Kérdések és válaszok a vonalkódok fejlődéséről

A Snack Food & Wholesale Bakery blog a közelmúltban a GS1 amerikai tagszervezetének a szabványokért és technológiáért felelős vezető alelnökével, Carrie Wilkie-vel beszélgetett a UPC vonalkódokról való átállásról, valamint néhány ezzel kapcsolatos kihívásról és lehetőségről.

Milyen lehetőségek kínálkoznak a márkák és a kiskereskedők számára, amikor elhagyják a termékeik csomagolásán az elmúlt 50 évben elterjedt UPC vonalkódokat és átállnak az újabb jelképekre, mint amilyen például a QR-kód?

Az átmenet egyik fő célja a fogyasztók tájékoztatása, ezáltal a marketingstratégia támogatása és a márkaérték növelése - mondta Carrie Wilkie. A vállalkozások felismerték, hogy egyre több vásárló részletesebb tájékoztatást szeretne a termékekről. A dinamikus, aktuális információkhoz digitális hozzáférést kell biztosítani a fogyasztók számára, ám hagyományos egydimenziós UPC vonalkód nem tud ilyen típusú információkat nyújtani. A kétdimenziós (2D) vonalkódok már alkalmasak a magasabb szintű információszolgáltatásra. A tartalomhoz való digitális hozzáférésnek ez a magasabb szintje kulcsfontosságú a versenyképesség megőrzéséhez, mivel a vásárlók által elvárt élményt nyújtja. A fizikai csomagoláson korlátozott a kódokra szánt hely, ezért a gyártók első lépésként több információt fognak beépíteni az új, kifinomult adathordozókba, elkerülve ezzel azt, hogy egyetlen termékre többféle kód kerüljön. Valószínűleg egy ideig az UPC és 2D vonalkódok együtt fognak megjelenni, amíg teljesen át nem állnak az új típusú jelképekre.

Kelly Schlafman, a Procter & Gamble csomagolásért felelős igazgatója szerint:„A termékeken lévő 2D vonalkódok új lehetőségeket nyitnak meg a digitális élményekhez. A tájékozott, tudatos fogyasztók korát éljük – a tartalomhoz való digitális hozzáférés robbanásszerű terjedése kulcsfontosságú a versenyképesség megőrzéséhez.” 

A gyártókon túl a kereskedők is további előnyökhöz juthatnak. A modernebb technológia segíti a jobb készletkezelést, a termék gyors és pontos visszahívásra való képességet, a fenntarthatóságot, a termékhitelesítést és a márka iránti bizalom építését. Egyetlen 2D kód korlátlan mennyiségű információt tud közvetíteni géppel olvasható formátumban, és bár az átállás többlépcsős folyamat, a GS1 továbbra is együttműködik a különböző iparágakkal a sikeres folyamatfejlesztés érdekében.

Milyen kihívások vannak ezen a téren?

A POS (kiskereskedelmi értékesítési pont) rendszerek többsége képes a 2D vonalkódok leolvasására. Ideális esetben a hardvert és a szoftvert frissítik a további adatok kezelésére és tárolására. Az ellátási lánc fent említett előnyeinek kihasználásához képesnek kell lenniük a termékekhez kapcsolódó további adatelemek tárolására és értelmezésére is. További adatelemek például a sarzs/tételszám és a sorozatszám.

A gyártók esetében a dinamikus adatokat nagy sebességgel nyomtatni képes vonalkódnyomtatókra lehet szükség a fejlett adathordozók és a benne kódolt attribútumadatok kezeléséhez.

Hogyan segíthet egy kísérleti teszt az átállásban?

A GS1 US nemrég végzett egy kísérletet három nemzeti kiskereskedővel és különböző megoldásszolgáltatókkal. Az eredmények azt mutatták, hogy a POS rendszereket át kell alakítani a 2D vonalkódok feldolgozására, az új adatok értelmezésére és a hatékony fizetés biztosítására. Bár a tesztcsoportban a kiskereskedők képszkennereket telepítettek, a tesztelés számos kihívást tárt fel az adatok szkennelése, feldolgozása és tárolása terén. Ez azt jelzi, hogy az összes POS-rendszerben fejleszteni kell a szoftverinfrastruktúrát.

Marcia Mendez, a Walmart programigazgatója szerint„Valószínűleg végül majd a gyártók mozdítják előre ezt a fejlődést, mivel egyre gyakoribb, hogy 2D vonalkóddal látják el termékeiket; a kiskereskedőknek azonban gondoskodniuk kell arról, hogy ne csak szekennelni tudják a 2D vonalkódokat, hanem be is tudják olvasni az abban tárolt információkat. A kísérleti projekt során megtanultuk, hogy ez a két képesség nagyon mást takar.”

Forrás: https://www.snackandbakery.com/articles/98184-q-and-a-on-evolving-upc-barcodes-with-gs1-us


Cimkék:


Rendben További információk