Tárgyi eszközök azonosítása

GIAI szám

GIAI- Globális egyedi tárgyazonosító szám

Global Individual Asset Identifier

A Globális egyedi tárgyazonosító szám, azaz a GIAI (Global Individual Asset Identifier) egyedi tárgyak nyomonkövetésére szolgál. Ilyen igény például akkor merülhet fel, ha egy cég szeretné nyilvántartani tárgyi eszközeit akár nyomonkövetési, akár leltározási céllal. A GIAI-t a tárgyi eszköz tulajdonosa képezi saját GS1 Cégprefixéből, így adatbázisában nem csak azt tudja pontosan visszakövetni, melyik tárgy éppen melyik alkalmazottjánál van, de a leltár is leegyszerűsödik, hiszen a vonalkódokban megjelenített adatokat leolvasókkal villámgyorsan be tudjuk gyűjteni. Bizonyos tárgytípusok esetén (orvostechnikai eszközök esetében, illetve biztonsági szempontból kritikusnak ítélt alkatrészek/tárgyak esetében) egyáltalán nem használható újra egy egyszer kiadott szám.

Hogyan tudok GIAI azonosító számot képezni?

Egyedi tárgyak nyitott rendszerű azonosítását is a GS1 Magyarország számára biztosított 599-es GS1 prefix és a beépülő szám felhasználásával valósíthatjuk meg ez a GS1 Cégprefix. Minden GIAI szám cégprefixszel kezdődik. A GS1 Cégprefixet az egyedi tárgyazonosító karaktersor követi, mely tartalmazhat számokat és betűket is. Az egyedi tárgyazonosító változó hosszúságú lehet, de a hosszúsága a GS1 Cégprefixszel együtt nem haladhatja meg a 30 karaktert. A fenti szabályok betartásával a GIAI szerkezetét az azonosítót kibocsátó szabadon meghatározhatja.

GIAI szám kiadvány

A GIAI szám (Global Individual Asset Identifier) egyedi tárgyak nyomonkövetésére szolgál. Ilyen igény például akkor merülhet fel, ha egy cég szeretné nyomon követni tárgyi eszközeinek mozgását, állapotát, vagy szeretne pontos leltár nyilvántartást vezetni. 
Kattintson ide a kiadvány letöltéséhez

Kérdése esetén forduljon bizalommal a GS1 Magyarország munkatársaihoz: