EAN-13 és EAN-8

EAN/UPC jelképcsalád

Az EAN/UPC jelképcsaládot kifejezetten az értékesítés helyén történő olvasásra fejlesztették ki, az adatgyűjtés sebességének növelése miatt. A legelső vonalkóddal ellátott terméket 1974. június 26-án, egy csütörtöki reggelen olvasták le. A Wrigley’s Juicy Fruit rágógumin lévő vonalkódot 8 óra 1 perckor szkennelték be, az Ohio állam Troy nevű városában található helyi Marsh szupermarketben. Ez a termék ma is látható az Amerikai Történelem Smithsonian Nemzeti Múzeumában, Washingtonban.

Amennyiben a jelképet kiskereskedelmi forgalomba kerülő terméken kívánjuk elhelyezni, úgy minden esetben a POS rendszerben olvasható EAN/UPC jelképcsaládot kell választanunk. Ezt követően már csak a felület nagysága határozza meg, hogy mely jelkép, az EAN–13 vagy az EAN–8 alkalmazása a célszerűbb. 

EAN-13
Az EAN-13 típusú jelkép használata a legelterjedtebb, ezt a kódtípust kell használni minden terméken, amelyet kiskereskedelmi üzlet pénztáránál olvasnak le. Másodsorban a pénztárnál nem azonosítandó csomagolások (pl. gyűjtőkarton) azonosítása során is segítségünkre lehet az adatbevitel megkönnyítésére. Az EAN-13 jelképben a GTIN azonosítószámot kizárólag 13 karakteres formában lehet feltüntetni.

EAN-13 jelkép

EAN-13 kiadvány

Az EAN-13 (European Article Number) vonalkód típus a leggyakrabban használt szimbólum a GS1 szabványos vonalkódok közül. Ez a jelkép általában a legtöbb kiskereskedelmi értékesítési ponton áthaladó kereskedelmi terméken megtalálható. Az EAN-13 vonalkód a GTIN-13 termékazonosító szám feltüntetésére szolgál. 
Kattintson ide a kiadvány letöltéséhez

EAN-8

Az EAN-8 jelkép azon csomagolásokon való használatra áll rendelkezésre, amelyeken nincs elég felület EAN-13 jelkép használatára. A jelkép helyes mérete a biztos olvashatóság egyik legfontosabb kritériuma. Azonban előfordulhat, hogy a gyakorlatban ez nem mindig valósítható meg, ilyenkor célszerű minden esetet egyedileg kezelni. Jellemző, hogy nincs elegendő hely a csomagoláson az EAN-13 jelkép megfelelő méretben való elhelyezésére. Ezekben az esetekben engedélyezett az EAN-8 típusú vonalkód alkalmazása. Az EAN-8 vonalkód GTIN-8 azonosítót tartalmaz, amelyet egyedileg kell igényelni a GS1 Magyarországtól.

EAN-8 jelkép

2D kódok a kereskedelemben

Fedezze fel a piaci versenyelőny legújabb dimenzióját a 2D (vonal)kódokkal!


Kérdése esetén forduljon bizalommal a GS1 Magyarország munkatársaihoz: