Szabványaink

Adatgyűjtés


Az azonosítók kulcsok és az azonosított egység további adatainak gyors valamint pontos, akár automatizálható adatbevitelét a GS1 vonalkódok és az EPC/RFID jelölések teszik lehetővé.

GS1 Vonalkódok


A mindennapjainkban nélkülözhetetlen GS1 szabványos vonalkódok az Ön üzleti megoldásainak alapelemei.

A vonalkód nem más, mint párhuzamos vonalak és közök sora, mely az alatta lévő egyedi azonosító szám számjegyeit kódolja. A vonalkód jelképek lehetővé teszik a gépek számára az elektronikus leolvasást, mely nagyban segíti és gyorsítja a pontos információ áramlását a bolti pénztáraknál, raktári átvételnél, illetve minden más üzleti folyamatban egyaránt.

A termékeken, vagy más szállítási egységeken elhelyezett vo­nalkódok a gyakorlatban akkor biztosítják a hatékonyabb és költségkímélő működést, ha olyan belső folyamatokat alakít ki, melyben egy vonalkód olvasó segítségével gyorsan és ponto­san tud naprakész információkat gyűjteni és nyilvántartani, pl.:


  • Raktárkészletről, lejárati dátumról
  • Kiszállított termékeket, azok logisztika egységeiről
  • Megrendelt termékekről
  • Nyersanyag készletről

Ha Ön vonalkódot szeretne elhelyezni saját termékén, regisztrálnia kell magát a GS1 szabványrendszer felhasználójaként!

A regisztrációt követően megkapja igényelt Cégprefixét, mely alapján azonosító számokat  (GTIN) képezhet. A vonalkódot végül  Ön készítheti el a GS1 Magyarország Szolgáltatói Partnerei, vagy saját grafikusa, nyomdai partnere, esetleg az Ön vonalkód szerkesztő szoftvere segítségével.

Ha Ön szeretné termékek vonalkódjait leolvasni üzletében vagy raktárában, és  a kiolvasott  adatokat informatikai rendszerében tárolni, vagy szeretné bármely  más módon felhasználni a GS1 azonosító számokat saját nyilvántartásában, regisztrálnia kell magát a GS1 szabványrendszer felhasználójaként!

A regisztrációval jogosulttá válik a GS1 szabványok nyújtotta előnyök kiaknázására, mint például a pontos és gyors adatbevitel, nyilvántartási rendszerek működtetése vagy az elektronikus adatcsere.

EPC/RFID

Az Elektronikus Termékkód™ (EPC) az egyedi azonosítás szabályait írja le, melyet hozzárendelhetünk fizikai objektumokhoz, egyedi rakományokhoz, helyekhez, vagy bármely azonosítandó egységhez, amely szerepet kap az üzleti folyamatokban. Az EPC többféleképpen is megjeleníthető, akár bináris formában, igény szerint Rádiófrekvenciás (RFID) azonosító tag-eken és szöveg formátumban is, ha ez a megfelelő a vállalkozások informatikai rendszerei közti adatcseréhez.

A GS1 EPC Tag Adatszabványa (TDS) specifikálja az EPC adatformátumot, leírja a kódolási szabályokat a számozási sémákhoz - köztük a GS1 Kulcsokhoz is.

Amikor az egyedi Elektronikus Termékkódok egyedi RFID tag-ekbe kerülnek kódolásra, a tag-ek rádiójelekkel kommunikálnak a leolvasóval, így az azonosítás a lehető legkevesebb emberi beavatkozással, és szinte a nullára csökkentett hibalehetőséggel valósul meg. A rádióhullámok segítségével kiemelkedő sebességgel és akár 10 m távolságról is lehetővé válik az adat kinyerése, egyáltalán nem szükséges, hogy a leolvasó közel kerüljön az adathordozóhoz.

Az EPC az RFID-nek köszönhetően tehát lényegesen meggyorsítja a termékek adatkommunikációját, hiszen a leolvasók akár egy teljes raklapnyi árut képesek azonosítani egyszerre, emberi beavatkozás nélkül. Az egyedi azonosítás által kihasználható a technológia egyik fontos előnye, az egyes termékek precíz nyomon követhetősége. Az RFID-nak ezen kimagasló tulajdonsága teszi lehetővé, hogy az ellátási lánc átláthatóságát nagymértékben növelje, a raktárkészlet nyilvántartások pontosságával együtt.

Az adatgyűjtés gyakorlati kérdéseivel kapcsolatos alapvető tudást a GS1 Magyarország képzései biztosítják Önnek.

Tovább a képzésekhez