Zöld utat adott az EU a rovarsütinek és a lárva steaknek

Az Európai Unió engedélyezte a közönséges lisztbogár, valamint lárvája árusítását és fogyasztását. A lárvák több proteint tartalmaznak, mint a marhahús, tenyésztésükhöz-feldolgozásukhoz mégis sokkal kevesebb vízre, energiára és földterületre van szükség. Így nem csak a túlnépesedett bolygó élelmezésére jelenthetnek megoldást, de a klímaválságra is.

A francia Agronutrisz már régóta készít rovarokból tápot haszonállatok számára és évek óta lobbizik azért, hogy a szárított ízeltlábúakat emberi fogyasztásra alkalmasnak minősítsék. Cédric Auriol, a cég társalapítója szerint az elkövetkezendő hónapokban egyre több olyan étellel találkozhatunk majd, amely rovarporból készült. Biztos, hogy lesznek protein szeletek, féregkekszek, sőt elképzelhető, hogy tésztát sőt steaket is előállítanak majd ízeltlábúakból.


Franciaország a világ legnagyobb rovartenyésztője és számos olyan farm létezik már, amely felkészült az élelmiszer-feldolgozásra. A bogárevés ötlete nem új keletű. Jelenleg is 15 fajt vizsgálnak a kutatók. Ezek közül 11 már a tesztelés legutolsó fázisában van. Ez azt jelenti, hogy néhány éven belül úgy válogathatunk majd a szupermarketekben a bogaras termékek közül, mint ma a gabonapelyhek közül.

Forrás: https://hu.euronews.com/