Milyen jövő vár a vonalkódra és miért olyan fontos az üzleti élet szempontjából?

A világ jelentősen megváltozott a vonalkód 1974-es bemutatkozása óta, ezzel együtt pedig a pontos adatok iránti kereslet is megnövekedett. Ez áll annak a hátterében, hogy a GS1 új szabványok fejlesztésébe kezdett a modern ellátási lánc és a fogyasztói szükségletek kielégítése érdekében.

A GS1-t immáron több mint 45 éve emlegetjük a „vonalkód otthonaként”. De mi is az tulajdonképpen, amit a vonalkód el tud nekünk mondani egy általunk megvásárolt termékről?

A lineáris vonalkód a legtöbbünk számára onnan ismerős, amikor látjuk, hogy a pénztáraknál beolvassák a vásárolt árun lévő függőleges fekete-fehér csíkokat, amelyek limitált információt tartalmaznak az adott termékről. A vonalkód valójában nem tartalmaz mást, mint az alatta  szemmel olvashatóan is feltüntetett bináris formátumú számsort, ami gyakorlatilag egy kulcs a kereskedőnél meglévő adatokhoz – ezek legtöbbször a márkanév, a terméktípus és variációi, a súly, a termékkategória, valamint az ár.A vásárlóknak egyre nagyobb igényük van a termékinformációkra; érdekli őket, hogy a megvásárolt árut, hol termesztették egészen odáig, hogy hol hasznosul és hogyan újrahasznosítható a legjobban. A kereskedőket pedig elképesztő mennyiségű adat árasztja el, amelyek különböző forrásokból érkeznek különféle formátumban, ami a termékvisszahívások esetében elég sok nehézséget tud okozni. És itt kerül képbe a kétdimenziós (2D) kód.

A 2D kód hasonlóan néz ki, mint a QR-kód, néhány vényköteles gyógyszeren például ez található. A 2D kód előnye a sztenderd lineáris vonalkóddal szemben, hogy még több adatot képes kódolni: olyan információk tárolására alkalmas, mint a tételszám, ami az egészségügyben kulcsfontosságú, valamint a lejárati dátum, ezért is tökéletes választás frissáruk nyomon követésére. Sőt, arra is figyelmeztet minket, ha egy termék szavatossága lejárt, ugyanis a kód pénztári leolvasása során ez az információ megjelenik, ami egyúttal a vásárlást is megakadályozza.

Az ausztrál szupermarket óriás, a Woolworths már tesztelte a 2D kódokat az élelmiszerpazarlás és a lejárt termékek csökkentett áron történő értékesítésének érdekében. A cég üzletfejlesztési vezetője, Richard Plunkett így nyilatkozott: „Óriási potenciált látok a 2D kódokban és nagyon izgatottak vagyunk, hogyan fogja majd javítani a biztonságot, a nyomon követhetőséget és a készletgazdálkodásunkat.”

Az elérhető adatok mennyiségének növekedése mellett a 2D kód egyik nagy előnye, hogy jelentősen kevesebb helyet foglal el egy termék csomagolásán, mint a hagyományos lineáris kódok. Ennek köszönhetően több a szabad hely a termék címkéjén, ami lehetőséget biztosít a márka egyéb adatainak megosztására, vagy szélesebb körű betekintést nyújt a termékinformációkba, ami segít a vásárlói bizalom kiépítésében.


Hogyan változtatja meg ez a kis fekete-fehér négyzet az áruk csomagolását?

Megnövekedett azon termékek száma a piacon, amelyeknek a csomagolásán különféle új típusú kódokat is bevezettek. Erre egy példa a Coca-Cola, ők egy dobozos termékükön 3 különböző kódot is feltüntetnek:

-egy EAN lineáris vonalkódot az értékesítéshez kapcsolódóan

-egy QR-kódot a táplálkozási információkkal

-egy saját fejlesztésű kódot a marketing aktivitásokhoz

Azonban nincs egyedül a Coca-Cola: a Távol-Keleten értékesített termékek esetében sokkal hatékonyabban működik és sokkal inkább bekerült a mindennapokba a QR-kód, mint Nyugaton.


Új szabvány a láthatáron

A 2020 februárjában útjára induló Digital Link – ahogy ezt a név is sugallja – lehetővé teszi a termékinformációk összekapcsolását digitálisan, mindezt csupán egy adathordozóról leolvasva. A cél a fogyasztói élmények és a páciensek pozitív tapasztalatainak növelése világszerte a márkahűség erősítésével, javítva az ellátási láncban a termékek nyomon követhetőségét, a betegbiztonságot és a hatékonyságot, miközben a vonalkódolvasást 21. századi szintre emeli.

Ahhoz hasonlóan, ahogyan egy URL egy weboldalra mutat, a GS1 Digital link elérhetővé tesz sokféle termékinformációt a fogyasztók és a vállalkozások számára. Korábbiaktól eltérően nem kell, hogy egyetlen adathordozóra (pl. vonalkód) szorítkozzanak a jövőben; a márkák választhatnak a QR kód, a rádiófrekvenciás azonosítás (RFID) a GS1 Adatmátrix vagy éppen az NFC technológia közül az információk átadására.


Vonalkódhasználat online és offline egyaránt

A GS1 Digital Link bevezetése nem jelenti azt, hogy megváltozik a vonalkód használata. Éppen ellenkezőleg: a márkatulajdonosok és a kiskereskedők továbbra is alkalmazni fogják a széles körben ismert és mindenhol jelen lévő vonalkódokat – csupán most lehetőségük adódik egy teljesen internet-alapú vonalkódra áttérni. És ez alátámasztja a régi mondást is. Kisebb méret, több marketing. Kisebb felbontás, jobb olvashatóság. Kevesebb vonalkód, több adat.