Pályázati forrással segítik mézterméke kereskedelmét

A Magyar Méhészeti Nemzeti Program keretében most az eddigieknél jóval gyorsabban, pályázati támogatással igényelheti a kereskedelemben elvárt vonalkódokhoz szükséges GS1 szabvány licencet, amellyel együtt a vonalkódok képzésére alkalmas megoldást is biztosít Önnek a GS1 Magyarország.

A Magyar Méhészeti Nemzeti Program keretében 2020-2022 között a 57/2019. (XII. 14.) AM rendelet alapján minden érvényes Országos Magyar Méhészeti Egyesületi (OMME) tagsági viszonnyal rendelkező méhész-gazdálkodó támogatást vehet igénybe – többek között – a termelői mézek kereskedelemben elvárt vonalkódjának beszerzéséhez. Támogatás nyerhető konkrétan a vonalkódok képzéséhez szükséges GS1 licenc megszerzéséhez és megújításához, és ezáltal a vonalkódok előállításához.


A kereskedelemben használt vonalkódok a GS1 szabványrendszerhez tartoznak, csak az ennek a rendszernek megfelelő, jogszerűen alkalmazott azonosítószámokat és az azokat megjelenítő szabványos vonalkódokat fogadják el a boltokban. Az azonosítószám a GTIN (magyarul Globális kereskedelmi áruazonosító szám, korábban EAN szám), míg az őt feltüntető vonalkód az EAN-13 kód nevet viseli. A GS1 szabvány alkalmazása licencköteles, azaz használatához a termelőknek, gazdálkodónak regisztrálniuk kell magukat a GS1 licenc hazai kiadását kizárólagosan biztosító GS1 Magyarországnál. Ehhez a regisztrációhoz, valamint a 365 naponta esedékes megújításához szükséges költségek támogatására a Rendelet 2.§ (1) hb) pontja alapján igénybe vehető pályázati forrás.

A hazai méhészek magas színvonalon és szigorú élelmiszer-biztonsági szabályok szerint termelnek, kiváló minőségben. A termékeik piacra jutása, a kereskedői elvárások teljesítése, illetve a fogyasztók megfelelő tájékoztatása terén nyújtanak segítséget a GS1 megoldásai, segítve ezzel az ágazat és az egyes termelők megélhetését, üzletük fejlesztését. A magasabb szintre lépést, a boltokban történő értékesítést és a fogyasztói bizalom kiépítését támogatja a vonalkódos azonosítás és a többi GS1 szabványelem alkalmazása.

Töltse le Önnek szóló kiadványunkat, melyben minden tudnivalót megtalál a pályázatról és a GS1 licenc megrendelésének lépéseiről!

Letöltöm a kiadványt

Milyen bizonyított előnyökkel jár a GS1-től igényelt, ezáltal jogszerűen használt GTIN azonosítószám és vonalkód alkalmazása a hazai méhészek számára?

Egyetlen kód, ami kaput nyit az összes kereskedőhöz

A GS1 szabványrendszer legfontosabb és leggyakrabban alkalmazott eleme a globálisan egyedi azonosítás, melyet a termékek esetében úgy nevezünk: GTIN (Globális kereskedelmi áruazonosító szám). Ez a szám jelenik meg a termékeken a vonalkódba kódolva is. A kereskedők hazánkban és világszerte a GS1 licenc szerinti számrendszert fogadják el, így ennek feltüntetése a terméken az első lépés a széleskörű értékesítéshez.

Márkavédelem, termékvédelem itthon és külföldön egyaránt

A GTIN szabványos azonosítási logikája biztosítja, hogy az áruhoz rendelt azonosító ne csak a termékre, de annak „gazdájára” (pl.: gyártó, forgalmazó, kereskedő, értékesítő) is visszautaljon, ezzel is erősítve a gyártói márka és a termék egyediségét, valamint védelmét és követhetőségét egy hazai, de akár egy határon átnyúló megrendelési-kiszállítási folyamat során is.

Azonosítószám és vonalkód egy kattintásra plusz költség nélkül

Miután a GS1 Magyarországnál regisztrált és jogszerűen elkezdheti azonosítani a termékeit, a licenc keretében hozzáférést adunk a SzabványMenedzser szolgáltatásunkhoz, amivel könnyen és gyorsan kialakíthatja termékeihez az egyedi azonosítószámokat és a vonalkód jelképet is el tudja készíteni. Azaz, a GS1 licenc megfizetésével egy olyan szoftverhez adunk hozzáférést külön költség nélkül, amellyel a vonalkód grafikai képe is előállítható, és felhasználhatóvá válik a termék címkéjén. A szolgáltatásról bővebben itt olvashat: https://gs1hu.org/szabvanymenedzser.

