia-agnosztikus GS1 szabványokat használja, és az elektronikus termékkód (EPC) alapú rádiófrekvenciás azonosítást (RFID) alkalmazza a portfoliójában lévő minden termék egyedi azonosítására, világszerte. A választott adathordozó a RAIN RFID címke volt, amelyen az EPC volt a választott adatformátum.

Bár vertikálisan integráltak vagyunk, azért döntöttünk a GS1 szabványok alkalmazása mellett, hogy a Decathlon termékeit bárhol és bármilyen ellátási láncban egyértelműen azonosítani tudjuk.

Ezt a technológiát először 2008-ban alkalmaztuk egy sikeres kísérleti program keretében. 2014-re a megoldást az összes Decathlon-folyamatban bevezettük, beleértve a raktár- és kiskereskedelmi áruházi leltárkészletet is, ezzel elnyerve a technológia legkiterjedtebb kiskereskedelmi alkalmazásáért járó elismerést. 2019-re a Decathlon a termékeinek 100%-át rádiófrekvenciás jelöléssel látta el. A gyárak, raktárak és üzletek között világszerte több mint 50 000 RFID-olvasót használunk.

A megoldás bevezetése előtt a munkatársak a vonalkód beolvasásával, majd az adatok adatbázisba történő bevitelével ellenőrizték, hogy egy termék helyesen van-e címkézve. A technológia leegyszerűsítette ezt az eljárást, és az egész folyamatot néhány másodpercre rövidítette le. A kézi leolvasó használatával a válogatás pontossága is jelentősen javult. Bár a két művelet közötti különbség első ránézésre kevesebb mint 10 másodperc, de ha kiszámoljuk, hogy ez a tevékenység világszerte több ezer alkalommal fordul elő, az időmegtakarítás óriási.


Hogyan segít az RFID a leltárkövetésben?
A RAIN RFID-címke által hordozott minden egyes tételen található egyedi EPC-értékkel minden raktár, elosztóközpont és üzlet a rendkívül pontos és gyors leltározás, valamint a jobb feltöltés előnyeit élvezheti, miközben optimalizálódnak a gyártási folyamatok is.

A chip alapelve egyszerű: akár több méter távolságból is képes kommunikálni és megadni az egyes termékek egyedi azonosítóját, akár a másodperc századmásodperce alatt, sőt, akár dobozokon keresztül leolvasva is. Az automatizálás ezzel az újszerű technológiával előnyöket biztosít a polcok helyének pontos meghatározásától az értékesítési pénztárgépen át a fogyasztókkal való értékesítés utáni interakcióig.

Ez a képesség lehetővé teszi számunkra, hogy a megfelelő áron értékesítsünk, és biztosítsuk a polcon való elérhetőséget, miközben kizárjuk a túlkínálatot. Mint már korábban említettem, a termékek elérhetőségének pontos nyomon követése volt a vállalat beruházásainak eredeti mozgatórugója.

Az elmaradt eladások hatással voltak mind a bevételre, mind a vásárlói elégedettségre, de az EPC/RFID segítségével most már jobban nyomon tudjuk követni a készletet, és elégedettebbé tehetjük a vásárlókat, mivel lehetővé tesszük számukra, hogy lássák, hogy a kívánt termék elérhető-e, beleértve azt is, hogy hol elérhető, hol vásárolhatják meg. Természetesen a Decathlon számára mindez nagyon örömteli, mert többet tudunk eladni, és nem kell túlkínálnunk a termékeket.

Hogyan segít az RFID a készpénzgyűjtésben?
Mivel minden termék RFID-chippel van ellátva, a fizikai boltokban történő pénztárgépes fizetésnél a fogyasztóknak csak az önkiszolgáló pénztárgép kosarába kell betenniük az árukat. Az olvasó automatikusan azonosítja a tételeket és elvégzi a fizetést. Nincs szükség arra, hogy minden egyes árucikket külön-külön beolvasson. A bevezetés előtt a vásárlók akár 20 percet is várakozhattak a kasszasorban.

Ma a technológia lehetővé teszi, hogy a vásárlók kevesebb mint egy percet töltsenek az áru kifizetésével. A rendszer 20%-kal javítja a készpénzfelvétel hatékonyságát, ami rövidebb várakozási időt, rövidebb sorokat eredményez a pénztárnál és persze elégedettebb vevőket is.

Hogyan segít az RFID a hamisítás elleni küzdelemben?
Tisztában vagyunk a hamisítás kockázatával és annak a hírnevünkre gyakorolt lehetséges hatásával. Nem luxuscikkeket gyártó vállalat vagyunk, de egyre több ilyen jellegű problémával kell szembenéznünk. Az RFID-technológia lehetőséget nyújt a hamisítás elleni küzdelemre. Az egyes EPC/RFID-címkéken tárolt adatok egy-egy termék sorozatszámát hordozzák - így minden egyes termék a hozzá hasonló termékek közt egyedileg azonosítható.

A technológia előnyei az egész értékláncra kiterjednek. Decathlon azzal hasznosítja szakértelmét, hogy más szervezeteknek ad tanácsot a hamisítással, a szürke piacokkal és a vámkezeléssel kapcsolatban. Ezek számos nemzetközi vállalat számára kulcsfontosságúak.

Mik a jövőbeli RFID-tervek?
Ez a megoldás számunkra forradalmi volt. A fent említett hatékonyságnövelés mellett továbbra is arra összpontosítunk, hogy fenntarthatóbb és körforgásos gazdálkodás szerint működő vállalat legyünk. A technológia kulcsszerepet játszik a termékek válogatásának egyszerűsítésében, ezáltal hatékonyabb újrahasznosítási folyamatokat tesz lehetővé.

Az azonosítás ilyen szintű pontosságával a termékek gyártásához szükséges nyersanyagok 20-30%-os csökkenését, a túl nagy készletek csökkenését, valamint a felesleges szállítmányok és eladatlan termékek alacsonyabb szintjének elérését várjuk.

Forráshttps://www.chainstoreage.com/exclusive-qa-decathlon-applies-rfid-across-enterprise

Cimkék:


Rendben További információk