Élelmiszer nyomon követés – 8 előrejelzés 2020-ra

2020 elején a TE-FOOD (nemzetközi nyomonkövetési megoldásokat fejlesztő szolgáltató cég) iparági szakértői összegyűjtötték jóslataikat azzal kapcsolatban, hogy szerintük melyek lesznek az élelmiszer nyomon követés idei új, meghatározó trendjei.

  • Az ellátásilánc átláthatósága az egyik vezető iparági trend marad az idén is

Akárcsak tavaly, az ellátási lánc nyomon követés 2020-ban is a top trendek között lesz. Ez nem jelenti azt, hogy minden élelmiszeripari vállalkozás sietni fog a nyomon követés implementációjával, egyelőre még csak a korai alkalmazók kezdenek hozzá a bevezetéshez. De az igény a jóval nagyobb mértékű átláthatóságra tovább növekszik.

A fogyasztók – különösen az új ezredévben születettek és a még fiatalabbak – elismerik a fenntarthatóságot és az etikus termelést, ám ezzel együtt nem bíznak a márkákban. A kedvelt márkák esetében a termőföldtől az asztalig történő nyomon követés képes megbízható bizonyítékokkal szolgálni a folyamatokról.

Hozza ki a legtöbbet idén a nyomon követésből! Miben tudunk segíteni? Tudjon meg többet, kattintson IDE!

  • A marketing továbbra is elsődleges motiváció a bevezetéshez, de egyéb előnyök is kezdenek felszínre kerülni

Mostanáig az élelmiszeripari vállalkozások vezető motivációja a nyomon követés bevezetésére az volt, hogy a márkájukat ezzel is megkülönböztessék a versenytársaktól, de az sem volt ritka, hogy ezzel támasztották alá egy prémium termék magasabb árát.

Mivel a fogyasztók egyre inkább azokat a márkákat részesítik előnyben, melyek széles körű információval szolgálnak a termékeik gyártási folyamatairól, a marketing alapú motiváció a nyomon követés bevezetésére egyre népszerűbb.

Mindazonáltal egyre nő azon vállalkozások száma is, melyek azért akarják bevezetni a nyomon követést, mert más jellegű céljaikat akarják ezáltal megvalósítani. Ezek közt szerepel a működési hatékonyság növelése, az élelmiszerhulladék csökkentése, a gyorsabb és pontosabban célzott termékvisszahívás, vagy az egységes minőségbiztosítás.

Nyomonkövetési szakértőképzésünkön nemzetközi színvonalú szaktudást sajátíthat el, megismerheti a nyomonkövetésben rejlő összes lehetőséget, amit saját vállalkozásában vagy más vállalkozások számára szaktanácsadás formájában is kamatoztathat. Tudjon meg többet szakértőképzésünkről!

Tovább a szakértőképzés oldalára

  •  A nyomon követést igénylő ügyfelek diverzifikálódni fognak

Miközben a korai bevezetési szakaszban a cégek magas szinten igénylik a testreszabott megoldásokat, 2020-ban komoly szegmentáció fog elkezdődni.

A nagyvállalkozások továbbra is igényelni fogják azokat a nyomonkövetési megoldásokat, melyek képesek mélyen beépülni a belső folyamataikba és működési környezetükbe. Ám a kis- és középvállalkozások ezzel szemben olyan megoldásokat fognak igényelni, melyek gyorsan és viszonylag alacsony ráfordítással implementálhatók a rendszerükbe.

Középtávon az SaaS (szoftver, mint szolgáltatás) megoldások is meg fognak jelenni a nyomonkövetési szolgáltatószektorban, melyek lehetővé teszik a könnyű paraméterezést és az IoT (dolgok internete) rendszerekbe történő egyszerű integrációt megfizethető havidíjas rendszerben.


  • Az iparági konzorciumok a nyomon követés katalizátoraivá fognak válni

A végponttól-végpontig tartó nyomon követés nem egy egyszemélyes show. Sokkal inkább egy egész ellátási lánc minden résztvevője közötti együttműködés egy közös cél érdekében. Mivel a farmerek és élelmiszergyártók, azaz az ellátási láncok kezdeti szakaszán lévők gyakran értékesítik termékeiket ugyan azoknak a disztribútoroknak és kereskedelmi láncoknak; és fordítva is igaz, a kereskedők rendszeresen ugyan azoktól a beszállítóktól vásárolnak – kézenfekvő, hogy egy közösen értelmezhető rendszert vezessenek be, ezzel megosztva a rendszer költségeit és egyben eleget téve a jogszabályi előírásoknak is.

Emellett azt is valószínűsítik a szakértők, hogy szektorokhoz köthető konzorciumok fognak létrejönni akár professzionális szervezetek vezetésével. Könnyebb és kevésbé költséges egy nyomonkövetési rendszer bevezetése, ha az érintettek ugyan abban a régióban tevékenykednek, hiszen akkor jellemzően ugyan azokkal a beszállítókkal dolgoznak.

  • A nyomon követés és az átláthatóság iránti igény megszokott narratívává fog válni minden egyes élelmiszerre visszavezethető járvány kirobbanásakor 

A több helyen egyidőben kirobbant E.coli fertőzések az Egyesült Államokban vezető élelmiszeripari hírré váltak 2018-ban. Ez ráirányította a közfigyelmet a nyomon követés szükségességére. Azóta bárhol robban ki egy élelmiszer-alapú járvány, a nyomon követés témaköre egészen biztosan elhangzik a releváns hírekben, mint az okozott kár minimalizálására potenciálisan alkalmas eszköz. Várhatóan ez a trend folytatódni fog és növelni fogja a cégek motivációját arra, hogy feltérképezzék a nyomonkövetési lehetőségeket a piacon.

  • A szerializációt előíró jogszabályok nem fognak megállni a dohánytermékeknél és a gyógyszereknél

Mivel a termékszerializáció (vagyis minden egyes termék-példány egyedi azonosítása) egy hatékony módszer a feketepiaci hamisított termékek kiszűrésére, ennek alkalmazása a dohánytermékek és gyógyszerek esetében számos országban kötelezővé vált.

De a szabályozás nem fog itt megállni. Az előrejelzés szerint az alkoholos italok, a PET palackok, a védett eredetű termékek, vagy a tradicionális specialitások tekintetében előbb-utóbb szintén felmerül a szerializáció igénye. Ez segít megállítani az adó-elkerülőket (pl. az alkoholos italok esetén), felügyelni az újrahasznosítást vagy védeni a helyi és nemzeti tradicionális márkákat.

De az átláthatóság nem érhető el csupán az egyedi azonosítással, hacsak nincs mögötte egy globális adatszinkronizációs hálózat. Ez teszi lehetővé a felhasználóknak és a jogszabályalkotóknak az adatintegráció ellenőrzését, melynek révén meggyőződhetnek az adatok naprakészségéről.

  • Az IoT az ellátási láncban még mindig a jövő ígérete

Ahogyan a nyomonkövetési (vagy bármilyen) rendszer manuális adatfeltöltése egyenes út a hibalehetőséghez, úgy a nyomonkövetési rendszer kombinálása IoT eszközökkel a kevesebb adathiba érdekében, szintén csak egy álom.

Az IoT eszközök hardver elemeket igényelnek az adatok gyűjtéséhez (úgymint hőmérséklet, mennyiség, hely, súly stb.) és és kommunikációjához. A hardver eszközök implementálása és karbantartása pedig jellemzően magas költségigényű, ami lelassítja a bevezetésüket különösen egy olyan alacsony költségtoleranciájú iparágban, mint az élelmiszer.

Az IoT egészen biztosan meghatározó szerepet fog játszani a manuális adatgyűjtés helyettesítésében a jövőben, de akár még egy újabb évtized is eltelhet, mire széles körben népszerűvé válik.

  •  Ahogyan a vállalkozások egyre többet tudnak meg a blockchain rendszerekről, elkezdődik a differenciálódási folyamat a centralizált és decentralizált láncok között 

Jópár vállalkozás számára, leginkább a technológiai iparágakon kívülieknek, minden blockchain rendszer egyforma. Egy ilyen környezetben az iparági vezető cégek, mint a WalMart, a Carrefour vagy a Nestlé könnyen meggyőzhető, az olyan privát nyilvántartási rendszerek bevezetéséről, mint amilyen az IBM Food Trust. A valóságban azonban egy centralizált blockchain, ahol minden egységet a szolgáltató biztosít, egyáltalán nem hitelesebb, mint egy centralizált adatbázis.

Ahogyan az élelmiszervállalkozások informatikai részlegei egyre többet szeretnének megtudni a blockchain technológiáról, várhatóan felismerik majd, hogy a centralizált blockchain rendszerek nem használhatók a fogyasztói bizalom visszaszerzéséhez.

  • Megkezdődik a blockchain technológia bevezetése a kisszériás élelmiszeripari termékekre 

Napjainkban éppen a Nike ismerte fel a limitált darabszámú cipők értékesítése kapcsán a blockchainben rejlő lehetőségeket. A szerializált fizikai termék digitalizált megjelenítése segít a hamisítás elleni harcban, új csatornát nyit a személyre szabott marketinghez és a direkt fogyasztói elköteleződéshez, valamint támogatja a vásárlói hűséget.

Ezekre az előnyökre a speciális élelmiszertermékek gyártói is vágynak. A limitált darabszámú minőségi borok, whiskey-k, csokoládék vagy kávék digitális megfelelői is létrehozhatók a blockchainben, megteremtve a termékeknek szánt speciális bánásmódot.

Ez a trend meg fog erősödni, hiszen lehetővé teszi a márkatulajdonosoknak, hogy a fogyasztói elköteleződés egy magasabb szintjét érjék el, valamint kihagyhatatlan eszköz lesz a márkák pozicionálásában.

Forrás: Medium.com