Lean & Green workshop – a fenntarthatóság és költségcsökkentés elérhető útja

2022. november 24-én tartották a Magyar Lean & Green Program idei utolsó workshopját a Körforgásos Gazdaság Summit délutánján. Az eseményen ismertetésre került a hazai Lean & Green Program, és konkrét gyakorlati tippeket kaphattak az érdeklődők arra vonatkozóan, hogy hogyan csökkenthető hatékonyan egy vállalkozás logisztikai folyamatainak CO2 kibocsájtása úgy, hogy mindez gazdasági téren és ismertség szempontjából is előnyökkel járjon a cég számára.  

A közlekedés és áruszállítás mint a szén-dioxid-kibocsátások közel egyharmadáért felelős emberi tevékenység, egyre kiemeltebb fókuszpontja a klímaváltozás elleni küzdelemnek. Nem véletlen, hogy az Európai Unió célul tűzte ki: 2050-re jelentősen csökkentenie kell a cégeknek és az ellátási láncoknak a közlekedésből származó CO2 kibocsátás mértékét.

Mindezek mellett napjainkban, mint az élet minden más területén, a logisztikában és áruszállításban is drasztikusan nőnek a költségek, amelyre a vállalkozásoknak mielőbb reagálniuk kell mérlegelve az elérhető megoldási lehetőségeket. A Lean-gondolkodás bevezetése - vagyis olyan módszerek alkalmazása, melyekkel a szállítási folyamatok költségcsökkentés mentén optimalizálhatók - járható út minden vállalkozás számára, sikeres, működő példákkal.

Az európai kezdeményezéshez csatlakozva kialakított Magyar Lean & Program arra ad lehetőséget, hogy a Lean törekvéseket Green célokkal karöltve valósíthassák meg a felelősen gondolkodó vállalkozások, hiszen a szakemberek felismerték, hogy e két terület eredményesen működik együtt a gyakorlatban. A fenntarthatóság jegyében javasolt stratégiák és beruházások költségei az elért jóval optimálisabb és környezetterhelést csökkentő intézkedésekkel ellensúlyozhatók, sőt e változtatások hosszabb távon megtakarításokat eredményeznek az alkalmazó vállalatoknak, miközben a Lean & Green Program keretében kiosztott díjaknak és elismeréseknek köszönhetően kiemelkedő közösségi, fogyasztói figyelem irányul azokra a cégekre, melyek a zöldebb utat választják.

Miről volt szó az eseményen?

A workshopot Bodor Tibor az ING Bank N.V. Magyarországi Fióktelepének vezérigazgatója és Efstathios Andreou a Holland Királyság Nagykövetségét képviselő nagykövet-helyettese nyitotta meg. A köszöntők után szakmailag tartalmas előadásokat és követendő példákat sorakoztatott fel a program.


A GS1 Magyarország szektormenedzsment igazgatója, Krázli Zoltán előadásában több lehetséges logisztikai területet érintő költségmegtakarítási lehetőséget mutatott be, amelyek egyben lehetséges fejlesztési lehetőségek is a fenntarthatóság érdekében és a hazai Lean & Green Program keretében ezen lehetőségek aktív támogatással valósíthatók meg. A Magyar Lean & Green Program ismertetése mellett a platform adta lehetőségek és a már csatlakozott tagok is említésre kerültek.


A CHEP abban különleges, hogy már több európai országban is csatlakoztak a programhoz, köztük Magyarországon is. Első előadásukban Ema Diószeghyová mutatta be a Lean & Green Program szerepét a CHEP-nél régiós szinten, a CHEP körforgásos gazdasági modelljét és az eddig elért megtakarítási és CO2 csökkentési eredményeiket számokban. Ezt követően Barla-Szabóné Illés Nóra, a CHEP Magyarország Kft. ügyvezetője mutatta be a magyarországi akciótervet, részletezve mely területeken mekkora szén-dioxid csökkentést szeretnének elérni 2025-ig és ezért milyen akciótervet állítottak össze a logisztikai folyamataikat illetően.


Az MLSZKSZ főtitkára, Bíró Koppány „Intermodális fuvarozás – megoldás a logisztikai láncok fenntarthatóságára, zöldítésére” című előadásában rámutatott, hogy a mai megemelkedett szállítási költségek és a logisztikai láncok bonyolultabb fenntarthatósága miatt egyre fontosabb az intermodális fuvarozás, elsősorban a vasúti áruszállítás kiaknázása, továbbá annak fejlesztése (köszönhetően a hazai megnövekedett intermodális forgalomnak) és kifejtette az ebben rejlő további lehetőségeket.


Programunk hazai új tagja, az IKEA Lakberendezési Kft. képviseletében Majdanics Bernadett, logisztikai projektmenedzser az IKEA elektromobilitás területén elért eddigi eredményeiről számolt be a cseh-szlovák-magyar régióban. Szólt a felmerülő nehézségekről, valamint a jövőbeli terveikről is 2025-ig és 2030-ig. Az IKEA célja hazánkban (és a régióban is), hogy 2025-re minden utolsó mérföldes házhozszállításuk elektromos vagy egyéb alternatív meghajtású autóval legyen kivitelezhető.


A Robert Bosch Kft. beszerzési igazgatója, Móritz Péter előadásában kifejtette, hogy a Bosch teljes mértékben elkötelezett a fenntarthatósági célok elérésében és a CO2 kibocsátás csökkentésében a beszerzéseik során is. Céljuk, hogy a jövőben már csak olyan beszállítókkal dolgoznak együtt, akik gazdaságilag, környezetileg és társadalmilag is felelős módon járnak el.

A workshop előadásai elérhetők IDE kattintva.

A hazai Lean & Green Program bevezetésén a GS1 Magyarország Nonprofit Zrt. a Holland Királyság Magyar Nagykövetségével és a Magyar Logisztikai Beszerzési és Készletezési Társasággal (MLBKT) együttműködésben tevékenykedik. Az elmúlt években csatlakozott cégek köre tovább erősített minket abban, hogy elkötelezetten folytassuk a fenntarthatósági stratégiák és sikeres példák hazai megismertetését a program segítségével.

Szeretne többet megtudni programunkról? Keresse fel a Magyar Lean & Green Program weboldalát és jelezze felénk érdeklődését az ott elérhető űrlap kitöltésével!

https://gs1hu.org/lean-and-green