Raktárkészletezés és hálózatoptimalizálás – a legyakrabban használt ellátásilánc-technológiák

Egyre több vállalat összepontosít olyan eszközök alkalmazására, amelyek betekintést nyújtanak raktárkészleteikbe, mivel a többcsatornás műveletek különösen fontossá és – még bonyolultabbá - teszik az összetett értékesítési csatornák nyomon követését. Ez is az oka annak, hogy a múlt évben a kereskedők 53%- tervezte, hogy befektet valamilyen, a rendelések menedzselését végző rendszerbe – derül ki a Forrester felméréséből.

A készletgazdálkodás és a hálózat optimalizálása valójában a raktáron fellelhető termékek lokalizációjáról szól. Ezzel együtt azonban azt is magában foglalja, hogy tudjuk, mikor esedékes a készletek feltöltése és a mérőszámok meghatározása – úgy mint a feltöltés aránya, az elérhető készlet arány vagy a készlethiánnyal kapcsolatos adatok – így segítve a kereslet kiszolgálására épülő ellátási láncokat annak megértésében, hogy hol van szükség egy adott termékre – írja „Keresletközpontú készletoptimalizálás és készletfeltöltés az ellátási lánc hatékonyabb működése érdekében” című könyvében Robert A. Davis.

Az olyan rendelkezésre álló információk, mint a fix költség, az átfutási idő és a keresleti oldalon jelentkező eltérések felhasználhatóak a készletfeltöltéssel kapcsolatos stratégia kialakításához. Ezek az irányelvek szimpla algoritmusként működnek, amelyek lehetővé teszik az egyéni stratégiaalkotást, míg az ERP rendszer az ellátási lánc hozzávetőleges számításain alapul. Davis szerint - aki az SAS Intézet ellátási lánc menedzsment megoldások csoportjában vezető termékmenedzser pozícióban dolgozott - az ellátási láncon belüli minden egyes állomás és termék kombinációja esetében eltérő készletfeltöltési tervek létezhetnek a kereslet és a raktárak újratöltése kapcsán jelentkező költségek tekintetében.

A többszintű ellátási láncban a raktárkészlet és a hálózatoptimalizáció pontos megértése megelőzheti a keresleti oldalon tapasztalható eltérések fokozódását. Davis véleménye szerint a raktári telítettségi arányszámnak nem kell megfelelnie a kereskedőktől érkező szolgáltatási igényekkel annak érdekében, hogy kielégítse a helyi szükségleteket.

A megfelelő irányelvek nagyszerűen optimalizálhatóak a készletmenedzsment folyamattal, de ennek végrehajtása egy jól működő technológia nélkül nehéz. Egy új rendelési menedzsment rendszer, az OMS bepillantást nyújt a készletekbe, a szállítási költségekbe és az elérhető munkaerő számába. De vannak a rendszernek egyéb szempontjai is. Az RFID és a IoT technológiákat említik, mint a készlet nyomon követés fejlődésének eszközeit.

Az éves iparági jelentés, az MHI név nélkül példaként említ egy vállalatot, amely a kézi leolvasásról hordozható vonalkód-leolvasókra váltott és egyéb IoT technológiát is elkezdett alkalmazni a készletei nyomon követésére.

„A leolvasó adatait valós időben rögzítik egy 5G cellainformációs technológián keresztül és olyan adatbázisokban tárolják, amelyek biztos alapját jelentik a haladó szintű elemzéseknek és az üzleti értelmezésnek” – derül ki a jelentésből, amely hozzáteszi mindez kevesebb hibaszázalékot eredményezett a készletek és a folyamatok tekintetében is.  

A kanadai székhelyű vállalat, a lululemon a koronavírus okozta keresletvisszaesés következtében visszahívta az RFID-s befektetéseit. Ugyanis némi aggodalomra ad okot az RFID pontossága és a tény miszerint a „valós leolvasási arány nem felel meg az elvárásoknak” – derül ki egy az Üzleti Logisztika című folyóiratban megjelent tavalyi tanulmányból. Az RFID előnyeit hangsúlyozók 100%-os olvasási pontosságból indulnak ki, ám a kutatások azt mutatják, hogy a beolvasáshoz használt antenna állása is jelentősen befolyásolhatja ezt.


A tanulmány azt feltételezi, hogy az eredmények összefüggésben állnak az alkalmazott RFID tag-típussal. „A valós alkalmazás során hozott eredmények eltérőek a különböző tag-ek esetében, néhány valóban képes a közel 100%-os olvasási hatékonyságra, függetlenül az adott körülményekre, míg más típusok nem tudják ugyanezt nyújtani.” – vonják le a következtetést a kutatók.

Fontos a megfelelő technológia alkalmazása a készletek és hálózatok optimalizálása során, de amennyiben magas szintű mérési adatokkal és KPI-okkal rendelkezünk, az is segíthet az ellátási láncnak biztosítani a pontos készletmennyiséget a megfelelő helyen.

Forrás: www.supplychaindive.com