TrackEasy - a tápszer nyomon követő rendszer fogyasztóknak

A FrieslandCampina vezető csecsemő tápszer márkája, a Friso számára technológiai partnerükkel, a Kezzler-rel közösen kifejlesztette a GS1 szabványokon alapuló TrackEasy nevű alkalmazást. Ez az iparág első intelligens csomagolási innovációja, amely karnyújtásnyira helyezi a szülők számára a Friso-tápszer útjának nyomon követhetőségét, a holland tejgazdaságoktól kezdve egészen a tápszeres üvegekig. 

Amint azt az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) is rámutatott a fogyasztóknak egyértelmű és megbízható információkhoz kell hozzáférniük ahhoz, hogy az élelmiszerbiztonság növekvő összetettségének tudatában foglalkozzanak az élelmiszer választással. A fogyasztók körében növekvő tendencia mutatkozik az élelmiszer eredetének jobb megismerésére és a termelés átláthatóságának növelésére – mindez a csecsemőtápszer-iparban is megfigyelhető.

A TrackEasy-t 2019 augusztusában Hongkongban indították el, és globálisan elterjedt, többek között Kínában, Délkelet-Ázsiában és Európában is.

A csomagolásokon lévő QR kód a GS1 Digital Link szabványt használja, amely lehetővé teszi a vásárlók számára, hogy többet megtudjanak a termék eredetéről és megerősítést kaphassanak arról, hogy amit vásároltak, valóban egy Friso anyatej-helyettesítő tápszer. Mindez különösen érzékeny téma Kínában ahol 10 évvel ezelőtt egy piacra került hamisított tápszer miatt 6 csecsemő meghalt és többen kórházi ápolásra szorultak.

Azóta a kínai kormány jelentős erőfeszítéseket tett az élelmiszer-biztonsági rendszereik és különösen az anyatej-helyettesítő tápszerek javítása érdekében.

Az anyatej-helyettesítő tápszerek esetében több alkalommal is előfordultak hamisított termékek a piacon. Várható, hogy a nyomon követésre vonatkozó lehetséges jogszabályok minden gyártott termék egyedi nyomon követését teszik szükségessé, még a külföldi gyártók esetében is, a kínai kormánynak való jelentéstételi kötelezettségekkel kiegészítve. A jogszabályok ezen módosításai szűkös határidőkkel léphetnek hatályba. Ennek be nem tartása, akár rövid ideig is, a piaci részesedés csökkenését eredményezheti, amely utána nehéz újra talpra állni.

Forrás: Financial Times ”Kína bébiétel terve eléri a külföldi termelőket is

A FrieslandCampina küldetése a tej-ellátásilánc teljes átláthatóságának biztosítása, a legelőtől az üvegig. A TrackEasy megoldással a fogyasztók ténylegesen megtapasztalhatják azt a gondosságot, amelyet a holland mezőgazdasági termelők a csecsemőtápszerhez felhasznált tej előállítása során tanúsítanak.

Azt hogy pontosan milyen lépésekkel működik a rendszer és ehhez milyen GS1 azonosítókat kellett bevezetni a gyártás és a logisztika során, megtudhatják legfrissebb magyar nyelvű esettanulmányunkból, a weboldalunk az Esettanulmányok platformján.

Tovább az Esettanulmány platformra