ITF-14

Az első általánosan használt vonalkód a pénztári leolvasásra is alkalmas EAN/UPC vonalkódcsalád volt, azonban hamar kiderült, hogy nem csak az eladótérben, de a raktári területen is nagy hasznát tudják venni a vonalkódok által biztosított gyorsaságnak és pontosságnak. Így rövid időn belül megjelent az ITF-14-es vonalkódtípus.

Az ITF-14 használata olyan kereskedelmi áruk azonosító számainak vonalkódolására korlátozott, amelyek nem haladnak át a kiskereskedelmi pénztárnál. Az ITF-14-es vonalkódot azért fejlesztették ki, hogy raktári és logisztikai környezetben nyújtson segítséget az adatok leolvasásához. Ez a jelképrendszer (GTIN-14 kód) a legalkalmasabb az alacsony minőségű hordozóra és a hullámpapírlemezre való közvetlen nyomtatásra.

Az ITF-14 jelkép

A raktári környezetben jellemzően a pénztári alapterméknél magasabb csomagolási szinteket kezelnek, gyűjtőket, kartonokat, esetleg raklap szintű csomagolásokat kell azonosítani és vonalkóddal ellátni. Az ITF-14 típusú vonalkód kizárólag GTIN szám megjelenítésére alkalmas, amit speciális módon, 14 karakteren történik.

Napjainkban megfigyelhető trend, hogy egyre inkább komolyan veszik az egyes termékek életútját a gyártás helyétől egészen a fogyasztóig és ehhez a termékazonosítón kívül olyan további adatok begyűjtésére van szükség az adott termékről, mint a gyártási tételszám (lot, sarzs), vagy különböző dátum információk (minőségmegőrzési idő, gyártási dátum, stb.), esetleg akár sorozatszám.

Mivel azonban az ITF-14 termékazonosító GTIN számon kívül további adattartalmak megjelenítésére nem alkalmas, így logisztikai és raktári felhasználás területén már nagy mértékben átvette a helyét a GS1-128-as vonalkód.

Jelenleg az ITF-14-es vonalkód olyan termékek esetében általánosan elterjedt, ahol vagy nincs szükség további információk megosztására vagy azokat valamilyen más módon tüntetik fel a csomagoláson és gyűjtik be azt (pl. manuálisan, kiegészítő vonalkód megjelenítésével, stb.)


Az első általánosan használt vonalkód a pénztári leolvasásra is alkalmas EAN/UPC vonalkódcsalád volt, azonban hamar kiderült, hogy nem csak az eladótérben, de a raktári területen is nagy hasznát tudják venni a vonalkódok által biztosított gyorsaságnak és pontosságnak. Így rövid időn belül megjelent az ITF-14-es vonalkód típus.

Kattintson ide a kiadvány letöltéséhez

Kérdése esetén forduljon bizalommal a GS1 Magyarország munkatársaihoz: