Alkalmazás támogatás

Nyomon követés - NÉNYP

Harmonizált megoldások a jobb élelmiszerbiztonságért

2015-ben indult útjára a Nemzeti Élelmiszer Nyomonkövetési Platform a hazai kereskedelmi szereplők támogatására- a Földművelésügyi Minisztérium és a GS1 Magyarország között létrejött együttműködési megállapodás nyomán - az uniós nyomon követési előírások és a bennük rejlő lehetőségek szélesebb körben történő ismertetése, valamint ezek végrehajtáshoz a gyakorlati segítség biztosítása érdekében.
A Nemzeti Élelmiszer Nyomonkövetési Platform célja a hazai élelmiszeripari vállalkozások helyzetbe hozása az európai piacon, nyomon követési rendszereik, üzleti kommunikációjuk és fogyasztói marketing eszköztáruk európai szintre emelésével. A Platform keretében nemzetközi azonosítási, kommunikációs és nyomon követési szabványok és azokra épülő, korszerű, internet-alapú és mobiltechnológiát alkalmazó megoldások bemutatását valósítják meg széles körben. A Platform munkáját a különböző ágazatok szerinti szakmai munkacsoportok keretében kezdte meg, melyeket a NÉBIH és a Földművelésügyi Minisztérium munkatársai vezetnek. 

Bővebben az első 2 éves időszakban lezajlott munkáról alábbi cikkünkben olvashatnak:

GS1 Nyomonkövetési útmutatók


A Platform az első 2 éves működését összesen 5 alszektorra - tej és tejtermék; bor és pálinka; hal; hús; zöldség és gyümölcs - specializáltan összeállított részletes nyomonkövetési útmutatók kialakításával zárta, melyek alábbiakban egységesített szerkezetben letölthetők.

Az összesített útmutató az általános fejezeteket követően, önálló alfejezetekben bemutatják az egyes alszektorok ellátási láncainak felépítését, annak jellemző szereplőit, majd pedig a szereplők szemszögéből részletezik a szabványalkalmazásban rejlő lehetőségeket az adott típusú piaci résztvevő számára, figyelembe véve az érintettek jogszabályi kötelezettségeit, valamint a bevezetés lépéseit is.

GS1 Nyomonkövetési szakértőképzés


Magyarországon egyedülálló képzés indul, amelynek sikeres elvégzésével elismert GS1 Nyomonkövetési szakértővé válhat!

A képzés az agrárágazat és élelmiszeripar bármely szegmensében tevékenykedő vállalkozóknak és az ilyen vállalkozásoknál dolgozó, minőségbiztosításért, nyomon követésért felelős munkatársaknak szól. A nyomon követés ezen ellátási láncok minden szereplőjének jogszabályi kötelezettsége. Az alapismereteken túl, nemzetközi és hazai kitekintéssel, számos gyakorlati példa megismerésével bővíthetik tudásukat a GS1 globális szabványainak hatékonyságot és átláthatóságot biztosító megoldásairól.
A GS1 Magyarország különböző képzési formákkal és cégre szabott szaktanácsadással segíti a vállalkozások hatékony nyomon követési rendszerének kialakítását, az élelmiszeripari vállalkozásoknál a nyomon követésért felelős munkatársak szakmai ismereteinek bővítését.
Bővebb információért kattintson ide!