Üdvözöljük a Nemzeti Élelmiszer
Nyomonkövetési Platform honlapján
2015 októberében a Földművelésügyi Minisztérium Élelmiszerlánc-felügyeletért Felelős Államtitkársága és a GS1 Magyarország Nonprofit Zrt. megállapodást írt alá azzal a céllal, hogy létrehozza és elindítsa a Nemzeti Élelmiszer Nyomonkövetési Platformot, és támogatást nyújtson az élelmiszerágazatban érintett vállalkozások fogyasztói kommunikációjában. Oldalunkra folyamatosan töltjük fel a Platform és a munkacsoportok tevékenységéhez kapcsolódó információkat.

A Platform célja a hazai élelmiszeripari vállalkozások versenyképességének megalapozása az európai piacon, nyomon követési rendszereik, üzleti kommunikációjuk és fogyasztói marketing eszköztáruk európai szintre emelésével. A Platform keretében nemzetközi azonosítási, kommunikációs és nyomon követési szabványok és azokra épülő, korszerű, internet-alapú és mobiltechnológiát alkalmazó megoldások bemutatása történhet meg széles körben. A Platform létrehozása segítheti a Minisztérium, illetve a hatóság kommunikációját is az érintett vállalkozásokkal és hatékonyabbá teheti támogatási feladatainak ellátását. A Platform keretén belül az alábbi támogató tevékenységek indultak el:

  • Az élelmiszerbiztonságra, nyomon követésre, jelölésre és fogyasztói tájékoztatásra vonatkozó európai és hazai jogszabályi követelmények (többek között a 178/2002/EK; 1169/2011/EU; (EC) 1224/2009; (EU) 1337/2013 rendeletek; Codex Alimentarius) és azok értelmezési kérdéseinek széles körű kommunikációja az érintett hazai vállalkozások körében.
  • Globális szabványokon alapuló és európai szinten elfogadott élelmiszer nyomon követési szabványok, megoldások, esettanulmányok, útmutatók széles körű bemutatása és azokon alapuló, minden hazai élelmiszervállalkozás számára hozzáférhető, korszerű, elektronikus tudástár létrehozása.
  • A fogyasztói tájékoztatásban és a nyomon követésben globálisan és európai szinten, vagy akár a hazai piacon megjelenő legjobb gyakorlatok bemutatása és terjesztése a magyar élelmiszervállalkozások számára, a nyomon követési megoldások alkalmazásához kapcsolódó támogató auditok és képzések bevezetése.