Folyamatok optimalizálása GS1 szabványokkal

A Citricola Lucato nevű cég már több, mint 50 éve úttörő szerepet tölt be a citrus gyümölcsök piacán, a legfinomabb narancsot és mandarint szállítja egész Brazíliának. A csomagoló részlege korszerű berendezésekkel van felszerelve és Brazília legmodernebb ipari parkjában található. A cég azonban további fejlesztéseket szeretett volna végrehajtani a szántóföldektől a kiskereskedőig tartó folyamatokban.

A Lucato vállalat úgy döntött, hogy GS1 szabványokat és vonalkódokat alkalmaz, hogy egyedi módon azonosítsa termékeit, valamint a kiskereskedőkhöz továbbított szállítmányokat. Minden egyes termék vonalkódja tartalmaz szabványos azonosítókulcsot – Globális Kereskedelmi Áruazonosítószám (GTIN) – és további kiegészítő információkat, melyek kódolva vannak a terméken megjelenő vonalkódba. A vonalkód leolvasásával a Lucato információkat gyűjt, ezáltal az ellátási lánc számos folyamatát jobban tudja kezelni és ellenőrizni.

Az élelmiszer-ellátási lánc

A Lucato-nál minden gyümölcsnek méret, szín és íz ellenőrzésen kell átesnie az egységesség, valamint a kiváló minőségű gyümölcslé biztosítása érdekében. A termelési kapacitás évente meghaladja a 30.000 tonnát a különböző citrusfélékből.

A gyümölcsöket automatizált folyamatokkal, emberi érintés nélkül csomagolják, és a csomagokat GS1 szabványokkal látják el, amelyek biztosítják a nyomon követéshez szükséges információkat. A késztermékeket számítógépes vezérlésű hűtőkben tárolják, és időben szállítják az ügyfeleknek, késedelem nélkül.

A gyümölcsöket az élelmiszer-biztonsági előírásoknak megfelelően kezelik. A Lucato vállalat HACCP rendszert működtet, amely a veszélyelemzésen és a kritikus ellenőrzési pontokon alapuló élelmiszerkezelés és élelmiszerhigiénia legjobb gyakorlatait követi. A Lucato-t az SGS (a világ vezető vizsgáló, hitelesítő, ellenőrző és tanúsító vállalata) tanúsítja és a brazíliai kiskereskedelmi láncok minőségbiztosítási rendszerei ellenőrzik.

Hatékony információáramlás

A Lucato céljai között szerepelt az egész ellátási láncon történő irányítás és információáramlás javítása, valamint a folyamatok optimalizálása. A GS1 szabványokat alkalmazta annak érdekében, hogy nagyobb átláthatóságot biztosítson a működése során.

A vállalat összes gazdasága továbbfejlesztette a rendszerét; a permetező berendezéseket és a GPS-regisztrációt automatizálták. A nyomonkövetési információk pedig a felhőben is rendelkezésre állnak, ahol a kiskereskedelmi ügyfelek és a fogyasztók is hozzáférhetnek a termékekre vonatkozó legfrissebb adatokhoz.

 A terméket dobozokba rakják, és ezt a gyűjtőkartont egy GS1-128-as vonalkóddal látják el, melyben kódolva van a GTIN azonosító, a tételszám, a gyártási dátum és a lejárati dátum is. A kartonokat raklapokra helyezik, melyeket SSCC-vel (logisztikai egységek egyedi azonosítására szolgáló GS1-es azonosító) jelölnek és az ügyfeleiknek ezeket a raklapokat szállítják ki. Az egyedi SSCC a szállítólevélen is megjelenik, így minden vásárló, minden raklapját nyomon tudják követni.

Mindezek segítségével a Lucato vállalat a termőföldtől az asztalig nyomon követi a folyamatait. Visszahívás esetén, pedig minden adat azonnal rendelkezésükre áll.

A végrehajtott fejlesztésekről és további legjobb gyakorlatokról a minőségellenőrzés területén a Citrocola Lucato vállaltról készült, magyar nyelvű esettanulmányunkban olvashat.

TOVÁBB AZ ESETTANULMÁNYOK OLDALRA

A GS1 Magyarország a weboldalán magyar nyelvű esettanulmányokat tesz közzé,folyamatosan bővítve a kínálatot, több szektor képviselőinek sikeres szabványbevezetési projektjeit ismertetve.

Ha a felhasználót csak egy konkrét témakör, régió vagy GS1 szabványokon alapulómegoldás érdekli, a honlapon elhelyezett szűrők segítségével könnyen elnavigálhat a számára leginkább releváns esetek elérési útjához.

Az esettanulmányok olvasásához regisztráció szükséges, melyet követően széles időkorlát áll rendelkezésre akár több esettanulmány letöltéséhez is.

Amennyiben felkeltettük érdeklődését, látogasson el a weboldalunkra: 

https://gs1hu.org/iparagi-megoldasok/esettanulmanyok