Globális COVID-19 ellátási lánc: bizalom és átláthatóság – olvassa el a Deloitte álláspontját!

A gyártók jellemzően a globális GS1 szabvány használata mellett döntenek a vakcinák azonosítása és nyomon követhetőségének biztosítása érdekében. A Deloitte által nemrég publikált white paper ajánlásai között is szerepel a globális szabványok alkalmazásának fontossága.

A 2020-as év rávilágított arra, hogy az egészségügyben a bizalom és az átláthatóság elengedhetetlen a betegbiztonság szempontjából. A COVID-19 elleni vakcinák globális terjesztéséhez megbízható ellátási láncra van szükség; a biztonságos elosztás, a nyomon követhetőség globális szabványok használatával biztosítható.

Mindezt alátámasztja a Deloitte által nemrég publikált White paper, amely felhívja a figyelmet az egészségügyi szektoron belüli együttműködés fontosságára, a globális szabványok elfogadására, továbbá a COVID-19 vakcinák optimalizált szállítására.

A Deloitte által kiadott White paper innen ingyenesen letölthető.

A Deloitte álláspontja alapján a COVID-19 vakcinák és terápiák, továbbá a hozzájuk kapcsolódó orvostechnikai eszközök és fogyóeszközök igényt támasztanak a globálisan azonosított termékek köré kiépítendő nyomonkövetési rendszer bevezetésére és használatára.

A nonprofit, globális GS1 szabványszervezet kidolgozta a világon napjainkban legszélesebb körben alkalmazott szabványait, amelyek többek között az egészségügyi szektorban is alkalmazhatók:


A globális GS1 szabványok használata azt jelenti, hogy valamennyi terméket, a csomagolás valamennyi szintjén egyedileg beazonosítanak. A vonalkódba kódolt szabványos azonosítók az egészségügyi ellátási lánc minden partnere számára elérhetőek.

A vakcinák azonosítása mellett a szabványos GS1 azonosítószámok biztosítják:

  • A vakcinák beadásához szükséges orvosi eszközök;
  • A COVID-19 betegek kezeléséhez szükséges gyógyszerek és orvostechnikai eszközök;
  • A klinikai személyzet, továbbá a lakosság védelméhez szükséges egyéni védőeszközök egyedi azonosítását.

Emellett a GS1 szabvány biztosítja az információk szabványosított módon történő megosztását a hatósággal, illetve az ellátási lánc minden szereplőjével.

Tovább a Deloitte White paper letöltéséhez