Éves jelentés 2022

Jelen összefoglaló rövid áttekintés nyújt a GS1 Magyarország Nonprofit Zrt. 2022. évi működéséről és eredményeiről.

Röviden a GS1 szervezetről és a GS1 szabványrendszerről

A GS1 a globális szabványok terén működő, több mint ötven éves tapasztalattal rendelkező nemzetközi szervezet, mely tagszervezetein keresztül több mint 25 szektorban és közel 150 országban biztosít szabványos azonosítási megoldásokat, mintegy 2,5 millió cég számára.

A GS1 Magyarország Nonprofit Zrt. 1983. óta a nemzetközi GS1 szervezet kizárólagos hazai képviselete.

A nemzetközi szabványrendszer magyarországi kizárólagos képviselőjeként koordináljuk a hazánkban működő vállalatoknál, vállalkozásoknál és szervezeteknél a GS1 szabványok helyes bevezetését és alkalmazását.
Széleskörű, globális azonosításon alapuló szolgáltatásokat és innovatív megoldásokat nyújtunk, melyek alkalmazásba vételével a hazai gazdasági élet és a közszféra szereplői képessé válnak értékteremtő folyamataik hatékonyságának fokozására, ezáltal pedig növelhetik partnereik és fogyasztóik elégedettségét.
Egy termék vonalkódjától, melyet a kasszáknál pillanatok alatt beolvasnak, a kórházban a páciensek csuklójára helyezett karszalagokig a szabványaink képesek nagyobb biztonságot, pontosságot és hatékonyságot teremteni a folyamatokban a költségek csökkentése mellett.
Olyan kezdeményezéseken keresztül is, mint a Magyar GS1 Egészségügyi Felhasználói Csoport, vagy a Magyar Lean & Green Program, fokozzuk az ellátási láncok fenntartható és gördülékeny működését a társadalom és az emberek mindennapjainak jobbá tétele érdekében.

A GS1 Magyarország számokban

A magyarországi GS1 szabványalkalmazó iparágak számokban

Partnerlétszám

A GS1 Magyarország partnerlétszáma és ezzel együtt bevétele is enyhe, de folyamatos növekedést mutat 2019 óta.

Szolgáltatásaink és megoldásaink

Szolgáltatásaink és megoldásaink segítenek abban, hogy Magyarországon elterjedjenek a legmodernebb üzleti megoldások és azonosítási technológiák.

A GS1 szabványrendszer

Az üzleti élet közös nyelvét biztosító szabványaink az azonosítás, az automatikus adatgyűjtés és az adatok hatékony megosztásának alapját képezik az ellátási láncokban, garantálva, hogy a legjelentősebb információk hozzáférhetők, pontosak és könnyen értelmezhetők legyenek minden érintett számára.

A GS1 globális szabványszervezet és kizárólagos hazai képviseletként a GS1 Magyarország is stratégiai szintű kiemelt feladatának tartja, hogy szabványaival és megoldásaival olyan eszközöket biztosítson a Partnereinek, melyekkel könnyedén megfelelhetnek az új típusú piaci kihívásoknak és biztonságosabbá tehetjük mindennapjainkat.

A SzabványMenedzser szoftver és platform

A GS1 Magyarország saját fejlesztésű, felhő alapú szolgáltatása, a Szabványmenedzser szoftver és platform, a GS1 szabványrendszerhez történő csatlakozás után azonnal elérhető a hazai GS1 Partnereknek és segítséget nyújt a vonalkódok képzésében, az azonosításban és az ezzel járó adminisztrációs és nyilvántartási teendőkben.
2022-ben a platformon létrehozott azonosítók száma átlépte az egymilliót és már több mint 3000 Partnerünk kezdte el aktívan használni ezt a szolgáltatást.
  • Nem szükséges többé mélyebb szabványismeret a GS1 szabványok gyors alkalmazásba vételéhez;
  • Nem kell magas szintű IT tudás a szolgáltatás használatához;
  • A termékekkel kapcsolatos, az üzleti életben elengedhetetlen adatokat (termék törzsadatok, gyártási adatok, stb.) egy helyen, biztonságosan tudja tárolni és az adatbázist bárhonnan elérheti;
  • Egyszerre – ha szükséges – több munkatársa is hozzáférhet a rendszerhez, többé nem egy számítógéphez, vagy egyetlen munkatárshoz kötött a nyilvántartás.

A Szabványmenedzser szolgáltatás számokban

A SzabványMenedzser platformot használó vállalkozások száma

A SzabványMenedzser platformra feltöltött
GTIN számok növekedése

Új globális szolgáltatás kialakítása van folyamatban, mely szintén a SzabványMenedzser platformon keresztül válik majd elérhetővé

A GS1 Global Office (a GS1 Központi Irodája) legújabb globális szolgáltatása a Global Registry Platform és a hozzá kapcsolódó egyéb rendszerek és szolgáltatások fejlesztése. A GS1 Global Office által központilag üzemeltetett platformnak jelenleg négy funkciója és hozzá kapcsolódó szolgáltatása van. Egyrészt tárolja a tagszervezetek által kiadott cégprefixeket és a licenszekhez kapcsolódó alapinformációkat. Másrészt tárolja a tagszervezetek által kiadott termékazonosítást biztosító GTIN számokat és hozzájuk kapcsolódó alap adatokat. 2022. végén pedig elindult a GLN, mint jogi és mint hely-azonosítószámokhoz kapcsolódó alapadatok begyűjtését és tárolását támogató modul. Ezen három szolgáltatásra, illetve az ezen három szolgáltatás keretében a platformba kerülő adatokra épülő rendszer negyedik pillére, a kereskedelmi belistázási folyamatokat támogató, a kereskedelmi vállalatok számára értéket jelentő Verified by GS1 ellenőrzési szolgáltatás.

A GS1 Magyaroszág célja, hogy a Global Regsitry Platform által kínált valamennyi szolgáltatáshoz csatlakozzon.

LEI kód kiadási és kezelési szolgáltatás

A biztonságos pénzügyi tranzakciók a LEI kóddal kezdődnek. A GS1 a saját szabványai mellett a LEI azonosító kiosztására is hitelesített, hivatalosan elismert szervezet. A GS1 Magyarország Regisztrációs képviselőként, 2017 december elejétől segíti az érintett vállalkozásokat, szervezeteket és kötelezetteket a LEI kódjuk gyors és zökkenőmentes beszerzésében és -áthozatalában.

LEI partnereink száma

A LEI kód kiadási- és kezelési szolgáltatásunkat igénybe vevő hazai partnereink száma fokozatos emelkedést mutat 2019 óta.

Szolgáltatások az egészségügyi szektor képviselőinek

A GS1 szabványok az egészségügyi szektor bármely területén alkalmazhatóak. A nagyobb biztonság és a hatékonyabb betegellátás egy szkenneléssel kezdődik, ezért a GS1 Magyarország kiemelt területként foglalkozik az egészségügyi iparág szakmai támogatásával.

A HBSA - Healthcare Barcode Scanner App

A GS1 Magyarország által fejlesztett alkalmazást a GS1 globális szervezete is elismerte és a mobilra tölthető eszköz világszerte segíti az egészségügyben tevékenykedő szervezeteket a GS1 szabványok gyors és könnyű kezelésében.

Az egészségügyi szektorban végzett tevékenységünk eredményei számokban:

Partnereink az egészségügyi szektorban

Magyar GS1 felhasználó kórházak

Magyar GS1 partner vállalatok az egészségügyben

Magyar Lean & Green Program

2022-ben is folytatódott GS1 Magyarország, a Magyar Logisztikai Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) valamint a Holland Királyság Magyar Nagykövetsége által hazánkban is meghonosított Lean & Green Program, melyhez újabb tagok csatlakoztak.

Szolgáltatói program

Programunk elsődleges célja, hogy szakmailag jól felkészült Szolgáltató Partnereinkkel együttműködve segítsük a GS1 Partnereket a szabványok helyes gyakorlati alkalmazásában.
A GS1 Magyarország Szolgáltatói Programjához csatlakozott cégek adatbázisában (Szolgáltatók Jegyzéke) kategóriák szerint böngészhet, attól függően, hogy mely GS1 szabványmegoldáshoz keres szolgáltatót. A Programunkban szereplő cégek mindegyike a GS1 szabványterületen
jártas szakemberekkel segíti Önt a választott megoldás bevezetésében, korszerű eszközökkel és naprakész tudással.

Egyetemi és felsőoktatási program

A GS1 Magyarország, mint a GS1 hivatalos és kizárólagos magyarországi képviselete, fontosnak tartja a felsőoktatási intézményekkel való kapcsolatának folyamatos fejlesztését. Ennek keretében több oktatási intézménnyel évek óta szoros kapcsolatot ápolunk és célunk minél több intézmény bevonása programunkba.

2022. végére

már több, mint tíz felsőoktatási intézmény vett részt aktívan a programunkban.

Tudásátadás

A tudásátadás az egyik legfontosabb feladatunk, hiszen így érhetjük el, hogy a GS1 szabványok bevezetését megkönnyítsük partnereink számára. Bár a legtöbben azért válnak GS1 Partnerré, mert vonalkódot szeretnének a termékeikre, a mi küldetésünk, hogy felhasználóink minél több GS1 megoldást megismerjenek és tisztában legyenek azzal, hogy a szabványrendszer jóval többet nyújt, mint a globálisan egyedi azonosítószámok és vonalkódok.

Hírlevelek

GS1 Partnereinknek 3 különböző hírlevelet készítettünk, hogy más-más tematikával legyenek elérhetők újdonságaink. Nem utolsó sorban annak érdekében, hogy Partnereinket az őket érdeklő, érintő hasznos információkról havi rendszerességgel tájékoztathassuk.

Iratkozzon fel hírleveleinkre ide kattintva: https://gs1hu.org/hirleveleink

Webinar képzések és videós képzések

Az idei évben az élő webinarok mellett fokozatosan elérhetővé váltak képzéseink videók formájában is, így már tényleg bárhonnan, bármikor és akár többször is megtekinthetők tananyagaink.

A 2022-ben elkészült szakmai kiadványok

könnyen érthető nyelvezettel segítik a szabványalkalmazás egy-egy területének elsajátítását.

Kiadványainkat a zárt MyGS1 felületre történő belépés után itt találja: https://gs1hu.org/mygs1/tudasanyagok

A GS1 Magyarország YouTube csatornája

folyamatosan bővül újabb szakai videókkal, információkkal. Iratkozzon fel Ön is, hogy elsőként értesüljön újdonságainkról!

Kattintson IDE a YouTube csatornánk eléréséhez!

A GS1 Magyarország büszke arra,

hogy Partnereink visszajelzései alapján az elégedettségi indexünk kiemelkedően magas volt 2022-ben. Azon dolgozunk, hogy az elkövetkező években is minden Partnerünk érezze teljes körű támogatásunkat.

(Partnereink elégedettségét az NPS módszertan alapján mérjük.)

A GS1 Magyarország csapatának a szakmai munka mellett fontos a környezetvédelem és a közösségi aktivitásokban való részvétel. 2022-ben 3 alkalommal vettünk részt támogató, jótékony célú eseményeken.

Önkéntesek által szervezett jótékonysági szendvicskészítés hajléktalanok számára

Látogatás az autista fiatalokat foglalkoztató KockaCsoki műhelyben

Állatok karácsonya a NOÉ Állatotthonban - közös gyűjtés a lakók számára

A GS1 Magyarország Nonprofit Zrt. a GS1 nemzetközi szervezet kizárólagos magyarországi képviselője, ahol a hazai vállalatok szabványos GS1 azonosító számokat és GS1 vonalkódokat igényelhetnek, kiválthatják szervezetazonosító (GLN) számukat, megismerhetik az azonosítás legújabb technológiáit, és részt vehetnek az azonosítási megoldásokról és módszertanokról szóló képzéseken, szakmai konferenciákon.
A cég elnevezése:

GS1 MAGYARORSZÁG Globális Azonosító és Kommunikációs Rendszereket Működtető Közhasznú Nonprofit Zártkörűen Működő Részvénytársaság

Rövidített név:

GS1 MAGYARORSZÁG Nonprofit Zrt.

Cím:

H-1139 Budapest, Fáy utca 1/b