Megalakult a Blockchain Koalíció

2022. március 8-án ünnepélyes keretek között megalakult a hazánkban a Blockchain Koalíció az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) és a Nemzeti Adatgazdasági Tudásközpont kezdeményezésére.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) és a Nemzeti Adatgazdasági Tudásközpont kezdeményezésére megalakult Magyarországon a Blockchain Koalíció – közölte a Digitális Jólét Nonprofit Kft. Az alakuló ülésen az elnöki feladatok ellátásával Vágujhelyi Ferencet, a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács elnökét bízták meg.

A szervezet alapító tagjai szerint Magyarország nemzetközileg is értékelhető pozíciót szerezhet a technológia alkalmazásában, ezt a koalíció a kutatás-fejlesztés (k+f) és a szolgáltatásfejlesztés területén nyújtott támogatással igyekszik elősegíteni. A közlemény idézi Palkovics László innovációs és technológiai minisztert, aki hangsúlyozta: a kormány kiemelt figyelmet fordít minden innovatív technológiára, amely tovább élénkítheti, gyorsíthatja Magyarország digitális fejlődését.

A Blockchain Koalíció alapvető célja, hogy közreműködjön a hazai gazdasági hasznosítás lehetőségeinek kijelölésében, a megfelelő jogszabályi keretrendszer kidolgozásában. A tudás és bevált gyakorlatok megosztásával támogatja a blockchain alapú innovációkra nyitott hazai vállalkozásokat, ipari szereplőket abban, hogy nemzetgazdasági szinten mérhető versenyképesség-növekedést érjenek el. A nemzetközi kapcsolatok kiépítésében sokat segíthet a miniszter szerint, hogy Magyarország már 2019-ben csatlakozott az Európai Blockchain Partnerséghez. A gyors, biztonságos és automatizálható technológia sokféle hasznosításhoz biztosíthat ideális táptalajt, például a mesterséges intelligencia és más adatintenzív ágazatok terén is – fűzte hozzá.

A koalíció alapítói felismerték: a blockchain technológia elért fejlettségi és elfogadottsági szintje alapján erős tényezővé vált a nemzetközi versenyben, alkalmazása stratégiai cél lehet a világ vezető gazdaságai számára. Jelentőségét részben az a sajátossága adja, hogy határokon átnyúló, autonóm rendszereket alapozhat meg, működtetése ezért szuverenitási, szabályozási és kockázati szempontokat is felvet – írták. Az alapítók között megtalálhatók a közszféra szereplői, a felsőoktatás és a tudományos szféra intézményei, szakmai szervezetek és vállalkozások is.

Az elnökség tagjai Balogh Bálint, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) fenntartható pénzügyekért és felügyeleti koordinációért felelős igazgatója, Erényi István, az ITM szakpolitikai tanácsadója, Fischer Bálint, a Dorsum Zrt. innovációs igazgatója, Kalocsai Kornél, a Blockchain Magyarország Egyesület elnöke, Karlócai Balázs az Idomsoft Zrt. vezérigazgatója, Pataricza András, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) egyetemi tanára és Suppan Márton, a Peak Financial Services vezérigazgatója.


A Blockchain Koalíció alapítói és elnöksége.

 

Az Alapítók egyetértenek abban, hogy

  • a blockchain technológia már nem megkerülhető, világgazdasági szerepe folyamatosan növekszik, a felmerülő problémák, akadályok további innovációk által enyhülnek;
  • Magyarország számára nyitott a lehetőség, hogy az előnyök kiaknázásával nemzetközileg is értékelhető pozíciót szerezzen;
  • a blockchain-re vonatkozó szabályozási, működési, alkalmazási környezet kialakításakor a biztonságos és a fogyasztói érdekeket védő használat kiemelt szempont kell, hogy legyen;
  • hozzá kívánnak járulni a hazai ökoszisztéma megerősítéséhez azáltal, hogy felhívják a figyelmet a nemzetközi jó gyakorlatokra, szabályozási törekvésekre, alkalmazási lehetőségekre.

A Koalíció munkáját közel 40 cég támogatja már az indulás pillanatától, így köztük a Blockchain Competence Center és a GS1 Magyarország Nonprofit Zrt. is.

Forrás:  Digitális Jólét Nonprofit Kft., https://ebsi.hu/ 

Cimkék:


Rendben További információk