A tinédzserek 5 kedvenc shopping-applikációja – Ön hallott már róluk?


A mai tinédzsereket – vagy más néven a „Z-generációt” - úgy emlegetik, mint akik telefonnal a kezükben jönnek a világra. Az sem elhanyagolható adat, amit az amerikai Barkley ügynökség 2018-as jelentése említ, mely szerint ez a generáció 143 milliárd dolláros vásárlóerővel bír. Ezt az állítást egészíti ki a Deloitte felmérésének eredménye, hogy az iskolai szezon megkezdésével még több okostelefonon keresztül megvalósított vásárlást terveznek.

Szintén a Deloitte felméréséből derült ki: a megkérdezett vásárlók 60 százaléka tervezi, hogy az őszi szezon elején ruházati, elektronikai vagy iskolai felszerelések keresésére vagy vásárlására fogja használni a telefonját, még az iskolakezdés előtt.

Ezért is jelent nagy különbséget a shopping alkalmazások megjelenése és letöltése a telefonokra – meséli a mobiltelefonokkal kapcsolatos piaci analitikákat készítő App Annie cég marketing menedzsere, Lexi Sydow. „A letöltés ténye már önmagában győzelem” – mondja Sydow. Ha egy eszközön már eleve megtalálható az adott alkalmazás, akkor sokkal könnyebb újra kapcsolatba lépni ezzel a felhasználóval, mint egy újat toborozni. Sőt, megnő a lehetősége annak is, hogy pl. egy új termékről vagy az akciókról küldött értesítések által újabb interakció alakuljon ki a felhasználó és a brand között.

Bár az olyan webshopóriások, mint az Amazon vagy az eBay, a leggyakrabban használt appok listájának élén szerepelnek az ún. „Z-generáció” iPhone tulajdonosai között, mégis akad jó pár olyan rendkívül gyorsan növekvő népszerűségnek örvendő alkalmazás, amiről talán nem is hallottunk még.
GOAT

Az atlétikai cipőbiznisz virágkorát éli. A Grand View Research felmérései szerint 95 milliárd dollárra nőhet 2025-re az iparág bevétele, ami évi 5%-os emelkedést jelent. A tornacipők vásárlására és viszonteladására specializálódott piacterek, mint a GOAT és a StockX vezetik jelenleg a piacot.

Júniusban a GOAT a nyolcadik legnépszerűbb shopping-applikáció volt az iPhone-al rendelkező Z-generációs felhasználók körében. Az alkalmazáson keresztül a felhasználók új és használt tornacipőket tudnak vásárolni olyan kedvelt márkáktól, mint a Nike vagy az Adidas. A megrögzött tornacipővásárlók és értékesítők előnyben részesítik az olyan appokat, mint a GOAT, amely komoly hitelesítési szolgáltatást kínál - ez elég nagy szükséglet egy olyan iparágban, amelyben nagyon magas a hamisított termékek aránya a piacon.
 2018-ban a Business Insider arról számolt be, hogy az alkalmazás részvényalapjának értéke közel 100 millió dollárral nőtt a 2015-ös bevezetése óta.

A StockX szintén egy tornacipőket értékesítő piactér, amelynek a weboldala az ismertebb. A mobil app 2016-ban indult és mára már a 17. leggyakrabban használt alkalmazás a korosztály körében. Olyan limitált kiadású modellek, mint például Kanye West cipője az eredeti 250 dollár helyett akár 3000 dollárért is értékesíthető a StockX-en keresztül – derül ki egy német streetwear blog, a Highsnobiety adataiból.


Depop

A Depopot 2013-ban Angliában indították útjára, ez egy olyan alkalmazás, amelyben az extravagáns divatot kedvelők tudnak ruhát vásárolni, vagy eladni. Az app hasonló felépítésű, mint az Instagram. A felhasználók ugyanúgy tudnak böngészni a fotók között, mint az Instagramon a barátaik bejegyzései között, csak itt rögtön meg is tudják vásárolni azt a ruhát, amit mások a képen viselnek. Ez volt a 16. leggyakrabban használt app a Z-generáció iPhone-osai között és felhasználóik száma már túlszárnyalta a 13 milliót.

Ez a népszerűség-növekedés az USA-ban éppen időszerű: a secondhand divatipar eladásaiból származó bevételt jelenleg 24 milliárd dollárra becsülik, amely 2023-ra majdnem a duplájára fog növekedni – derült ki a GlobalData Retail publikált számaiból. 2018-ban 56 millió nő vásárolt secondhand terméket, míg 2017-ben még csak 44 millió. A jelentés szerint ez a trend elképesztő tempóban emelkedik, mivel a vásárlók egyre inkább keresik a fenntartható vásárlási megoldásokat.

A Poshmark, az egyik széles körben ismert viszonteladói platform bizonyult az 5. legnépszerűbbnek a Z-generációs iPhone felhasználók tagjai között júniusban. Mégis a Depop rendelkezik néhány olyan kulcsfontosságú megoldással, amelyek miatt kiemelt figyelmet kap a fiatal fogyasztók között. Ennek oka lehet az is, hogy a vásárlás úgy működik, mint az Instagram böngésző oldala, a felhasználóknak lehetőségük van divatfanatikusokat követni, de leírásokat is olvashatnak a termékekről az Instagramhoz hasonlóan, és egyúttal meg is vásárolhatnak bármit az appon keresztül.


Dote

A Dote shopping és közösségi appon influenszerek gyűlnek össze, nagy tömegeket maguk után csábítva a Z-generációból kikerülő követőikből. A 2014-ben indult alkalmazás egy olyan virtuális bevásárlóközpont, ahol a fiatalok olyan kedvenc márkáikkal találkozhatnak, mint a Madewell, Urban Outfitters, vagy a Sephora. Azóta pedig az Instagram sztárjait és a YouTube vloggereket sikeresen maga mellé állítva, nagyon népszerű lett az app a fiatal fogyasztók körében.

 Emma Chamberlain, YouTube-influencer 2018-ban létrehozott egy exkluzív ruházati láncot a Dote-on. Őt egyébként napjaink legfontosabb YouTubereként emlegetik világszerte, a tinikre gyakorolt óriási befolyása miatt és erre a számok sem cáfolnak rá, hiszen a kollekciója az ő személyes 8 milliós feliratkozói táborával bővítette a Dote-ot felkeresők számát.

Áprilisban a Dote bejelentette, hogy elindította legújabb szolgáltatását, a Shopping Parties-t. A partykon vagyis a „shoppingolós bulik”-on az influenszerek élőben közvetítenek, beszélgetni lehet velük a szezon kedvenc termékeiről, mindeközben a fogyasztók az ajánlott darabokat máris megvehetik, egyenesen az applikációból. Az App Annie szerint júliusban a Dote 2500 új iPhone-letöltést realizált és 10 millió aktív felhasználóval rendelkezett.


Wish

Az olcsó otthoni termékek, az elektronikai kiegészítők és ruházati felszerelések piacán a Wish a harmadik leggyakrabban használt applikáció a Z-generáció köreiben, míg a Walmart a negyedik, a Target a hetedik helyen szerepel – tudjuk meg az App Annie jelentéséből.

A Wish oldalain a random feltűnő, márkátlan termékek között válogathatunk. Vásárolhatunk cicás üdvözlőkártyákat 1 dollárért, vagy fogkrémkinyomót 2 dollárért. Az áruk közvetlenül Kínából érkeznek, a szállítási díj pedig kifejezetten alacsony a kínai posta és az amerikai posta közötti megállapodásnak köszönhetően– írja a Forbes.

Annak ellenére, hogy ez egy szórakoztató virtuális felület a csecsebecsék számára, a Wish felhasználóitól gyakran érkezik panasz a ruházati termékekre, amit az appon keresztül vettek meg. Számos videóajánlót találhatunk a YouTube-on, olyan nőkről, akik Wishről beszerzett ruhákat (pl. 20 dolláros esküvői ruhát) próbálnak fel, amelyek rossz méretűek, hibásak vagy hordhatatlanok.


SHEIN

Az iPhone-t használó Z-generáció két kínai appot is preferál, ez a SHEIN és a Zaful, amelyek a 13. és a 14. helyet foglalják el a leginkább használt alkalmazások listáján. Egy gyors böngészés során a SHEIN-en olyan, nagyon alacsony árú ruházati termékekre bukkanhatunk, mint a 17 dolláros denim farmerdzseki vagy a 15 dolláros overall.

A SHEIN és a Wish azok közé az alkalmazások közé tartozik, amelyek letöltési rátája rohamosan megnőtt Amerikában – állítja az Axios. Az Apptopia piackutató adatai szerint, a SHEIN 2,5 millió új telepítést regisztrált az USA-ban, és ez az app az ötödik legnagyobb iPhone-os hirdető a „shopping” kategóriában.

Júniusban a SHEIN és a Zaful megelőztek olyan kereskedelmi óriásokat, mint a 15. helyen lévő Sephora, a 18. Nike és a 20. helyen szereplő Ulta Beauty.