Online értékesítés

A Google Shopping piacterén kívánja eladni termékeit?

Akkor Önnek termékei belistázásakor GTIN számra is lesz szüksége.


A Google számára a hiteles és érvényes GTIN jelenti a támpontot, hogy pontosan tisztában legyen azzal, mi is az Ön eladásra váró terméke. Ha Ön egyedi azonosítóval látja el a termékét, akkor a Google rendszere képes lesz azt vizsgálni, hogy ez a termék hogyan viszonyul már termékekhez, miben különbözik, miben más, így képessé válik arra, hogy a fogyasztói keresésekre akkor listázza, ha az valóban releváns.

"Már az első ehhez kapcsolódó Google felmérések is kimutatták, hogy ha a vásárlói keresésre releváns terméket, találja meg a fogyasztó a megadott azonosító és információk alapján, az 40%-kal nagyobb átkattintást hozhat magával."

Google Commerce Blog

Ha be szeretné listázni termékeit a Google Shopping rendszerében, egészen biztosan hiteles és érvényes GTIN-el kell ellátni a termék adatlapot az alábbi esetekben:

Ha a következő országokban kíván értékesíteni: Anglia, Ausztrália, Brazília, Csehország, Franciaország, Németország, Olaszország, Japán, Hollandia, Spanyolország, Svájc, USA
Amennyiben a terméke teljesen “új” a kategóriában
A márkanévvel rendelkező termékek esetében
Ha a terméket gyártója vagy márkatulajdonosa eredetileg is ellátta már GTIN-el
Azon termékek esetében, melyeket több kereskedő is értékesít
Jelenleg ajánlott de nem kötelező a GTIN szám, ha a következő országokban tervezi az értékesítést: Ausztria, Belgium, Kanada, Dánia, India, Mexico, Norvégia, Lengyelország, Oroszország, Svédország, Törökország.

Ha a terméke megfelel ezeknek a kritériumoknak, azzal, hogy hozzáteszi az egyedi azonosításra szolgáló GTIN számot a termékéhez, a következő előnyöket fogja megtapasztalni a reklámozás során:

A termékeiről értékes adatokat tudhatnak meg a vásárlók
Sokkal relevánabb keresésekre kerül megjelenítésre a termékreklám, növelve az értékesítés esélyét
Sokkal több helyen kerül megjelenítésre a hirdetés a Google-on, a YouTube-on és a partner weboldalakon
"A korai alkalmazók, akik már hozzáadták termékeik adataihoz a GTIN számokat is, 20%-os konverzió növekedést tapasztaltak."

Google Commerce Blog

Saját márkájával ellátott termékeket kíván értékesíteni?

Ha az Ön saját terméke még nem rendelkezik GTIN számmal, akkor a Google nem teszi kötelezővé, hogy GTIN-t alkalmazzon, ellenben ha más piactereken, - pl. eBay, vagy Amazon – vagy fizikai boltokban is tervezi az értékesítést, akkor már kötelező, hogy hiteles és érvényes GTIN is szerepeljen a termékadatai mellett.

A legbiztosabb módja a termékadat menedzsmentnek, ha biztosítja, hogy kizárólag Ön, mint márkatulajdonos kapja meg a jogot arra, hogy termékeit GTIN azonosítókkal lássa el. Ezzel lehet 100 %-osan biztos abban, hogy az azonosító számok, valamint a termékadatok érvényesek és hitelesek lesznek, ezzel is védve márkája egyediségét.

Mit kell most tennie?

Kövesse a következő lépéseket:

Csatlakozzon a GS1 Magyarország partneri köréhez, mely egy licensz szerződés aláírásával és az előírt díjak megfizetésével jár.
A szerződés aláírását és a befizetést követően jogosulttá válik GS1 Cégprefix alkalmazására, melyet a GS1 Magyarország ad ki Önnek az Ön igénye szerint
Megkezdheti termékeinek egyedi azonosítását
A termékazonosítás megkezdése előtt célszerű részt vennie alapoktatásunkon, ahol a számképzés alapvető lépéseit és a GS1 rendszer további előnyeit is megismerheti, melyeket webes vagy offline értékesítésében is sikeresen alkalmazhat.