Az igazolatlan eredetű élelmiszerekért súlyos büntetés jár

Ha a Nébih igazolatlan eredetű élelmiszert talál a hazai kereskedelemben, azért a forgalomból történő kivonáson túl súlyos árat fizetnek a felelősök. Egyes esetekben a magas pénzbüntetést hamisítás gyanúja miatt további eljárás követi. Gyakori példák a nyomon követés hiányára a karácsonyi időszakban a friss halak és haltermékek de nemrég hamisított csemege szalámi is „horogra akadt”.

Többek között a karácsonyi időszakot megelőzően is közel 120 étteremben és élőhalárusító helyen tartott kiemelt ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálata.


A halkereskedelmi egységek ellenőrzésének célja, hogy az év minden szakaszában igazolt eredetű, biztonságos és jó minőségű haltermékek kerüljenek az üzletekbe és ezáltal a fogyasztókhoz.

Legutóbb 17 esetben, (azaz az ellenőrzöttek több mint 10%-ánál) indult eljárás, összesen 300 kg igazolatlan, illetve jelöletlen hal és haltermék forgalmazása miatt.

A Nébih felhívja a halkereskedelmi egységek figyelmét, hogy a származást igazoló dokumentumokkal nem rendelkező, valamint a jelöletlen vagy nem megfelelően jelölt hal és haltermék minden esetben élelmiszerbiztonsági kockázatot jelent, éppen ezért sem a hazai üzletekben, sem a vendéglátóhelyeken nem kerülhet forgalomba! A Nébih az ilyen termékeket haladéktalanul kivonja a forgalomból és a szabálysértő kereskedővel szemben 100.000-500.000 forintig terjedő halvédelmi bírságot szabhat ki.

Napjainkban egy budapesti vásárcsarnokban működő húsboltban tartottak nyomonkövetési ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szakemberei, melynek során hamisítottnak minősülő „Csemege szalámi” tételt találtak. Az ellenőrök azonnali hatállyal elrendelték a termék forgalomból való kivonását, a vele megegyező élelmiszerek visszahívását, és megtiltották a további forgalmazást is.


Az ellenőrzés során „Pick” termékként jelölt csomagolásban „Csemege szalámit” találtak a hatóság ellenőrei. A termék címkéjén és a celofánborításon eltérő engedélyszámok szerepeltek. Az ügyfél az előírt szállítmányt kísérő dokumentációt nem tudta bemutatni. Utóbbi hiányosság már önmagában is súlyosan jogsértő, hiszen így nem állapítható meg kétséget kizáróan az élelmiszer eredete. Emellett a termék a törvény szerint még hamisítottnak is minősül, a hatóság rendelkezésére álló adatok alapján ugyanis a gyártóként feltüntetett Pick Szeged Zrt. évek óta nem állít elő „Pick Csemege szalámi” megnevezésű terméket.

A hamisított termék jellemzői több ponton eltértek az eredeti „Pick Csemege szalámi” utolsó megjelenésétől; más volt a tömege, a méretei, a fólia zárószalagja és az akasztóhurok tricolor volt, a terméken lévő ezüstszínű klipsz pedig nem tartalmazott adatokat.

A szakemberek elrendelték az érintett terméktétel azonnali hatállyal történő kivonását a forgalomból, forgalomba hozatalának tilalmát, továbbá hatósági zár alá vették a húsboltban található termékeket és kötelezték a boltot a fellelt tétellel megegyező élelmiszerek forgalomból való visszahívására is.

A hatóság az ügyben bűncselekmény gyanúja miatt feljelentést tesz. Az eljárás és a bírság megállapítása folyamatban van.

Az Európai Parlament és a Tanács 1169/2011/EU rendelete

Az Európai Parlament és a Tanács 1169/2011/EU rendelete a fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról szól. Az élelmiszerek jelölésére irányadó általános elvek, követelmények és kötelezettség megállapítása révén garantálja a fogyasztók számára a megfelelő tájékoztatást. A jogszabályok által előírt tájékoztatási kötelezettség mellett a gyártó megadhat további információt, amennyiben ez pontos, és nem vezeti félre a fogyasztót. Vannak valamennyi élelmiszerre vonatkozó közös címkézési szabályok, de a húsárukra, a szeszesitalokra és a romlandó élelmiszerekre külön szabályok is vonatkoznak.

Nemzeti Élelmiszer Nyomonkövetési Platform

Az Agrárminisztérium és a GS1 Magyarország közös munkája nyomán kidolgozásra kerültek a Nemzeti Élelmiszer Nyomonkövetési Platform útmutatói, melyek azzal a céllal jöttek létre, hogy támogatást nyújtsanak az élelmiszerágazatban érintett vállalkozások fogyasztói kommunikációjában. További cél volt az uniós nyomon követési előírások és a bennük rejlő lehetőségek szélesebb körben történő ismertetése, valamint gyakorlati segítséget nyújtson ezek végrehajtásában.

Az Összesített Útmutató az általános fejezeteket követően, az önálló alfejezetek bemutatják az egyes alszektorok ellátási láncainak felépítését, annak jellemző szereplőit, majd pedig a szereplők szemszögéből részletezik a szabványalkalmazásban rejlő lehetőségeket az adott típusú piaci résztvevő számára, figyelembe véve az érintettek jogszabályi kötelezettségeit, valamint a bevezetés lépéseit is.

A Platform összesen 5 alszektorra - tej és tejtermék; bor és pálinka; hal; hús; zöldség és gyümölcs - specializáltan összeállított részletes nyomonkövetési útmutatókat hozott létre, melyek egységesített szerkezetben letölthetők. 
(LINK: https://gs1hu.org/data/documents/NENYP_OsszesitettUtmutato_v1.1_20200423.pdf)

Forrás:

https://portal.nebih.gov.hu/-/meg-mindig-sok-az-igazolatlan-eredetu-hal-a-hazai-kereskedelemben

https://portal.nebih.gov.hu/-/hamisitott-csemege-szalamit-vont-ki-a-forgalombol-a-nebih

https://www.cimkecentrum.hu/tudastar/az-elelmiszerek-cimkezese-az-europai-unios-jogszabalyok-alapjan

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/?uri=celex%3A32011R1169

Cimkék:


Rendben További információk