GS1-128

A GS1–128 típusú jelképrendszert csak logisztikai egységeken és kereskedelmi árucikkeken (pl.: rekeszek, dobozok stb.) lehet feltüntetni, fogyasztói egységeken nem, mivel a kiskereskedelmi pénztáraknál elhelyezett vonalkódolvasók nem tudják leolvasni. A GS1–128 jelkép ugyanakkor minden további helyen alkalmazható, ahol a termékről pluszinformációkat is kell közölni.

A GS1–128 jelképrendszer és alkalmazása nem köthető egy adott szektorhoz. Igaz használata az FMCG (Fast Moving Consumer Goods – Gyorsan mozgó fogyasztási cikkek), a kereskedelem és a logisztika területén a leggyakoribb, de előnyeit más ágazatokban is élvezhetjük, mint például az egészségügyi, a hulladékgazdálkodási és honvédelmi feladatok ellátása során. 


Fontos azt is az elején tisztázni, hogy hazánkban a GS1 Cégprefixszel és érvényes GS1 Rendszerhasználói jogviszonnyal rendelkező szabványalkalmazó a GS1–128 vonalkód jelképet bárminemű adminisztrációs és plusz költség nélkül, az éves GS1 rendszerhasználati díj részeként szabadon képezheti.

A GS1-128 vonalkódok az összes GS1 kulcsot és attribútumot képes megjeleníteni. Segítségével lehetővé válik a termékek és szolgáltatások kezelése, nyilvántartása, raktározása, készletezése, visszakeresése esetleg kivonása – nyomon követése. Ebből kifolyólag jellemzően gyűjtő- és logisztikai egységeken feltüntetve találkozhatunk ezzel a típusú vonalkóddal.

Ilyen kiegészítő információk lehetnek például:

  • felhasználási időre vonatkozó információk: minőségmegőrzési- vagy fogyaszthatósági határidő;
  • a gyűjtőegység vagy a benne lévő kereskedelmi termék fizikai paramétereire utaló információk:
  • nettó tömeg, vagy darabszám;
  • a nyomon követést segítő adatok: gyártási tételszám, gyártási szám, illetve küldeményszám;
  • az áruszállítást segítő információk: feladó címe, vagy a szállítási cím (GLN számmal)

A vállalatok a GS1–128 jelképrendszer bevezetése esetén az alábbi előnyöket realizálhatják:

Gyorsabb és pontosabb áruátvétel;

Komissiózási hibák megszűnése;

■ Szállítási reklamációk csökkenése;

Raktárak és tároló helyek hatékony kihasználása;

Naprakész készletnyilvántartás vezetése;

Termék pontos nyomon követhetősége.

A lineáris vonalkódok közvetkező generációja már több adatelem megjelenítésére is alkalmas volt. Ezek közé tartozik a GS1-128-as vonalkód is, mely a mai napig a legáltalánosabban használt vonalkódtípus a raktári és logisztikai alkalmazásokban. Mivel ez a vonalkódtípus többféle adat megjelenítésére is alkalmas, így képes megjeleníteni a termék nyomon követésével kapcsolatos legfontosabb információkat.
Kattintson ide a kiadvány letöltéséhez

Kérdése esetén forduljon bizalommal a GS1 Magyarország munkatársaihoz: