EPC/RFID

Az automatikus azonosítási folyamatok (Auto-ID) egyik kisebb, az utóbbi időkben azonban rohamos fejlődésnek indult részhalmazát képezi a rádiófrekvenciás azonosítási (RFID) technológia. A rádiófrekvenciás azonosítás egy olyan Auto-ID technológia, amely vizuális kontaktus nélkül is lehetővé teszi a termékek, áruk, egyéb tárgyak egyedi azonosítását és nyomon követését. Legegyszerűbben talán úgy fogalmazhatjuk meg, hogy a rádiófrekvenciás azonosító rendszerek a termékek, áruk azonosítását és nyomon követését rádiófrekvenciás adatátvitelt alkalmazva biztosítják.

A vonalkódhoz hasonlóan az RFID is lehetővé teszi a termékek könnyű azonosítását és nyomon követhetőségét az ellátási lánc egészében. Egy RFID rendszerben a rádióhullámok segítségével zajló kommunikáció az író/olvasó egység és az elektronikus adathordozó (RFID tag) között zajlik egy előre meghatározott frekvencián. A rádiófrekvenciás azonosítás egy már több mint ötven éve létező technológiai megoldás, és mára már az élet és az ipar legkülönbözőbb területein alkalmazzák.


Bár az RFID technológiát bizonyos termékkörök estében sokan túl drágának találják a vonalkódokhoz képest, hogy a bevezetésén elgondolkozzanak, számos nemzetközi példa és tanulmány bizonyítja, hogy egyes terméktípusok esetében, vagy a belső folyamatok hatékonyságának növelésére egyre szélesebb körben terjed az alkalmazása és bevezetése akár már egy éven belül megtérülhet.

Míg a vonalkódos azonosítás előnye, hogy a vonalkód olvasó szkennerek segítségével a terméken, tárgyon, dokumentumon, stb. található vonalkódot leolvasva automatikusan, gyorsan és hibamentesen visszakaphatóak az adatok, addig az RFID tag-be kódolt információ esetében már arra sincsen szükség, hogy a beolvasásnál az olvasó „lássa” a chipet, csupán meghatározott távolságba kell kerülnie hozzá.

A GS1 megoldása az RFID technológiához kapcsolódóan az EPC azonosító (Elektronikus Termékkód), melyet az RFID tag-ekbe lehet kódolni, valamint egy olyan rendszer, az EPCIS (EPC Információs Szolgáltatások), mely a termékek valós idejű nyomon követését teszi lehetővé a gyártási és ellátási láncokban.

A teljes lánc átláthatósága
A termékek nagyobb láthatósága a fejlett technológiai információk biztosítása révén

Hatékony adatgyűjtés
Hatékony adatgyűjtés közvetlen leolvasás és emberi beavatkozás nélkül.
Pontosság
Jobb adatpontosság és integritás.
Termék szintű nyomonkövethetőség
Lehetővé teszi, hogy keresse meg az egyes termékeket, bárhol a láncban.

Az RFID jól kapcsolódik a meglévő vonalkódrendszerekhez, mivel a létrehozott azonosító kulcsok, köztük a GTIN-kódok RFID-címkékbe kódolhatók. Ez azt jelenti, hogy az RFID technológia interoperábilis lehet az elektronikus adatcserével (EDI).

Kérdése esetén forduljon bizalommal a GS1 Magyarország munkatársaihoz: