Hogyan tudjuk testreszabni online jelenlétünket és szokásainkat?

A személyes kényelmünk és jóllétünk érdekében, vajon hogyan tudjuk finomhangolni és átformálni online szokásainkat? A kérdésre Alan Mclean, a Google digitális termékdizájnere válaszol.

Íme, néhány jó tanács, hogyan is kezdjünk neki:


  • Húzzunk meg egy bizonyos határt

Mind az Androidos mind, az iOS készülékek lehetővé teszik már annak mérését, hogy mennyi időt töltünk telefonhasználattal. Ez nem a legpontosabb érték, hiszen sokunknak nem a teljes, képernyő előtt töltött időtartam számít, hanem inkább az, hogy mikor történik, pl. éjszaka, vagy a családdal töltött idő során. Azonban kezdésnek és az alapok meghatározásához ennek figyelése jó irány lehet.


  • Értesítések

Sokan arra panaszkodnak, hogy az alkalmazásokból érkező notifikációk nagyon bosszantóak tudnak lenni. Többnyire ezek miatt érezzük úgy, hogy folyamatosan rá kell néznünk a telefonunkra. Ráadásul csalódnunk is kell, mivel ezek az értesítések legtöbbször nem fontosak. Éppen ezért az első dolog, amit át kell gondolni, az a notifikációk beállításai. A legtöbb applikáció alapértelmezetten engedélyezi ezek beérkezését a telefonunkra. De ezen tudunk változtatni és közvetlenül az alkalmazásban vagy az operációs rendszerben be tudjuk állítani, honnan szeretnénk értesítéseket kapni. Bármit le tudunk letiltani, így tudjuk csökkenteni a fölösleges értesítések számát, és csak a legfontosabbakra fókuszálni.
  • Social media

Számos tanulmány mutat rá arra, hogy a nagyfokú social media fogyasztás káros eredménye, hogy körülöttünk lévő valós világra egyre kevésbé figyelünk. Ezért Alan Mclean is azt javasolja, hogy próbáljuk meg ezt kezelni, akár azzal, hogy távolítsunk el minden közösségi média platformot a készülékünkről vagy legalább rejtsük el őket a mobiltelefonunk kezdő képernyőjéről. Ez az apró változtatás segíthet a tudatosság fejlesztésében és a túlhasználtság csillapításában.


  • Határok

Talán könnyebb mindezt mondani, mint meg is csinálni, de segíthet, ha meghatározzuk azokat a helyszíneket és időszakokat, amelyek nem kapcsolódnak szorosan a technológiához az életünkben. Ilyen például a vacsora a családdal. Sokan azzal próbálkoznak, hogy a telefonjukat éjjel a nappaliban vagy a konyhában töltik, ezzel elkerülve az éjszakai telefonhasználatot. Bár azt is tudjuk, hogy ez több esetben nehézkes, hiszen vannak, akik a telefonjukat ébresztőórának használják, vagy csak szeretnék maguk mellett tudni, hogy elérhetőek legyen a családtagok számára. Ha valaki Androidos készüléket használ, akkor megpróbálhatja bekapcsolni a Fókusz üzemmódot, ami letiltja azokat az alkalmazásokat, amelyeket korábban zavarónak jelölt meg.


Forrás: Forbes.com