Kereskedelmi termékek azonosítása GTIN számmal

Minden vállalkozásnak szüksége van GTIN számra, ha a termékeit kereskedelmi forgalomba szeretné hozni.


GTIN - Globális kereskedelmi áruazonosító szám

Global Trade Item Number

A kiskereskedelmi pénztárnál (POS - Point of Sale) történő leolvasás a GS1 rendszer egyik legfontosabb alkalmazási területe.

Kereskedelmi áru minden egység (termék vagy szolgáltatás), amelyeknél igényként merül fel a rájuk vonatkozó, előre meghatározott információk visszanyerése és ezen információknak az ellátási folyamat bármely pontján árazás, megrendelés vagy számlázás céljából történő felhasználása.

Ez a meghatározás lefed a nyersanyagtól a végfelhasználói termékeken keresztül a szolgáltatásokig mindent, aminek előre meghatározott tulajdonságai vannak. A kereskedelmi áruk azonosítása és jelölése lehetővé teszi a pénztári leolvasást (árkereső állományokkal), áruátvételt, leltári munka automatizálását, az automatikus utánrendelést, kereskedelmi elemzést és számos egyéb üzleti alkalmazást.

Kereskedelmi termék azonosítása GTIN számmal

A GS1 Cégprefixet a GS1 tagszervezet adja ki a rendszer használójának. A cégprefix az azonosítószámot világviszonylatban egyedivé teszi, de nem határozza meg az áru eredetét. A cégprefixet tilos módosítani! Az árureferenciát a rendszer használója adja ki. Az árureferenciát egy adott típusú kereskedelmi áru sorszámának is tekinthetjük.

A GTIN-13 esetén a cégprefix és az árureferencia szám együtt mindig 12 karakter hosszú, illetve kizárólag numerikus karakterekkel tölthető fel a számsor. Az ellenőrzőszám egy előre meghatározott algoritmus alapján számolt numerikus számjegy. Ezt a vonalkód olvasó automatikusan ellenőrzi, biztosítva, hogy a szám helyesen legyen felépítve.

GTIN-13 felépítése

Az általános kiskereskedelmi fogyasztási cikkeket általában nagy forgalmat realizáló pénztáraknál történő leolvasásra szánják. A kereskedelmi termékek azonosítására a GTIN szám két típusa használatos hazánkban: a GTIN-8 és a GTIN-13.

GTIN szám kiadvány

A GTIN szám (Global Trade Item Number, régebbi nevén EAN szám) segítségével egy vállalat egyedileg azonosíthatja az összes kereskedelmi tételét, beleértve a termékeket és szolgáltatásokat is. Termékeket, mint például fogyasztói termékeket, gyógyszereket, orvosi eszközöket, nyersanyagokat a csomagolás bármely szintjén (pl. fogyasztói egység, belső csomagolás, gyűjtő, raklap), illetve szolgáltatásokat, mint például szerszámkölcsönzés, autókölcsönzés stb.


Kattintson ide a kiadvány letöltéséhez

Mikor kell megváltoztatnom a termékem GTIN azonosítóját?


A termékek tulajdonságai idővel kisebb-nagyobb mértékben változhatnak. Bizonyos terméktulajdonságok változása azt eredményezi, hogy egy olyan termék jön létre, mely teljesen újnak tekinthető, így új azonosító szám kiosztására van szükség. Más tulajdonságok változása csekélynek számít, így nehéz eldönteni, hogy szükséges-e termékazonosító GTIN számot váltani vagy sem.A GTIN Számkezelési Szabvány előírja, hogy ha egy termék új, akkor annak mindig új GTIN-t kell kiadni az új termék pontos megkülönböztetése érdekében.


A GTIN számkezelés irányelvei

Legalább az egyik irányelvnek teljesülnie kell ahhoz, hogy szükséges legyen a GTIN megváltoztatása.

1. Fogyasztók és kereskedelmi partnerek
Szükség van-e arra, hogy a fogyasztó és/vagy kereskedelmi partner megkülönböztesse a megváltozott vagy új terméket a korábbi/jelenlegi termékektől?

2. Jogszabály
Van-e a jogszabály által előírt/jogi felelősségre vonatkozó tájékoztatási kötelezettsége a fogyasztók és/vagy a kereskedelmi partner felé?

3. Logisztika
Lényeges hatása van-e az ellátási láncra (például a termék szállításának, tárolásának, átvételének módjára)?
GTIN a magasabb csomagolási szinteken

A GTIN-14 azonosító számot minden olyan kereskedelmi áru esetében alkalmazhatjuk, amely az alaptermék magasabb csomagolási szinten lévő változata és kiskereskedelmi értékesítési ponton (POS) nem kerül belőle képzett vonalkód leolvasásra. Jellemzően gyűjtőkartonok, kínálók és raklapok tartoznak ebbe a körbe.

Kattintson ide a kiadvány letöltéséhez

Kérdése esetén forduljon bizalommal a GS1 Magyarország munkatársaihoz: