2D kódok a kereskedelemben

Fedezze fel a piaci versenyelőny legújabb dimenzióját a 2D (vonal)kódokkal!
A lineáris vonalkódok 60-as évekbeli indulásuk óta hatalmas karriert futottak be globális szinten. A bennük rejlő technológiai lehetőségeket az élelmiszeripar, valamint a kereskedelem, mint úttörő iparágak a pénztári értékesítésnél fedezték fel és vezették be elsőként. Idővel újabb 25 szektor kezdte alkalmazni a GS1 hagyományos, 13 vagy 8 karakteres EAN vonalkódjait.

Most azonban elérkezett a 2D kódok ideje!

Az első 2D kódok a 80-90-es években jelentek meg és az ipar néhány területén azóta is alkalmazzák őket. A megfelelő sebességű nyomtatási-, olvasási technológiai háttér, illetve az üzleti igény azonban még hiányzott ahhoz, hogy a mindennapjainkban is széles körben alkalmazásba vehetők legyenek. 
Az újgenerációs kódokat olvasni képes szkennerek, valamint a fejlett kamerákkal ellátott okos- és mobileszközök segítségével minden nehézség elhárult a gyártók és kereskedők útjából és eljött az idő, hogy a fogyasztási cikkek csomagolásán is tömegesen feltűnhessenek a kétdimenziós, szabványos jelképek. 
A 2D kódba a GTIN termékazonosítószámon túl további adatok (pl.: lejárati dátum, tételszám, származási hely stb.) is bekerülhetnek és a helyigénye is kisebb - mindezt az előnyt immár a termékek fogyasztói kiszerelésén alkalmazva is kamatoztathatjuk.

Nem csak szélesebb körű nyomonkövetési információk kerülhetnek a kódba, de számos, az értékesítést támogató elem is, pl. egy weboldal linkje, leírás promóciókról, nyereményjátékokról, hasznos felhasználási javaslatok, videó stb.

A GS1 szabványos kétdimenziós kódok – legyen szó a QR kódról vagy a DataMatrix-ról – olyan új lehetőségek előtt nyitják meg az utat, melyek egyaránt hasznosak a márkatulajdonosoknak, kereskedőknek és a fogyasztóknak.

A 2D kódokkal az ellátási lánc minden szereplője nyer!

Az adat előny, a 2D kód a kulcs

A 2D kódokban rejlő potenciál a versenyelőny újabb dimenzióját nyitja meg a kereskedelemben, hiszen a növekvő adatigényre egyértelmű, kényelmes, innovatív megoldást nyújt, és akár már holnap, partnereivel egyeztetve bevezethető!
Keresse a GS1 Magyarország szakértőit, vegye igénybe 
szaktanácsadásunkat és bevezetést támogató szolgáltatásunkat mielőbb!

Kérdése esetén forduljon bizalommal a GS1 Magyarország munkatársaihoz: