Fókuszban a fogyasztó

RFID a gyakorlatban

Bár az RFID technológiát sokan túl drágának találják ahhoz, hogy a bevezetésén elgondolkozzanak, számos nemzetközi példa és tanulmány bizonyítja, hogy egyes terméktípusok esetében, vagy a belső folyamatok hatékonyságának növelésére egyre szélesebb körben terjed az alkalmazása és bevezetése akár már egy éven belül megtérülhet.

Míg a vonalkódos azonosítás előnye, hogy a vonalkód olvasó szkennerek segítségével a terméken, tárgyon, dokumentumon, stb. található vonalkódot leolvasva automatikusan, gyorsan és hibamentesen visszakaphatóak az adatok, addig az RFID tag-be kódolt információ esetében már arra sincsen szükség, hogy a beolvasásnál az olvasó „lássa” a chipet, csupán meghatározott távolságba kell kerülnie hozzá.

A GS1 megoldása az RFID technológiához kapcsolódóan az EPC azonosító (Elektronikus Termékkód), melyet az RFID tag-ekbe lehet kódolni, valamint egy olyan rendszer, az EPCIS (EPC Információs Szolgáltatások), mely a termékek valós idejű nyomon követését teszi lehetővé a gyártási és ellátási láncokban.

Bővebben erről a Szabványaink menüpont alatt olvashat, az Adatgyűjtés és Adatmegosztás témaköröknél.


Rendben További információk