Nemzetközi adatbázisba került a sikeres hazai kórházi szabványbevezetés


A Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet (GOKI) a speciális, társadalombiztosítás által egyedileg finanszírozott orvostechnikai eszközökre vonatkozóan, hazánkban elsőként vezetett be GS1 alapú nyilvántartási- és nyomonkövetési rendszert, melyet felvettek a GS1 nemzetközi egészségügyi implementációs adatbázisába is.

Ez a szabványbevezetés egyben azt is jelenti, hogy a gyártók által, az új európai uniós rendeletnek megfelelően UDI konform módon azonosított orvostechnikai eszközök nyomon követése GS1 szabványokkal valósul meg az intézményben, a bevételezéstől egészen a műtéti felhasználásig.

Néhány hónapos működést követően az alábbi előnyöket tapasztalták az intézményben:

 • Jelentősen javult az informatikai rendszerbe bevitt adatminőség a korábbi manuális adatbevitelhez képest;
 • Az adatrögzítő személyzet leterheltsége 30-40%-kal csökkent;
 • A manuális, asztalhoz kötött adatbevitel felváltásával mindennapossá vált a vezeték nélküli eszközök használata, mely nagyban megkönnyíti az adminisztrációs munkát;
 • A szakmai anyag kiadás könnyebb és gyorsabb lett, aminek következtében a felhasználó szakszemélyzet előbb juthat hozzá a szükséges anyaghoz;
 • Megvalósíthatóvá vált az online adatrögzítés és az online készletnyilvántartás;
 • A kiszerelési egységek GTIN kódjának többszintű kezelése is megoldódott;
 • Az Intézet fejlesztése alapján más egészségügyi intézményben is elérhetővé, bevezethetővé vált a CompuTREND Zrt. szoftvermodulja;

A bevezetett megoldás példaértékű lehet más hazai kórházban is, továbbá valós segítségül szolgálhat az EFOP, VEKOP és a konszolidációs pályázatok új, európai uniós termékazonosítási előírások szerint történő szakszerű előkészítésében és megvalósításában.

Az első magyar esettanulmány, amely nemzetközi szinten is példaértékű

A megvalósítást bemutató esettanulmány még tavaly, első magyar példaként bekerült a GS1 Healthcare 2018/19-es angol nyelvű Reference Book-jába, amely az alábbi linken keresztül érhető el:

GS1 Healthcare Reference Book 2018/2019

A megoldás sikerét mutatja az is, hogy mostanra a GOKI esettanulmány felkerült a kifejezetten GS1 szabványos implementációkat gyűjtő, nemzetközi szintű Healthcare Provider Database (Egészségügyi Szolgáltatói Adatbázis) rendszerébe. 

Miért hasznos a Healthcare Provider Database?

Az adatbázisban megtalálható esettanulmányok a 112 GS1 Tagszervezet, a világszerte megtalálható egészségügyi szolgáltatók, továbbá a globális GS1 Healthcare közösség és az egészségügyi szektorban érintett egyéb felek szabványbevezetésekkel kapcsolatos gyakorlati információit tartalmazzák.

Az esettanulmányok gyűjteményét azon intézményeknek, egészségügyi megoldás szolgáltatóknak és az egészségügyi ellátás terén tevékenykedő szakembereknek ajánljuk, akik az egészségügyi szektorban GS1 szabványok bevezetését tervezik a folyamatok hatékonyabbá tétele és az eszközök, gyógyszerek, páciensek nyomon követése érdekében.  Az angol nyelvű adatbázis használata ingyenes, és egy regisztrációt követően az alábbi linken keresztül érhető el:

https://www.gs1.org/industries/healthcare/implementation/provider-database

A már több, mint 140 valós gyakorlati példa a kórház vagy a gyógyszertár GS1 szabványos megoldásairól, többek között az alábbi területeken nyújt segítséget:

 • egészségügyi termékek azonosítása;
 • beteg és ellátó személyzet azonosítása;
 • helyazonosítás;
 • eszközazonosítás;
 • dokumentum azonosítás.

A bejelentkezést követően lehetőség van adott régióra/országra, terméktípusra, szektorra/folyamatra, továbbá konkrét GS1 azonosító kulcsra vagy adathordozóra való szűrésre annak érdekében, hogy a kereső minél jobban a saját igényeinek megfelelő esettanulmányokat érhessen el.

Az esettanulmányok egy része webinar formájában is meghallgatható angol nyelven.

A soron következő webinar időpontja: 2019. május 22. 14:30 óra

Témája: GS1 Szabványokon alapuló, okos egészségügyi menedzsment rendszerrel rendelkező klinikai UDI alkalmazások tapasztalata

Előadója: Dr.Shih-Chung Huang - Kaohsiung Armed Forces General Hospital (KAFGH), Taiwan

Ingyenes regisztráció: https://register.gotowebinar.com/register/9130563754521304065

 A webinarokra havonta kerül sor, és visszahallgathatók egészen 2014-ig az alábbi linken: https://www.gs1.org/industries/healthcare/hpac/webinars


Szeretne hasonló hírekről időben értesülni? Iratkozzon fel Egészségügyi hírlevelünkre! (Katt ide!)