Szabványaink

Azonosítás

Az automatikus, gyors és pontos termékazonosítást lehetővé tevő pénztárakban olvasott vonalkódok a GS1 rendszer legismertebb és legelterjedtebb elemei. A beléjük kódolt globális termékazonosító számok (GTIN) biztosítják, hogy a termékek a világ minden táján egyértelműen azonosíthatóvá, nyomon követhetővé váljanak.

GS1 Partnerként — az ehhez szükséges regisztrációt és szerző­déskötést követően — a kapott GS1 Cégprefixből (vagyis egy Önnek egyedileg kialakított számtartományból) képezhet azono­sító számokat, ún. azonosító kulcsokat.
Mi az a GS1 Cégprefix és miért ez az első lépés ahhoz, hogy az Ön termékeire a világon bárhol értelmezhető, egyedi azonosító számok kerülhessenek? Amennyiben vonalkódra és GTIN számra van szüksége, regisztráljon a GS1 Magyarországnál! A videónkból mindent megtudhat arról, hogy mi mindenre jó a GS1 Cégprefix:
A GS1 rendszerben 12 féle azonosító kulcs létezik, külön a ter­mékek, a helyek (és vállalkozások) azonosítására, a dokumen­tum-azonosításra, és így tovább. Ha Ön kereskedelmi terméket azonosít, akkor azonosító kulcsa a GTIN szám (vagyis a Globális kereskedelmi áruazonosító szám). 

Ismerje meg az összes azonosító kulcsot alábbi összefoglalónk segítségével!

Ismerje meg az összes azonosító kulcsot részletesebben a MyGS1 oldal Tudásbázisából letölthető kiadványaikból!

A GTIN szám

Ez a szám az Ön számára kiosztott GS1 Cégprefixből képezhető, jellemzően 13 jegyű és a vonalkód alatt is fel kell tüntetni. A GS1 Cégprefix után számsorfolytonosan kerülhet kiosztásra az Árureferencia szám, együttesen 12 számjegyet alkotva. A 13. számjegy az ún. Ellenőrző szám lesz.

Az azonosító kulcs számsorának meghatározása után kerülhet sor a megfelelő vonalkód-típusok képzésére és terméken (dokumentumon, tárgyakon, stb.) való, a szabvány előírásának megfelelően történő elhelyezésére.

Fontos ismerni azokat az alapvető szabályokat, melyek meghatározzák, hogy mikor kell új GTIN számot kiadni.

Nézze meg erről szóló videónkat:

A vonalkód képzésével és elhelyezésével kapcsolatos alapvető tudást a GS1 Magyarország alapoktatása biztosítja Önnek.
Ha fontos Önnek, hogy vonalkódja biztosan olvas­ható legyen a raktári átvételnél és a pénztáraknál, ellenőriztesse vonalkódját!
Vegye igénybe a GS1 Magyarország vonalkód ellenőrzési és minősítési szolgáltatását!
Ne kockáztasson! A rossz, olvashatatlan vonalkód extra költsé­geket okozhat Önnek és üzleti partnereinek is.