Dokumentumok azonosítása

GDTI szám

GDTI - Globális dokumentum típus azonosító

Global Document Type Identifier

A dokumentumok, bizonylatok azonosítása érdekében szabványosították a GS1 Globális dokumentumtípus azonosító szám (GS1 GDTI – Global Document Type Identifier) GS1 azonosító kulcsot. A GDTI egy adott cég dokumentumtípusainak sorszáma. Ugyanakkor egy adott dokumentumtípuson belül egy konkrét dokumentum egyedi azonosítását is megoldhatjuk. Külön, egyedi GDTI-re van szükség, amikor egyik dokumentum bármely jellemzője akármilyen módon eltér a másikétól, és ennek jelentősége van az üzleti folyamat szempontjából. A dokumentum kibocsátója dönti el, hogy a dokumentumot érintő tartalmi változtatások miatt meg kell-e változtatni a dokumentumtípus azonosítóját.

Hogyan tudok GDTI azonosító számot képezni?

Minden GDTI a GS1 Cégprefixszel kezdődik, amit a dokumentumtípus azonosító követ, melyek összesen 12 numerikus karaktert tesznek ki. A GDTI 13. karaktere egy ellenőrző szám, melyet a GTIN termékazonosító számban található algoritmussal megegyezően kell kiszámolni. Az így létrehozott azonosító egy dokumentumtípust (pl. az ajánlatokat, a szerződéseket stb.) azonosít. Az ellenőrző szám utáni rész opcionális, és a számok mellett már betűket is tartalmazhat. Ez a rész egy-egy dokumentumot egyedi módon azonosít.

GDTI szám kiadvány

A GDTI szám (Global Document Type Identifier) segítségével egy vállalat globálisan egyedi módon azonosíthatja különböző típusú dokumentumait. Alkalmas fizikai és elektronikus dokumentumok azonosítására, például tanúsítványok, bizonylatok, számlák, de akár digitális képek és EDI üzenetek esetén is használható számról beszélünk. 


Kattintson ide a kiadvány letöltéséhez

Kérdése esetén forduljon bizalommal a GS1 Magyarország munkatársaihoz: