GS1 szabványos orvosi eszköz nyomon követés a GOKI-ban

A GS1 Magyarország évek óta azon dolgozik, hogy a nemzetközi szabványai, vonalkód-, azonosítási- és elektronikus adattovábbítási megoldásai a hazai egészségügyi ellátási folyamatokba is bevezetésre kerüljenek, annak érdekében, hogy a nemzetközi jó példákhoz hasonlóan, Magyarországon is növekedhessen a betegbiztonság és javulhasson a hatékonyság a GS1 szabványok segítségével a betegellátó intézményekben.

A Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben (GOKI) immár a gyártók által az új európai uniós rendeletnek megfelelő, UDI konform módon azonosított orvostechnikai eszközök nyomon követése GS1 szabványokkal valósul meg a központi bevételezéstől az alraktárokon át a műtéti felhasználásig.

Az Intézet a speciális, a társadalombiztosítás által egyedileg finanszírozott orvostechnikai eszközökre vonatkozóan dolgozta ki és vezette be sikeresen GS1 alapú nyilvántartási- és nyomonkövetési rendszerét az elmúlt év végén, Nagy István informatikai osztályvezető kezdeményezésére. 


A bevezetett megoldás, azaz a termékeken lévő vonalkódok olvasása és az azokban lévő termékadatok IT rendszerbe történő automatikus adatbeviteli rögzítése az alábbi folyamatokban nyújt segítséget:

  • Bevételezés a konszignációs raktárba;
  • Anyagátadás konszignációs raktárból a műtő melletti vagy műtőben lévő konszignációs kézi-raktárba;
  • Anyagkiadás konszignációs raktárból közvetlen felhasználásra (műtéti eljárásra);
  • Betegnél történt felhasználás rögzítése.

Már néhány hónapos működés alapján is az alábbi előnyök, illetve bevezetési tapasztalatok vonhatók le:

• Nagymértékben javult a bevitt adatok minősége a korábban eddig manuálisan bevitt adatokhoz képest;

• Az adatrögzítők leterheltsége ebben a témában csökkent;

• Lehetségessé vált vezeték nélküli eszközök használata, mivel nem kell manuálisan, asztal mellett rögzíteni az adatokat;

• A felhasználó előbb jut hozzá az anyaghoz, hiszen a kiadás is könnyen és gyorsan biztosítható;

• Megvalósíthatóvá vált az online rögzítés és online készletinformáció;

• A kiszerelési egységek GTIN kódjának kezeléséhez még bővíteni szükséges a gazdasági szoftverben;

• A GOKI fejlesztése alapján más egészségügyi intézményben is elérhetővé, bevezethetővé vált a CompuTREND Kft. ezen szoftvermodulja


GS1 globális egészségügyi kiadvány a legújabb sikeres bevezetésekről

A bevezetés részleteiről még több információ megtalálható a GS1 globális egészségügyi kiadványában (GS1 Healthcare Reference Books) melyet évről-évre a legjobb, legújabb GS1 szabványos alkalmazások bemutatása céljából állítanak össze, s melyben először szerepel sikeres hazai megoldás. A kiadvány megtekintéséhez kattintson ide!

A bevezetett megoldás példaértékű lehet a hazai kórházi életben, és kézzelfogható segítségül szolgálhat az EFOP, a VEKOP és a konszolidációs pályázatok új európai uniós termékazonosítási előírások szerint történő szakszerű elkészítésében, azok megvalósításában is.

Magyar GS1 Egészségügyi Felhasználói Csoport

A GS1 Magyarország éppen ilyen fejlesztések támogatására, a nemzetközi és aztán a hazai tapasztalok megosztására, helyi felhasználói csoportot (Magyar GS1 Egészségügyi Felhasználói Csoport) alapított 2016-ban.

A Felhasználói Csoport következő ülésére 2018. október 16-án kerül sor, melyre az alábbi linkre kattintva jelentkezhet.

Regisztráció

A Felhasználói Csoport ülésen a legaktuálisabb hazai és nemzetközi újdonságokról számolunk be. Ha szeretne naprakész lenni az egészségügyi iparág innovációs újdonságai terén, regisztráljon a GS1 Egészségügyi Felhasználói Csoportba és jöjjön el a következő találkozóra!