Iparági megoldások

Fókuszban a fogyasztó

A GS1 szabványoknak nagy szerepe lehet az értékesítési folyamatokban. Szorosabbá teszik a termék és a vevő kapcsolatát, általa a fogyasztók megbízható termékinformációkhoz jutnak hozzá.
A pontos termékadatokra egy egyszerű vásárlás során is gyakran lehet szüksége a fogyasztónak. Szeretné például megtudni, hogy a kiválasztott élelmiszerben van-e olyan összetevő, amire allegriás, vagy egyszerűen csak pontos adatokra kíváncsi, olyanokra, melyeket a csomagoláson nem tüntettek fel.

Ebben az esetben a vevő a vásárlás helyszínén mobiltelefonja segítségével – a vonalkód leolvasását követően – pillanatok alatt aktív kapcsolatot létesíthet a részletes termékinformációkat tartalmazó adatbázissal, ahol megtalálja a számára fontos és keresett információkat.
Miben segít a GS1?

A GS1 nemzetközi munkacsoportja hat – a kínálati és a keresleti láncban rendkívül fontosnak számító – mobil eszköz alapú üzleti alkalmazást határozott meg:

  • Kibővített csomagolás: a fogyasztók a termékekkel kapcsolatban további információkhoz férhetnek hozzá mobiltelefonjaikon keresztül;
  • Tartalomvásárlás- és kézbesítés: a digitális termékek (pl. videós tartalmak, játékok, zenék) kiszállíthatók és értékesíthetők a mobiltelefonokon keresztül, úgy ahogy az például az App Store-ban is működik;
  • Mobil kuponok: a mobiltelefonok a kuponok és engedmények begyűjtésére és beváltására egyaránt alkalmasak;
  • Hitelesítés: mobiltelefonokkal egy termék hitelessége is ellenőrizhető;
  • Újbóli megrendelés: a mobiltelefonok segítségével a beszállítónak – szabványos formátumban – elküldött rendelésekkel újrarendelhetők a termékek;
  • Mobil leolvasás: a szupermarketekben a fogyasztók (a szupermarket által kínált eszközök helyett) vásárlás közben olvashatják le mobiltelefonjaikkal a termékek vonalkódját, bővebb információhoz jutva az adott áruval kapcsolatosan.