A befektetők az egészséges termékeket támogatják

Egyre több befektetési társaság buzdítja arra a portfóliójában lévő vállalatokat, hogy az egészséges életmódot kiszolgáló termékek gyártására helyezzék át a hangsúlyt.

A fenntarthatóságot fókuszba helyező befektetők a valódi zöld átállás felgyorsítását a nagy olajtársaságoknál (Shell, BP és Exxon Mobil) a nyomásgyakorlás eszközével már el tudták érni, így az élelmiszeripari óriáscégek esetében is eredményt hozhat a fellépésük.


Egyre jobban erősödik az igény, hogy a nagy cégek (Nestlé, a Danone, a Kellogg, a Kraft Heinz és társaik) tegyenek valódi lépéseket a fenntartható és egészséges táplálékellátás érdekében.

Az igény megfogalmazói olyan környezetvédők, akik mögött több mint 3000 milliárd dollár értékű tőke áll, amellyel változásra tudják bírni a társaságokat. A reformerek szószólói (a Legal & General Investment Management, BMO Global Asset Management) levélben fordultak a portfóliójukban lévő élelmiszeripai vállalatok vezetéséhez, hogy a közelgő éves közgyűlésükön számoljanak be arról, hogy mit tettek az egészséges élelmiszer-kínálatuk bővítése terén és mit terveznek tenni a jóléti társadalmakat sújtó krónikus elhízás ellen.

Az intézményi befektetők szakmai támogatást kapnak többek között a ShareAction nevű, felelős befektetéssel foglalkozó nonprofit szervezettől. Ennek is köszönhető, hogy az egyik gigász, a brit-holland Unilever már reagált is: menedzsmentje kötelezettséget vállalt arra, hogy élelmiszer-portfóliójuk egészségügyi „bizonyítványát” nem csak a saját, irányított méréseik alapján állítják ki, hanem a külső, tőlük független intézmények (mint az Access to Nutrition Initiative (ATNI)) méréseinek eredménye is megjelenik a minősítésben. Így a fogyasztó objektív képet kaphat a termék valós egészségügyi kockázatairól.

Nemcsak a fogyasztóknak, hanem a befektetőknek is joguk van tudni, hogy pontosan milyen termékeket gyárt és forgalmaz az a cég, amelyben részvényesek, mert az ezekkel összefüggő kockázatok mind az árfolyamot, mind a nyereséget, és a versenyképességet is befolyásolhatják.

Ignacio Vasquez, a ShareAction igazgatója elismeri, hogy „ugyan van haladás a környezet- és társadalomtudatos üzletfilozófia elterjedésében, ám az éves fenntarthatósági jelentésekből az egészségügyi- és a táplálkozási szempontok csak elvétve bukkannak fel.” Mindeközben a pandémia miatti mozgásszegény életmód tömegek elhízásához vezetett, ami már a kormányszintű beavatkozás és új szabályozás megalkotásának igényét is felvetette a fejlett világban.

A vállalatok felelőssége hatalmas, ám mivel profitorientáltak, érthetően kerülik a valós megoldásokat. A Nestlé például két évvel ezelőtt a termékeinek 80,5 %-át az egészséges kategóriába sorolta, ehhez képest az ATNI független mérései csak 43 %-os arányt mutattak ki. A svájci cég azóta 60 %-ra jött föl, de még van hová fejlődnie.
 A francia Danone a 90 %-os saját mutatóját az ATNI csupán 65 %-ra minősítette, míg a Kraft Heinznél a 76 %-os egészséges termékkört 39 %-ra redukálta. A gabonapelyheiről ismert Kellogg nem véletlenül tartózkodik az adatok közlésétől, hiszen az ATNI szerint eladásaiknak csupán 27 %-a származik egészséges termékekből.

Eközben egyre markánsabb társadalmi igény fogalmazódik meg, miszerint a kormányok szabályozzák a piacot és sokkal szélesebb körben tegyék elérhetővé az egészséges élelmiszereket, és ami lényeges: sokkal alacsonyabb áron.

A Censuswide Angliában, Amerikában, Ausztráliában Franciaországban, Németországban és Mexikóban végzett felmérése szerint ennek a társadalmi igénynek 81 %-os a támogatottsága. S, mint tudjuk, a piac mindig a társadalmi igények szerint alakul át, ezért a valós megoldásokra alapozott fenntarthatóságot előnyben részesítő változások elkerülhetetlenek lesznek a jövőben.

Szeretné, hogy az Ön vállalata is elinduljon az innováció és a fenntarthatóság útján?

Vegye igénybe szabványos megoldásainkat és csatlakozzon a Magyar Lean & Green platformhoz, amelynek célja a hatékony együttműködés kialakítása a logisztikai szektor képviselői között és partnerei számára valódi iránymutatást adjon a kevesebb szennyezéssel járó, fenntarthatóbb jövő érdekében.

Forrás:

https://agrokep.vg.hu/elelmiszer/szinvallasra-kenyszerulnek-az-elelmiszergyartok-25790/


Cimkék:


Rendben További információk