GS1 DataMatrix

A GS1 DataMatrix a vonalkódok egyik újabb generációja közé tartozik, mivel egy kétdimenziós szimbólumról beszélünk. Nagy előnye a lineáris kódokhoz képest, hogy sokkal több információt képes tárolni jelentősen kisebb helyen. Olvasásához speciális szkennerre van szükség. A kétdimenziós jelképeket úgynevezett kép alapú szkennerekkel lehet olvasni.

A kód elsősorban az elektronika és gépgyártás területén terjedt el, míg napjainkban az egészségügyi ágazatban, a mobiltelefonokhoz kapcsolódó alkalmazásokban, és különféle nyomon követési megoldásokban alkalmazzák.

A GS1 Adattartalom Azonosítókat alkalmazó GS1 DataMatrix a DataMatrix jelkép ECC 200-as változata. A jelkép képes a kereskedelmi áruazonosítón túl a termékre jellemző egyéb kiegészítő adatait is megjeleníteni nagyon kis helyen. A jelkép képes akár 3116 numerikus vagy 2335 alfanumerikus karakter feltüntetésére.

Főbb előnyei:

  • Jelentősen kisebb méretben tüntethető fel, így helytakarékos
  • Nagy adatkapacitással rendelkezik
  • Irányfüggetlenül olvasható, így nagy sebességű olvasás biztosítható
  • A jelkép bizonyos mértékű sérülése esetén is olvasható a kód, tehát korrigálható a hiba
  • Alkalmas közvetlen alkatrészek jelölésére is

négyzet alakú GS1 DataMatrix

téglalap alakú GS1 DataMatrix

2D kódok a kereskedelemben

Fedezze fel a piaci versenyelőny legújabb dimenzióját, a 2D (vonal)kódokkal!


GS1 DataMatrix kiadvány

A GS1 DataMatrix egy kompakt, kétdimenziós szimbólum, amely nagy mennyiségű adatot tud hordozni és kis helyen elfér. Létezik négyzet (ez a gyakoribb), de téglalap alakú formája is. Mindkét típusú szimbólumra igaz, hogy különálló pontokból vagy kis négyzetekből épül fel, ezeket moduloknak nevezzük. 
Kattintson ide a kiadvány letöltéséhez

Kérdése esetén forduljon bizalommal a GS1 Magyarország munkatársaihoz: