GS1 Gyűjtő-és Logisztikai címke

Hogyan néz ki és mit tartalmaz egy szabványos címke?

A magasabb csomagolási egyégek ellátási láncban történő azonosításának és nyomon követésének alapvető feltétele, hogy a nyomon követési adatok helyesen és könnyen hozzáférhető módon legyenek elhelyezve az adott egységeken. Az adatok gyűjtő egységen történő szabványos megjelenítésére szolgál a GS1 gyűjtőcímke, logisztikai egységeken történő megjelenítésére pedig a GS1 logisztikai címke.


GS1 gyűjtőcímke

Gyűjtőcsomagolásról akkor beszélünk, amikor több egyforma vagy különböző, de önállóan értékesíthető és vonalkóddal ellátott kiskereskedelmi terméket csomagolunk össze.

Ilyenkor magát a gyűjtőnyi árut, vagy a gyűjtőben lévő kereskedelmi terméket tudjuk azonosítani. A gyűjtőcsomagolás címkéjén a kereskedelmi áruazonosító (GTIN azonosító kulcs) AI (01)-es adattartalom azonosító mögött lévő karaktersor a termék GTIN száma, ami 14 karakterből áll. További információk feltüntetésére is van lehetőség vonalkód illetve szemmel olvasható formában.

A gyűjtőcímke általában minden olyan kiegészítő információt tartalmaz, amely a termék bevételezése és raktározása szempontjából fontos lehet. A címkén megjelenő adatokat GS1-128 típusú vonalkódba kell kódolni.

Minta gyűjtőcímkéreBármilyen mozgatható egység lehet logisztikai egység, melynek útját egyedileg nyomon akarjuk követni attól a ponttól kezdve, hogy összeállították az adott egységet, addig a pontig, amíg szét nem bontják azt. Kereskedelmi ellátási láncokban a logisztikai egység leggyakrabban egy raklapon szállított egységrakomány szokott lenni.   
Kattintson ide a kiadvány letöltéséhez

GS1 logisztikai címke

A logisztikai címkéket arra használják, hogy egy adott logisztikai egységet jellemző legfőbb nyomonkövetési információkat egy egyszerű automatikus leolvasással adatbázisba lehessen juttatni. A gépi leolvasás előnye nem csupán annak gyorsasága, hanem az, hogy a vonalkódos leolvasás a manuális adatbevitelből származó hibákat, elírásokat is teljes mértékben kiszűri. Annak érdekében, hogy az adatbeolvasás, ezáltal a bevételezés folyamata automatizálásra alkalmas legyen, a GS1 szabvány a logisztikai és raktári címkék esetén nem csak a formátumra, de a címkék elhelyezésére is részletesen kitér.

A logisztikai egység egyedi azonosítását a GS1 logisztikai azonosítójának, a Szállítási egység sorszámkódnak, azaz az SSCC-nek a jelenléte biztosítja, mely a (00) GS1 Adattartalom azonosító után jelenik meg. A GS1 logisztikai címkéknek az SSCC kötelező eleme, tehát amennyiben ezt az adatot nem tartalmazza a címke, nem nevezhetjük GS1 szabványos logisztikai címkének.

A homogén, illetve az eltérő árukból aktuálisan összeállított heterogén szállítási egységek jelentős mértékben különböznek, így esetükben az alkalmazandó logisztikai címkék, valamint az ezeken feltüntetett és a vonalkódokba kódolt adatok típusban és mennyiségben is jelentősen eltérnek egymástól. Erről részletesen fenti kiadványunkban olvashat. Ebből kifolyólag a logisztikai címke készítése előtt meg kell vizsgálni, milyen jellegű szállítási egységre szeretnénk szabványos címkét elhelyezni.

Homogén egységrakomány
Heterogén egységrakomány


Az ellátási lánc teljes átláthatósága érdekében szükség van a logisztikai egységek nyomon követésére, ami a logisztikai címke segítségével valósítható meg. Jelen kiadványban összefoglaljuk a logisztikai címkék jelentőségét és helyes használatuk módját. Olyan kérdésekre kaphat választ, mint hogy milyen adatokat kell feltüntetni a szabványos logisztikai címkén, hogyan nézzen ki és hogyan helyezzük el azt a rakományon.

Kattintson ide a kiadvány letöltéséhez

Kérdése esetén forduljon bizalommal a GS1 Magyarország munkatársaihoz: