Nemzetközi piacterek

Ismerje meg hogyan növelheti online értékesítését a nemzetközi piactereken keresztül!

Az online világban ugyanúgy hatalmas a verseny az értékesítők között, mint a tradicionális kereskedelemben, sőt! Az online világban sokkal könnyebb az értékesítés elindítása és nagyobb az elérhető fogyasztók köre. Cserébe viszont nem könnyű lépést tartani a konkurensekkel és kiszolgálni a fogyasztók igényeit, melyek között a gyors és egyszerű vásárlás mellett egyre nagyobb hangsúlyt kap a csomag érkezésének gyorsasága (legyen ott akár már aznap), nem utolsó sorban a vásárlási élmény fokozása.

Az online piactereknek is érdekük, hogy az összes olyan megoldás bevezetését fontolóra vegyék, amelyek sikeresebb és hatékonyabb értékesítést biztosíthatnak a platformjuk eladóinak és ezzel egyidőben saját belső rendszereiket is a lehető leghatékonyabban, a legpontosabb adatok gyűjtésével és előállításával működtessék.

Ez egy olyan termékazonosító rendszer használatával valósulhat meg, amely egy globálisan elfogadott szabvány része. A GS1 Globális kereskedelmi áruazonosító szám (GTIN) nemzetközileg elismert szabványos azonosítókat biztosít a termékekhez mind a fizikai üzletekben, mind az e-kereskedelmi platformokon.


Az online kereskedelemnél leginkább a keresés, a kiválasztás és a vásárlás történik az interneten, ám jellemzően ugyanúgy fizikai termékek állnak a háttérben, melyeket a hagyományos kereskedelemhez hasonlóan el kell juttatni a gyártótól vagy a forgalmazótól a fogyasztóig, amilyen gyorsan csak lehetséges.

A GS1 szabványos GTIN szám (Globális kereskedelmi áruazonosító szám, régi nevén EAN szám) az az azonosító, amelyet az internetes keresőmotorok is azonnal képesek értelmezni, így kiaknázhatjuk ennek a megoldásnak a digitális és valós világban nyújtott előnyeit is.
Az egyik legerősebb érv a GS1 azonosítója, a GTIN alkalmazása mellett, hogy a nemzetközi kereskedelmi forgalomban lévő termékek és ezáltal az online platformokon eladásra kerülő árucikkek egy jelentős részén már most is megtalálható a GTIN szám.

Ezért az olyan kiterjedt online piacterek, mint például az Amazon, az eBay, a Google Shopping vagy az eMag, arra kérik az online eladókat, hogy GTIN számot adjanak meg termékeikhez egyedi azonosítóként. Az ePiactereken történő értékesítések pontos követésével pontos analitikákat gyűjthetnek a vásárlói szokásokról és továbbfejlesztéseket is végezhetnek, hogy a vásárlók könnyebben megtalálhassák, összehasonlíthassák és megvásárolhassák a termékeket.

Milyen platformon tervez értékesíteni?

Az Amazonon tervez értékesíteni? Akkor Önnek GS1 azonosítókra lesz szüksége.

Ha Ön az Amazonon szeretné belistázni termékeit, a legtöbb termékkategóriában egy termékazonosítót is kérni fognak Öntől, ami nem más, mint a GTIN szám.

Ezek a számok segítenek egyedileg azonosítani a termékeit, amire az Amazonnak nagy szüksége van, hogy megfelelően tudja kezelni hatalmas termékkatalógusát. Ahhoz, hogy termékeit az Amazon-on értékesítse, a legtöbb termékkategóriában meg kell adnia a termékazonosítót (GTIN). Az Amazon ellenőrzi is a rendszerébe töltött összes GTIN hitelességét a GS1 globális adatbázisának segítségével.

Amennyiben Ön alkalmazza a GS1 szabványát termékei egyedi azonosítására, sokat tesz a minőségi webes vásárlási élményért, hogy a vásárlók a weben is gyorsan és könnyen rátaláljanak az Ön termékeire.

Ha nem hiteles forrásból, valamelyik GS1 tagszervezettől (hazánkban a GS1 Magyarországtól) szerezte be az azonosítószámokat, akkor azok érvénytelennek minősülnek és ezzel Amazon fiókjának működését is veszélyeztetheti. Ezen túl extra költségei merülhetnek fel, hiszen az érvénytelen kódok miatt újra kell címkéznie vagy újra kell csomagolnia termékeit, és az ezzel járó összes költséget az eladó köteles viselni.

Javasoljuk, hogy hiteles forrásból a GS1 szervezettől szerezzen GTIN számokat, hogy a megfeleljen az elvárásoknak. Ehhez az első lépés az, hogy belép a GS1 rendszerébe.

Mit kell most tennie?

Kövesse a következő lépéseket:

 • Csatlakozzon a GS1 Magyarország partneri köréhez, mely egy licensz szerződés aláírásával és az előírt díjak megfizetésével jár.
 • A szerződés aláírását és a befizetést követően jogosulttá válik egy GS1 Cégprefix alkalmazására, melyet a GS1 Magyarország ad ki Önnek az Ön igényei szerint.
 • Megkezdheti termékeinek egyedi azonosítását, melyhez a GS1 Magyarország egy magyar nyelvű szoftvert is a rendelkezésére bocsájt, plusz költség nélkül.

A termékazonosítás megkezdése előtt célszerű részt vennie alapoktatásunkon, ahol a számképzés legfontosabb lépéseit és a GS1 rendszer további előnyeit is megismerheti, melyeket webes vagy offline értékesítésében is sikeresen alkalmazhat.


Az eBay-en szeretne árusítani? A márkázott termékek feltöltéséhez ma már előírás a GS1 azonosító!

Az eBay-en tervezi termékei értékesítését? Segítünk az új termékazonosítási előírások teljesítésében. Ha GTIN számra van szüksége, hogy termékeit feltölthesse és árusíthassa az eBayen, jó helyen jár.

2015 júniusától az eBay kötelezővé tette az árulistázáskor a termékazonosító feltüntetését annak érdekében, hogy könnyebbé és gyorsabbá tegye a vásárlóknak, nem utolsó sorban a keresőmotoroknak az Ön termékének megtalálását a katalógusban. Mind az eBay platformon, mind a Google-on az érvényes vonalkóddal/GTIN-nel rendelkező termékek előnyt élveznek a keresési rangsorban és jobb konverziós arányokat érnek el. A Google szerint a GTIN-kóddal rendelkező termékek 20 százalékkal magasabb konverziós arányt érhetnek el, a láthatóságuk pedig 40 százalékkal nő. Az eBay megköveteli, hogy az eladók egyeztessék listájukat az eBay katalógusával, beleértve a vonalkódot/GTIN számot is a hatékony készletoptimalizáláshoz. Ha a termék vadonatúj, GTIN-kód szükséges ahhoz, hogy megjelenhessen a Google Shopping szolgáltatásban. Ebben az esetben nagyon fontos a termékcím optimális sorrendje: márka, funkciók, terméktípus és részletek.

Példa: Silentnight, Superspring üreges szálpárna, extrapuha és kényelmes, 2 csomag.

Ha egyértelmű azonosítás van, az eBay ajánlatokat tehet a Google-on felsorolja a vásárlást, és használja más kiskereskedők vásárlói értékeléseit, plusz marketingelőnyöket jelent.

Az eBay strukturált adatai

Az eBay-en történő értékesítés során fontos, hogy az online áruház termékeinek tulajdonságai illeszkedjenek az eBay „strukturált adataihoz”. Ez nagyban befolyásolja az adatlapokra érkező forgalom mennyiségét is. Tudja meg, hogyan működik ez, és hogyan optimalizálhatja a strukturált adatokat termékeihez. 

További információt a következő linken talál:

https://pages.ebay.com/seller-center/listing-and-marketing/product-based-shopping-experience.html

Az eBay Seller Hub

Az eBay Seller Hub egy ingyenesen használható műszerfal jellegű eszköz, ahol minden értékesítési tevékenységét egy helyen áttekintheti. Az eBay Seller Hub tartalmazza a My eBay, az értékesítési menedzser és az értékesítési menedzser Pro szolgáltatásait, új módon tekintheti meg értékesítéseit, értékesítési költségeit és vevőforgalmát. Az üzletek előfizetői hatékony marketing- és promóciós eszközöket is igénybe vehetnek. Gyorsabban hozhat létre adatlapokat, azonosíthatja a legjobban teljesítő termékeket, analizálhatja, hogy a vevők hogyan találják meg termékeit.

További információt a következő linken talál: https://www.ebay.com/sh/landing

Mit kell most tennie?

Kövesse a következő lépéseket:

 • Csatlakozzon a GS1 Magyarország partneri köréhez, mely egy licensz szerződés aláírásával és az előírt díjak megfizetésével jár.
 • A szerződés aláírását és a befizetést követően jogosulttá válik egy GS1 Cégprefix alkalmazására, melyet a GS1 Magyarország ad ki Önnek az Ön igényei szerint.
 • Megkezdheti termékeinek egyedi azonosítását, melyhez a GS1 Magyarország egy magyar nyelvű szoftvert is a rendelkezésére bocsájt, plusz költség nélkül.

A termékazonosítás megkezdése előtt célszerű részt vennie alapoktatásunkon, ahol a számképzés legfontosabb lépéseit és a GS1 rendszer további előnyeit is megismerheti, melyeket webes vagy offline értékesítésében is sikeresen alkalmazhat.


A Google Shopping piacterén kívánja eladni termékeit? Akkor Önnek termékei belistázásakor GTIN számra is szüksége lesz.

A Google számára a hiteles és érvényes GTIN jelenti a támpontot, hogy pontosan tisztában legyen azzal, mi is az Ön eladásra kínált terméke. Ha Ön egyedi azonosítóval látja el a termékét, akkor a Google rendszere képes lesz azt vizsgálni, hogy ez a termék hogyan viszonyul más termékekhez, miben különbözik, miben más, így képessé válik arra, hogy a fogyasztói keresésekre akkor listázza, ha a termék valóban releváns.

Ahhoz, hogy termékeit a Google Shopping csatornáin értékesítse, minden termékénél meg kell adnia egy érvényes termékazonosítót. Ez biztosítja, hogy a megfelelő termék jusson el a fogyasztóhoz, valamint elősegíti a jobb konverziós arányokat. A Google Shoppingba beküldött, érvénytelen termékazonosítókat tartalmazó adatfájlok nem kerülnek feldolgozásra.

Ha termékeit Ausztráliában és más országokban értékesíti, akkor a legtöbb kategóriához hozzá kell adnia a termékazonosítót. Más szóval, a Globális kereskedelmi áruazonosító számot (GTIN).

Már az első ehhez kapcsolódó Google felmérések is kimutatták, hogy ha a vásárlói keresésre releváns terméket, találja meg a fogyasztó a megadott azonosító és információk alapján, az 40%-kal nagyobb átkattintást eredményezhet

Google Commerce Blog

Ha be szeretné listázni termékeit a Google Shopping rendszerében, egészen biztosan hiteles és érvényes GTIN-el kell ellátni a termékadatlapot az alábbi esetekben:

 • Ha a következő országokban kíván értékesíteni: Anglia, Ausztrália, Brazília, Csehország, Franciaország, Németország, Olaszország, Japán, Hollandia, Spanyolország, Svájc, USA;
 • Amennyiben a terméke teljesen “új” a kategóriában;
 • A márkanévvel rendelkező termékek esetében;
 • Ha a terméket gyártója vagy márkatulajdonosa eredetileg is ellátta már GTIN-el;
 • Azon termékek esetében, melyeket több kereskedő is értékesít.

Jelenleg ajánlott, de nem kötelező a GTIN szám, ha a következő országokban tervezi az értékesítést: Ausztria, Belgium, Kanada, Dánia, India, Mexico, Norvégia, Lengyelország, Oroszország, Svédország, Törökország.

Ha a terméke megfelel ezeknek a kritériumoknak, azzal, hogy hozzáteszi az egyedi azonosításra szolgáló GTIN számot a termékéhez, a következő előnyöket fogja megtapasztalni a reklámozás és értékesítés során:

 • A termékeiről értékes adatokat tudhatnak meg a vásárlók;
 • Sokkal relevánabb keresésekre kerül megjelenítésre a termék, növelve az értékesítés esélyét;
 • Sokkal több helyen kerül megjelenítésre a hirdetés a Google-on, a YouTube-on és a partner weboldalakon.

A korai alkalmazók, akik már hozzáadták termékeik adataihoz a GTIN számokat is, 20%-os konverzió növekedést tapasztaltak.

Google Commerce Blog


Saját márkájával ellátott termékeket kíván értékesíteni?

Ha az Ön saját terméke még nem rendelkezik GTIN számmal, akkor a Google nem teszi kötelezővé, hogy GTIN-t alkalmazzon, ellenben, ha más piactereken, - pl. eBayen vagy Amazonon, illetve fizikai boltokban is tervezi az értékesítést, akkor már kötelező, hogy hiteles és érvényes GTIN is szerepeljen a termékadatai mellett.

A legbiztosabb módja a termékadat menedzsmentnek, ha biztosítja, hogy kizárólag Ön, mint márkatulajdonos kapja meg a jogot arra, hogy termékeit GTIN azonosítókkal lássa el. Ezzel lehet 100 %-osan biztos abban, hogy az azonosítószámok, valamint a termékadatok érvényesek és hitelesek lesznek, ezzel is védve márkája eredetét és egyediségét.

Mit kell most tennie?

Kövesse a következő lépéseket:

 • Csatlakozzon a GS1 Magyarország partneri köréhez, mely egy licensz szerződés aláírásával és az előírt díjak megfizetésével jár.
 • A szerződés aláírását és a befizetést követően jogosulttá válik egy GS1 Cégprefix alkalmazására, melyet a GS1 Magyarország ad ki Önnek az Ön igényei szerint.
 • Megkezdheti termékeinek egyedi azonosítását, melyhez a GS1 Magyarország egy magyar nyelvű szoftvert is a rendelkezésére bocsájt, plusz költség nélkül.

A termékazonosítás megkezdése előtt célszerű részt vennie alapoktatásunkon, ahol a számképzés legfontosabb lépéseit és a GS1 rendszer további előnyeit is megismerheti, melyeket webes vagy offline értékesítésében is sikeresen alkalmazhat.

Kérdése merült fel? Keresse kollégáinkat!