A Deloitte új jelentése kiemeli a GS1 szabványok fontosságát

A GS1 szabványok használatának fokozására szólít fel Deloitte új jelentése az oltóanyagok azonosítása terén, hogy a Covid-19 oltási programjai sikeresek legyenek és a világ felkészültebb lehessen a jövőbeli egészségügyi válságokra.

A Deloitte második fehér könyve arra ösztönzi az érdekelteket, hogy dolgozzanak ki szabványokat, folyamatokat és képességeket annak érdekében, hogy világszerte mindenki hozzáférhessen az életmentő kezelésekhez.

A Jelentés letöltéséhez kattintson a képre!

A Deloitte által készített új jelentés felszólítja a nemzetközi egészségügyi szervezeteket, hogy támogassák a globális szabványokat, például a GS1 DataMatrix vonalkódot a termékek azonosítására az orvosi ellátási láncban, hogy világszerte biztosítsák a polgárok gyors, egyenlő és biztonságos hozzáférését a Covid-19 vakcinákhoz. „A globális egészségügyi közösség vezetőinek most jobban mint valaha, szabványosítási folyamatokat és képességeket kell kidolgozniuk annak érdekében, hogy az emberek világszerte hozzáférjenek az életmentő kezelésekhez” - áll a Deloitte „Bizalom biztosítása a Covid-19 vakcinák globális ellátási láncában, a fejlesztési sikertől az oltásig” című tanulmányában.

Az egészségügyi érdekeltek és a kormányok példátlan szintű együttműködése és a COVID-19 vakcina kifejlesztésének gyorsasága ellenére ma, a világjárvánnyal való együttélés több mint két éve után számos országban nincs megbízható, átlátható módszer annak ellenőrzésére, hogy hol vannak a vakcinák, és hogy a kínálat megfelel-e a keresletnek. Ez nemcsak az oltóanyag-ellátási láncba vetett bizalmat befolyásolja, hanem súlyosbíthatja az egészségügyi ellátásban mutatkozó egyenlőtlenségeket és veszélyeztetheti a betegbiztonságot.

A Deloitte jelentése szerint az azonosításra és nyomon követhetőségre vonatkozó összehangolt globális szabvány elfogadása sokat változtatna a helyzeten. A vakcinák kötelező sorszámozása lehetővé tenné a vakcinák beadásának hatékonyabb és pontosabb nyomonkövetését, és segíthet a hamisított vakcinák elleni küzdelemben. Ezenkívül a szerializálás megkönnyítené az oltási arányok kiszámítását, a szűk keresztmetszetek azonosítását és annak felismerését, hogy hol pazarolják el az oltóanyagokat - mindez különösen a fejlődő országokat érinti.


Több mint 75 ország írja elő vagy fogadja el a GS1 DataMatrixot, azt a kétdimenziós vonalkódot, amelyet az egészségügyi ágazat érdekeltjei ajánlanak, és amely olyan nélkülözhetetlen adatokat tartalmaz, mint a lejárati dátum és a lotszám, segítve a hibák csökkentését és lehetővé téve az orvosi termékek nyomon követhetőségét. A GS1 DataMatrix a Deloitte-jelentés szerint „az orvosi termékek, például a Covid-19 vakcinák azonosítására és nyomonkövetésére” használható.

A jelentés, amely a Deloitte 2021 januárjában megjelent, ugyanerről a témáról szóló kiadványát követi, többek között azt javasolja, hogy „az oltóanyag-fiolákat azonosítóval és vonalkóddal lássák el”, és méltatja Írország GS1 szabványokon alapuló, szoftverrel támogatott, az etiópiai és nigériai példákhoz hasonló, a technológia által vezérelt vakcinaadat-kezelési megközelítését.

Remélhetőleg a Covid-19 világjárvány előbb-utóbb elcsitul, de a tanulságok döntő fontosságúak lehetnek ahhoz, hogy a világ jobban felkészüljön a jövőbeli egészségügyi válságok kezelésére. „Erősebben kerülhetünk ki ebből a világjárványból, ha minden egészségügyi érdekelt elkötelezi magát a fokozottabb együttműködés és az elmúlt két év során szerzett felismerések konkrét megoldásokba való átültetése mellett. A GS1 készen áll arra, hogy támogassa ezeket az erőfeszítéseket” - mondta Ulrike Kreysa, a GS1 Global Office Healthcare vezető alelnöke.

További információ itt érhető el: https://www.gs1.org/industries/healthcare/trust

 

Cimkék:


Rendben További információk