Újragondolná ellátási lánca működését? Kezdje a raktári folyamatoknál!

Amikor az ellátási lánc kapcsán problémák merülnek fel – mint például a készlethiány vagy a lassabb szállítás – a figyelem rögtön a raktárakra irányul. Különösen a járvány közepette vált fontossá, hogy a működés korszerűsítése egyfajta követelmény legyen a termelékenység maximalizálása és az elégedett vásárlók érdekében, és ehhez az automatizált megoldások jó kiindulópontot jelentenek.


A munkaerő produktivitása

Az egyes munkafolyamatokba bevont együttműködő robotokat (angolul cobot = collaborative robot) úgy tervezték meg, hogy ismétlődő és időigényes feladatok elvégzésére - úgy, mint az összeszedés és csomagolás - alkalmasak legyenek. Ezeknek a robotoknak a raktári bevetése lehetőséget biztosít a dolgozók számára, hogy olyan feladatokra összpontosítsanak, amelyeknek jelentősebb az üzleti hatása.

A kiterjesztett valóság (augmented reality) hasonlóan működik, mivel gyorsabbá és könnyebbé teszi az összegyűjtési munkát azzal, hogy egy új dimenzió kerül a folyamatba. A fejre szerelt kijelzők vagy az okos szemüvegek mutatják a legközvetlenebb utat a termékhez, de akár a termék pontos helyére is rámutatnak.  

Amikor egy raktári menedzsment rendszert és egy rendeléskezelő rendszert egyesítenek, akkor ezek a technológiák lehetőséget biztosítanak a vállalkozások számára, hogy előrejelezzék, elemezzék és eleget tegyenek az olyan változó igényeknek, mint amilyet például a szezonális és globális járvány generálhat.


A raktári kapacitás maximalizálása

Hiába a legjobb eszközök alkalmazása, a nem megfelelően hatékony munkakörnyezet késleltetheti az üzleti folyamatokat. A raktárak tárolási kapacitása elég limitált – erre a járvány még inkább rávilágított. Az új megoldások segíthetnek a vállalkozásoknak, hogy a legtöbbet tudják kihozni a területből.

Ha például nagyobb figyelmet fordítanak az olyan eszközökre, mint a robotikus összeszedő vagy a mozgatható polcok fejlesztése, akkor a vállalkozások képesek lesznek kihasználni a vertikális tereket is, amelyek korábban elérhetetlenek voltak a humánerő számára. A drónokba történő befektetés pedig segíthet az óriási méretű raktárak alkalmazottainak, hogy még hatékonyabban tudják végezni a munkájukat anélkül, hogy végtelen órákat töltenének el a folyosókon történő hosszas fel-le mászkálással. Annak a technológiának a felhasználása, amely eljuttatja a terméket a leszedőhöz és nem fordítva – a leszedőnek kell érte menni -, jelentősen csökkentheti a rendelések összeállítására fordított időt. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy többet lehet teljesíteni ugyanannyi idő alatt és mindezt plusz létszámemelés nélkül.

Szoftveroldalról is érdemes megvizsgálni a kérdést: a betekintés a raktári menedzsment és a rendeléskezelő rendszerekbe lehetővé teszi a vállalkozásoknak, hogy a polcokon ne álljanak a végtelenségig olyan termékek, amik hosszabb távon nem olyan népszerűek a fogyasztók körében. Emellett az előrejelzett információk segíthetnek abban, hogy el lehessen dönteni, milyen terméket kell megrendelni és milyen mennyiségben, így az értékesnek számító polcok nem vesznek kárba. Azt senki nem tudta előre megjósolni, hogy a járvány következtében milyen készlethiányra lehet számítani, de a jövőben a most tapasztaltakat fel lehet használni arra, hogy hasonló esetben időben tudjanak reagálni a vállalkozások a fogyasztói igényekre.

Összegezve a raktár egy lényeges eleme a hatékonyság biztosításának az ellátási láncban és a vállalkozásoknak most  kell befektetniük azokba a technológiába, amelyekkel maximalizálni tudják a termelékenységüket a jövőben.

Forrás: www.supplychainbrain.com