Könnyebb és gyorsabb üzleti kommunikáció a partnerekkel az emberi hibákat elkerülve

A forgalmazóval, szállítóval, vásárlóval történő kapcsolattartás nélkül nincs üzlet. Ez a több-irányú kommunikáció számos hibalehetőséget rejt magában, a hibák pedig felesleges plusz kiadást generálnak minden érintett szereplőnél. Ha az üzleti partnerek ugyanazt a kódolási rendszert alkalmazzák a belső folyamataikban, amelyet aztán egymás között is, valamint ahol csak lehetséges igénybe veszik az automatikus adatgyűjtést (ez tulajdonképpen a vonalkód szkennelése egy erre szolgáló eszközzel) és a digitális szabványos adatmegosztás nyújtotta előnyöket, gyorsabban, hatékonyabban, plusz költségek nélkül biztosíthatják, hogy az egymás közötti információmegosztás optimális és hibamentes legyen. 

Első lépés az online kereskedelemhez

A GTIN szám használata a hagyományos kereskedelmi csatornák esetében már hosszú évek óta megkerülhetetlen és a kereskedelmi láncokhoz történő belistázásnál kötelezően megadandó. Az online kereskedelemnél jellemzően ugyanúgy fizikai termékeket rendelnek a vásárlók, melyeket a hagyományos kereskedelemhez hasonlóan el kell juttatni a gyártótól vagy a forgalmazótól a fogyasztóig. MIvel a megrendelő és a termék gyakran más-más városban vagy országban található, ehhez elengedhetetlen egy olyan azonosító rendszer, amely lehetővé teszi egy e-piactéren a több milliárd termék egyedi azonosíthatóságát és követhetőségét akár a fizikai, akár az online világban. Felmérve az üzleti életben jelenleg elérhető megoldásokat, számos e-kereskedelmi piactér (például: eMAG, Amazon, eBay) a GS1 szabványok mellett tette le a voksát. A GS1 szabványos GTIN szám az az azonosító, amelyet az internetes keresőmotorok, pl. a Google is azonnal képesek értelmezni, így kiaknázhatjuk ennek a megoldásnak a digitális és valós világban nyújtott előnyeit is.

Hatékonyabb munkafolyamatok, jelen idejű terméknyilvántartás a cégen belül

Nagy kihívás egy cég belső folyamatait hatékonyan, kislétszámú munkaerővel végezni, ha nincsen a háttérben egy egységes azonosítási rendszer és a termékek csomagolásán egy olyan jelölési rendszer (a vonalkód), mint amilyet a GS1 biztosít. A szabványos vonalkódok jellemzően a termékek azonosítószámait tartalmazzák kódolt formában és lehetővé teszik az automatikus adatgyűjtést szkennerek, leolvasók segítségével, amellyel töredék időre csökkenthető egy raktárkészlet ellenőrzése, a beérkező, a megrendelt és a kiszállított termékek adminisztrációja.

Hogyan lehet a támogatást igényelni?

A termelői mézekhez a kereskedelemben használt vonalkód igénylésének pályázatát immár Felhasználói Kézikönyv és Kitöltési Útmutató is segíti: https://www.mvh.allamkincstar.gov.hu/tamogatasoklistazo/-/tamogatas/759/tajekoztatok/felhasznaloi-kezikonyv-es-kitoltesi-utmutato-kifizetesikerelem-benyujtasahoz-mehesz-gazdalkodok-reszere 

A kifizetési kérelem kizárólag elektronikus úton nyújtható be a Kincstárhoz az erre a célra rendszeresített elektronikus űrlapkitöltő felületen keresztül, támogatási célonként külön-külön, a Kincstár honlapján közzétett közleményben foglaltaknak megfelelően. Az elnyert támogatás kifizetési kérelmét a III. végrehajtási időszakban 2021. október 16. és 2022. július 3. között, a meghosszabbított III. végrehajtási időszakra vonatkozóan pedig 2022. október 16. és 2023. január 31. között lehet benyújtani. A kifizetési kérelem végrehajtási időszakonként egy-egy alkalommal nyújtható be. A Rendelet elérhető itt: https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=A1900057.AM

Kérdése esetén vegye fel a kapcsolatot a GS1 Magyarországgal (info@gs1hu.org, telefon: 06-1-237-7240), illetve keresse fel a GS1 licenc megrendeléséhez (vagyis a GS1 regisztrációhoz) weboldalunkat: https://gs1hu.org/ugyfelszolgalat/ugyintezes-uj-partner/elso-lepesek .