Új megoldások a termőföldeken – gyümölcsbetakarítás robotokkal

A karantén idején számos farmernek kellett azzal szembesülnie, hogy a megfelelő szezonális munkaerő hiányában a rengeteg betakarításra váró zöldség és gyümölcs a földeken fog tönkremenni. Egy új-zélandi cég azonban már dolgozik a megoldáson.

A pandémia okozta krízis mögött egy másik, rejtett probléma kezdett körvonalazódni. Szerte a világon hatalmas mennyiségű érett zöldség és gyümölcs volt a termőföldeken, melyek ahelyett, hogy betakarításra, csomagolásra, majd a szupermarketekbe szállításra kerültek volna, félő volt, hogy a földeken fognak elrohadni.

Ez a szakemberhiány nem újkeletű probléma, egyre kevesebb a farmon elvégzendő feladatokra elérhető munkaerő. Régebben a szezonális munkások jellemzően a bevándorlók, az iskolások, az átutazóban lévő turisták és a már nyugdíjasok millióiból kerültek ki, akik plusz pénzért vállaltnak munkát. Az, hogy egyre több ember költözik vidékről a városokba, világszerte egyre nagyobb kihívások elé állítja a gazdaságokat – egyre nehezebb megtalálni azokat az embereket, akik szívesen elvégzik ezt a nehéz, fárasztó munkát.

Sokfelé a nagyobb termelők igénybe vették a külföldről toborzott munkaerőt is, akiket repülővel szállítottak a farmokra. Új-Zélandon például egyre többen alkalmaztak a Csendes-óceáni szigetekről érkező munkavállalókat, de a határok lezárásával és a légiközlekedés leállításával ez is megoldhatatlanná vált.

Ennek eredményeként az európai kormányok felkérték a más iparágakban dolgozókat – azokat, akik a karantén miatt átmenetileg munka nélkül maradtak, hogy segítsenek a termények betakarításában. Így például Angliában, a Walesi herceg felszólította az embereket, hogy vegyenek részt a munkában, és mindeközben a kormány elindította a „Szedj Angliáért” kampányt is.

Az elmúlt évtizedben olyan robotok fejlesztése kezdődött meg, amelyek el tudnak navigálni a gyümölcsöskertekben, felismerik a gyümölcsöket és képesek begyűjteni őket. Pontosan ez az a típusú automatizálási megoldás, amely segíthet enyhíteni a munkaerőhiányt és lehetővé teszi, hogy a hatékony termesztés folytatódhasson.

Létezik egy robot, amit már az USA-ban, Új-Zélandon és Európában is használnak, amely nagyon hasznos lehet a termelők számára azokban az időkben, amikor kevés a munkaerő. A szóban forgó eszköz egy „almacsomagoló”, ami szívó mozdulatokkal szedi össze az almákat a teherautóról, helyezi őket a szalagra és úgy irányítja az almákat, hogy a legszebb oldaluk legyen felül. Ehhez számos okos beállításra volt szükség, hiszen a robotnak fel kell ismernie az almát, a tálcákat és a gyümölcs színét is.

120 alma összecsomagolása lehetséges ezzel a módszerrel egy perc alatt, ami sokkal gyorsabb, mint a humánerő, sokkal kiegyensúlyozottabb munkát tesz lehetővé – nem fáradnak el a dolgozók és kevesebb a gyümölcsök esetében a sérülés még a nagyobb sebesség mellett is.

De annak érdekében, hogy ez valóban hatékony legyen, a többi folyamatot is automatizálni kellene, éppen ezért egy olyan vezető nélküli járművet is fejlesztettek, ami el tud navigálni a földeken és a gyümölcsösökben. 


Különféle érzékelőket használnak azért, hogy a jármű felismerje a környezetet, közel tudjon kerülni a növényekhez, de ne tegyen kárt bennük.

Ezen kívül számos olyan megoldáson is dolgoznak a platformon belül, ami hasonlóan működik, mint a mezőgazdasági traktorok. Ilyen az eredetileg egy új-zélandi egyetemi PhD-munka eredménye, a kiwibetakarító, ami bebizonyította, hogy robotizált megoldással fel lehet ismerni a gyümölcsöt, el lehet érni, le lehet húzni a növényről és be lehet gyűjteni. Ennek egy mobil platformon rögzítése azt jelenti, hogy a gyümölcsöt be lehet takarítani, ládákba rendezni méret szerint, elszállítani a csomagolási üzembe, majd visszamenni folytatni a munkát.

A kiwi egy viszonylag könnyen begyűjthető gyümölcs, hiszen lelóg a lombkoronából, de remélhetőleg ez bizonyítja majd, hogy a módszer más növényeknél is alkalmazható. Bizonyos gyümölcsök és zöldségek, így például a spárga speciálisabb betakarítási képességeket igényel, így a tapasztalatlan munkaerő alkalmazása újabb nehézségeket von maga után. Így következő lépésben egy automata spárgabegyűjtő gép fejlesztése van folyamatban, ami a sorok között halad és a mesterséges intelligencia segítségével, valamint a gépi megoldásokkal megkeresi az érett hajtásokat mielőtt megragadná és levágná azokat.

Új-zélandi és kaliforniai farmokon már teszteltek egy prototípust, felhasználva a meglévő tudást, amit a fejlesztések során szereztek meg. De még komoly beruházásokra lesz szükség ahhoz, hogy egy olyan terméket hozzanak létre, amely kereskedelmi forgalomba hozható és a gazdák is hozzájuthatnak világszerte. Kevés termelő és kertészet rendelkezik invesztálható tőkével annak érdekében, hogy ezeket a technológiákat elősegítse, de nem csak a finanszírozást kellene megoldani, együttműködésekre is szükség lenne a megfelelő, mindenki számára használható technológia megtalálása érdekében.  

Jelenleg a spárga termesztése különféle módon zajlik a világ különböző tájain. Van, aki magaságyást használ, akad olyan, aki földhalmokban termeszt és vannak olyan gazdák is, például Új-Zélandon, akik a sík talajban hisznek. Ezzel együtt bizonyos helyeken a spárga hajtását a föld felett elvágják, míg más gyakorlat szerint a talaj alatt teszik ezt.

Amikor ennyi variációja létezik a termés nevelésének és betakarításának, ez egy olyan robotikus megoldást feltételez, ami minden esetben alkalmazható lesz majd. 


Ha az ipar az automatizálás irányába haladna tovább, akkor ehhez szabványosításra is szükség lesz.

Pontosan ez az, amin ebben a pillanatban is dolgoznak. Megpróbálják megszervezni a gazdák, az iparági szereplők és a gyártók globális konzorciumát az együttműködés érdekében. Bár a robotika a jelenlegi krízisben nem nyújt azonnali megoldást, a későbbiekben valószínűleg felgyorsíthatja az egyes folyamatok automatikussá alakítását a mezőgazdaságban.

Léteznek olyan munkafolyamatok, amelyeket a robotok nem tudnak elvégezni. Így például egy robotkar nem alkalmas arra, hogy a levelek és az ágak között elbújó gyümölcsöket érzékelje. És nem tudja helyettesíteni a mezőgazdasági dolgozók szakértelmét sem. A robotok azonban felszabadíthatják a humánerőt olyan munkák érdekében, ahol nincs lehetőség az automatizálásra.

Ez az automatizálás nem csupán a munkaerő hiányát enyhítheti a mezőgazdaságban, de védelmi funkciója is lehet, és lehetővé teheti a hatékony munkavégzést a megfelelő távolság betartásával. Minél kevesebb ember ér hozzá egy terméshez, annál inkább biztosítható a higiénia. Három-négy éven belül még több technológiai megoldást szeretnénk a földeken látni. Az elmúlt hónapokban világossá vált, hogy a gazdálkodás jelentős változásokat igényel, ha továbbra is élelmiszert szeretnénk biztosítani az emberek asztalára. Amennyiben ez jól működik, az elkövetkező évek nagyon izgalmasnak ígérkeznek.

Forrás: www.bbc.com