Logisztikai egységek azonosítása

SSCC szám

SSCC - Szállítási egység sorszám kódja

Serial Shipping Container Code

A logisztikai egység az ellátási lánc tárgyát képező, bármilyen összeállítású egység, amely szállítás és/vagy raktározás céljára készült. A szabvány konkrétan nem szabja meg, milyen csomagolási szint számít logisztikai egységnek. Kereskedelmi ellátási láncokban a logisztikai egység legáltalánosabban gyűjtőkarton vagy raklap szokott lenni.


Logisztikai egység így bármilyen csomag lehet, melynek útját egyedileg nyomon követjük attól a ponttól kezdve, hogy összeállítják az egységet addig a pontig, amíg szétbontásra kerül a célállomáson.

Szállítási egység azonosítása SSCC számmal

Az SSCC 18 numerikus karakterből épül fel.

A GS1 SSCC azonosító szám kiterjesztő számból, GS1 Cégprefixből, logisztikai egység referenciából és egy ellenőrző számból áll. A GS1 Cégprefix és a logisztikai egység referencia együtt 16 számjegyből áll. A logisztikai egység referencia egy adott cég logisztikai egységeinek sorszáma.

A kiterjesztő szám ezt a referenciaszámtartományt növeli meg egy számjeggyel, értéke 0 és 9 között változhat a felhasználó döntése alapján. Értéke jellemzően 0. Ez a karakter a logisztikai egység referenciához hasonlóan az SSCC számot képző vállalat által szabadon módosítható. Amennyiben már kiosztották a rendelkezésre álló logisztikai egység referencia tartomány összes lehetséges elemét, a kiterjesztő szám léptetésével megtöbbszörözhető a kiadható azonosítók száma. Tehát, amennyiben elérné a logisztikai egység referencia a maximális értékét, a kiterjesztő számot 1-re kell léptetni és újra ki lehet adni a sorszámokat 0-tól kezdve.

A kötött, 18 karakter hosszúságú SSCC kódot közvetlenül a logisztikai egység összeállításakor kell kiadni. Minden esetben, mikor új logisztikai egységet állítanak össze, új SSCC számot kell kiadni. Az SSCC kifejezetten rövid életű azonosító típus. Minden logisztikai egységet egyedileg azonosít, így akkor jön létre, amikor egy logisztikai egységet összeállítanak és addig érvényes, amíg azt szét nem bontják a célállomáson.


A Szállítási egység sorszám kódja (SSCC - Serial Shipping Container Code) egy olyan GS1 szabványos azonosító kulcs, amely logisztikai egységek azonosítására szolgál. Az SSCC-vel általánosan GS1 szabványos logisztikai címkéken találkozhatunk. Az SSCC 18 numerikus karakterből épül fel, GS1 Adattartalom azonosítója az AI(00), mely az SSCC-t tartalmazó jelképeken jelenik meg. 

Kattintson ide a kiadvány letöltéséhez

Hol használunk SSCC azonosító számokat?

Az SSCC szám a GS1 szabványos logisztikai címkék kötelező eleme, jellemzően a címke legalsó során jelenik meg és (00) karaktersor előzi meg. A (00) karaktersort adattartalom azonosítónak (az angol Application Identifier elnevezés után röviden AI-nak) nevezzük és azt mondja meg, hogy a zárójel utáni részbe kódolt karaktereket hogyan értelmezze a leolvasó és dekódoló szoftver. Amennyiben ez 00, úgy biztosan SSCC-ről van szó.

Az SSCC szám nemcsak hogy segít a logisztikai egységek azonosításában és nyomon követésében, de kiválóan alkalmazható referenciaszámként is. Amennyiben az ellátási lánc valamennyi érintett szereplője rendelkezik megfelelően szinkronizált informatikai adatbázissal, akkor az SSCC szám egy referencia-, egy hivatkozási számként használható, amelyhez a logisztikai egységekhez kapcsolódó lényeges információk társíthatók.
A GS1 felhasználóknak nem csak az egyedi termékek azonosítására van lehetőségük az éves GS1 licenc keretében, hanem a nagyobb csomagolási egységek azonosítására is, ami nélkül nem tudnának nagy mennyiségű terméket beszállítani a boltokba. 

Videónkból megtudhatja, hogy hogyan kell képezni az SSCC számot a GS1-től kapott Cégprefixből.
Az ellátási lánc teljes átláthatósága érdekében szükség van a logisztikai egységek nyomon követésére, ami a logisztikai címke segítségével valósítható meg. Jelen kiadványban összefoglaljuk a logisztikai címkék jelentőségét és helyes használatuk módját. Olyan kérdésekre kaphat választ, mint hogy milyen adatokat kell feltüntetni a szabványos logisztikai címkén, hogyan nézzen ki és hogyan helyezzük el azt a rakományon.
Kattintson ide a kiadvány letöltéséhez

Kérdése esetén forduljon bizalommal a GS1 Magyarország munkatársaihoz: