Élelmiszer-biztonság világnapja – 2022. június 7.

Az élelmiszer-biztonság legmagasabb szintje az ellátási lánc átláthatósága. Az élelmiszer-biztonsággal és az ellátási lánccal kapcsolatos jelenlegi kihívások középpontjában a láthatóság hiánya áll.

A papíralapú nyilvántartás és a hiányos, rosszul kezelt adatrendszerek miatt az ellátási lánc valós idejű láthatósága nehézkes. Ha az adatok nem digitalizáltak és pontosak, akkor a kereskedelmi partnerek nem tudnak hatékonyan kommunikálni egymással, így maga az ellátási lánc sem lesz hatékony. Az adatok hiánya és minősége hatással van a logisztikára és az élelmiszer-biztonságra is. A fogyasztói magatartásban bekövetkező jelentős változások (manapság már egyre több a tudatos fogyasztó) és az elavult, manuális nyomonkövetési rendszerek miatt egyre sürgetőbbé vált, hogy az élelmiszeripar lépéseket tegyen az ellátási lánc digitalizálására és a nyomonkövethetőbb, ezáltal biztonságosabb élelmiszer-rendszerek kialakítására.


Ez az átalakulást célzó kezdeményezés a központi eleme az Egyesült Államok FDA élelmiszer-biztonsági modernizációs törvényének (FSMA), amely támogatja az ipari együttműködést egy digitálisabb, nyomon követhető és biztonságosabb élelmiszer-rendszer létrehozása érdekében. Az FDA várhatóan kötelező nyomonkövetési követelményeket jelent majd be a magas kockázatú élelmiszerek (tej, tengeri eredetű élelmiszerek stb.) előállítói számára az FSMA 204. szabálya alapján. Korábban az FSMA csak az úgynevezett „egy lépést előre-egy lépést hátra” láthatóságot követelte meg a termékek ellátási láncon keresztül történő mozgásáról.

Az ellátási láncban részt vevő partnereknek 2 évig részletesebb nyilvántartást kell vezetniük, és az adatok digitalizálására kell összpontosítaniuk a még nagyobb átláthatóság érdekében. Az iparágnak meg kell felelnie a felé támasztott követelményeknek, ami azt jelenti, hogy visszahívás esetén 24 órán belüli adatátvitelre lesz szükség. A GS1 amerikai tagszervezete, a GS1 US ezért együttműködik a szektorral, hogy teljesíteni tudják ezeket a követelményeket a GS1 szabványok segítségével.

Szabványok a nyomon követésért

A GS1 szabványok, mint például a Globális kereskedelmi áruazonosító szám (GTIN-ek) és a Globális helyazonosító szám (GLN-ek) a termékek, illetve a helyszínek azonosításához kritikus fontosságú szabványos azonosító kulcsok, mivel lehetővé teszik a termékek nyomon követését a „termőföldtől egészen az asztalig”.

Az élelmiszeripar számos nagyvállalata prioritásként kezeli ezeknek a GS1 szabványoknak az alkalmazását a nyomonkövetési programok lehetővé tétele és a költséges élelmiszer-visszahívások megelőzése érdekében.

Az EPCIS (Electronic Product Code Information Services) egy olyan GS1 szabvány, amely esemény- és tranzakciós adatokat szolgáltat egy termék útjáról, s ez a fajta tudás egyre fontosabbá válik annak érdekében, mivel nemcsak a termék állapotáról ad információt (pl. tranzit, hőmérséklet stb.), hanem támogatja az FDA elképzelését az eseményadatok megosztásáról is (pl.: élelmiszertermékek termesztése, fogadása, átalakítása, létrehozása és szállítása elektronikus úton).

Ez a három GS1 szabvány (GTIN, GLN és EPCIS) együttesen alapot teremt az iparág számára a termékekkel kapcsolatos információk azonosításához, rögzítéséhez és megosztásához, és a kritikus nyomkövetési események (CTE-k) és a kulcsfontosságú adatelemek (KDE) rögzítését az FMSA követelményeinek teljesítése érdekében.


A GS1 szabványok szintén alapvető fontosságúak a megbízható adatok kialakulóban lévő technológiák (pl.: a blockchain) segítségével való megosztásához. Támogatják a végponttól végpontig történő nyomon követést, hatékonyabbá teszik a termék-visszahívásokat, és hitelesítik az ellátási lánc átláthatóságára vonatkozó állításokat. A GS1 szabványok nemcsak az adatgyűjtésben segítenek, lehetővé teszik a rendszerek közötti interoperabilitást, így az adatok minden kereskedelmi partner számára elérhetőek lehetnek.

A nyomon követés a fogyasztói igényekkel együtt fejlődik

Az FSMA által meghatározott élelmiszer-biztonsági követelmények teljesítése mellett a magasabb szintű és pontos nyomon követés is fejlődni fog az elkövetkezendő időszakban. A tudatos fogyasztóknak nemcsak a hiteles és részletes tájékoztatásra van igényük, hanem mindezt a mai digitális világ trendjeihez igazított formában várják el. Az iparnak pedig ki kell szolgálnia a fogyasztóit és meg kell felelnie ezeknek a növekvő vevői igényeknek.


A GS1 arra törekszik, hogy az adathordozók következő generációjában (pl. kétdimenziós vonalkódok - GS1 QR-kód, GS1 DataMatrix) a fogyasztók számára részletesebb tájékoztatást nyújtson (pl. fair-trade nyilatkozat, fenntartható beszerzés stb.). Ezáltal a dinamikus, aktuális információkhoz való digitális hozzáférés elengedhetetlen – a 2D vonalkódok jelentik az adatszolgáltatás jövőjét, mivel a hagyományos egydimenziós U.P.C. nem tud olyan megbízható információkat nyújtani, amelyekre a vásárlók igényt tartanak.

A kiskereskedők pedig kihasználhatják a 2D kódok nyújtotta előnyöket, például a hatékonyabb készletkezelést, a pontos és gyors visszahívásra való felkészültséget, a fenntarthatóságot, a termékhitelesítést és a márkabizalmat. Egyetlen 2D vonalkód szinte korlátlan mennyiségű információkat tartalmazhat, amelyek valós időben frissíthetőek, automatikusan olvasható formátumban.

Az élelmiszer-biztonság jövőjének újragondolása

A 2022-es GFSI (Global Food Safety Initiative) konferencián az élelmiszeripar globális szintű vezetői megvitatták az élelmiszer-biztonság következő korszakának lépéseit, amely a modernizálásról, a digitalizálásról, valamint a fogyasztók igényeinek való megfelelésről szól.

Tudja meg Ön is, hogy a GS1 szabványok hogyan fektették le az alapot az ellátási lánc láthatóságához, fenntarthatóságához és biztonságához az élelmiszerszektorban, valamint hogyan fog az ipar átállni a 2D vonalkódokra az elkövetkező években. Olvassa el az alábbi cikkeinket:

Kérdések és válaszok a vonalkódok fejlődéséről: https://gs1hu.org/rolunk/hirek-esemenyek/kerdesek-es-valaszok-a-vonalkodok-fejlodeserol

A GS1 2D vonalkódjait vezetik be Kínában: https://gs1hu.org/rolunk/hirek-esemenyek/a-gs1-2d-vonalkodjait-vezetik-be-kinaban

Forrás:

https://mygfsi.com/blog/advancing-supply-chain-visibility-to-reach-new-levels-of-food-safety/

Cimkék:


Rendben További információk